RU  UA  EN

Субота, 25 травня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 42.95
НБУ:USD  39.80
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 травня

Всі новини

Удар по центру Харкова та нові жертви серед мирних українців: хроніка війни 27 серпня

Україна вже 185 добу дає відсіч повномасштабному вторгненню російських військ. Окупанти, захопивши Запорізьку АЕС здійснюють ядерний шантаж, змушуючи Україну до переговорів. 25 серпня АЕС вперше в історії зупинилася через пошкодження, спричинені обстрілом росіян.

Росія продовжує завдавати ударів по мирних українцях. У ніч на 27 серпня окупанти завдали удару по центру Харкова. Також було обстріляно житловий будинок у селі Кам'янка на Запоріжжі. Загинуло 5 людей, у тому числі діти.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 26 серпня


23:42 Російські окупанти обстріляли 6 територіальних громад Сумської області, двоє людей отримали поранення – голова Сумської ОДА Живицький.

23:15 Російський пропагандист Олександр Сладков зняв на відео, як системи РЕБ Збройних сил України "відводять" квадрокоптер. Зйомки велися, ймовірно, в місцерозташуванні диверсійно-розвідувальної групи російських неонацистів "Русич".


22:47 У Херсоні біля 90-ї виправної колонії детонують БК та горить техніка окупантів.

21:24 У тимчасово окупованій Михайлівці Запорізької області знайшли вбитого "начальника поліції", колаборанта Андрія Рижкова. Про це повідомив голова Одеської ОВА Сергій Братчук.

21:00 У Москві затримали жінку за підозрою у підпалі авто заступника начальника 8-го управління Генштабу ЗС РФ Євгена Секретарьова.

20:20 Росія перекидає на територію України третій армійський корпус – Conflict Intelligence Team.

19:10 У Москві зайнявся автомобіль, який, ймовірно, належав заступнику начальника 8-го управління Генштабу ЗС РФ Євгену Секретарьову.

18:03 За попередньою інформацією, місто Нікополь Дніпропетровської області зазнало атаки російських бойових вертольотів Мі-28 "Нічний мисливець".

17:20 У Мережі з'явилося відео, на якому, ймовірно, російський військовий невдало вистрілив у бік свого бойового товариша із РПГ.

16:25 На Харківщині затримано мешканця селища Слатине - його звинувачують у роботі на російських окупантів та передачі ним даних про місце розташування позицій ЗСУ.

15:14 Голова Харківської ОВА Олег Синегубов не бачить підстав для примусової евакуації мешканців міста. Такими підставами може бути: небезпека оточення міста, взяття інших територій регіону у тимчасову окупацію; проведення активних бойових дій у межах населеного пункту.

"Це планові заходи. Однак зараз підстав для примусової евакуації з меж Харківської області і, зокрема, Харкова немає", - наголосив він.

14:51 Українські сили влучили у контрольно-спостережні пункти російських батальйонних тактичних груп 83 та 11 десантно-штурмового полку у Нововознесенському та Дудчанах на Херсонщині. Ліквідували 11 окупантів, переносний зенітно-ракетний комплекс та кілька одиниць броньованої техніки.

14:22 Звук вибуху, який сьогодні чули запоріжці, це результат роботи наших протиповітряних сил, повідомили в міськраді.

13:34 Повідомляють про вибухи у Дніпропетровській та Запорізькій областях.

13:12 Високоточна зброя у Росії вже на межі, а резервів за деякими типами ракет уже майже немає – зокрема, складана ситуація з "Калібрами", "Іскандерами", "Кинджалами".

"За нашими підрахунками, в них залишилося не більше 45% від тих ракет, які були до початку війни. Особливо складна в них ситуація з "Іскандерами". Там взагалі залишилося приблизно 20% від того, що було, а може, навіть і менше. Складна ситуація з тими ж "Калібрами", це досить ефективна ракета, але їхня кількість не така велика. Через те вони використовують ці X-22 та С-300 в наземному варіанті. Але ці запаси вичерпуються", - заявив представник ГУР Міноборони Вадим Скібіцький.

За всіма нормативними документами Росія повинна мати 30% резерву, а його за деякими видами ракет уже майже немає, наприклад, за "Іскандерами". Тому розвідка очікує, що росіяни будуть використовувати інші засоби ураження. Зокрема, окупанти зараз активно використовують "Ураган", "Смерч" – це те, що дозволяє здійснювати обстріл на короткій дистанцій, на 70-80, максимум до 100 кілометрів.

12:50 Британія передасть Україні шість підводних безпілотників для очищення прибережної смуги від російських мін. Апарати будуть здатні працювати на глибині до 100 метрів.

12:10 Краєзнавчий музей у Маріуполі. Росіяни знищили понад 90% експонатів.

11:55 СБУ затримала російського агента, який "наводив" ракетні удари по школах Миколаєва, а також збирав розвіддані про дислокацію, переміщення та озброєння Сил оборони України на півдні.

11:21 Росія може в будь-який момент оголосили загальну мобілізацію, однак тоді їй доведеться виправдовуватися.

"Немає підстав проводити загальну мобілізацію, якщо не оголошена війна. А яка війна, якщо вони проводять спеціальну воєнну операцію? Тоді їм треба говорити, що вони не досягли успіху або придумувати якісь інші причини для того, щоб оголосити війну та загальну мобілізацію", - сказав представник ГУР Міноборони Вадим Скібіцький.

11:05 У Києві до Дня авіації відкриють мурал, присвячений Привиду Києва. Відкриття стінопису заплановане на сьогодні

10:44 Антонівський міст. Фото зроблено вчора.

10:30 Мелітопольські партизани тролять місцевих колаборантів та окупантів.

09:57 Попередньо відомо, що окупанти обстріляли центр Харкова з "С-300". Ракета влучила у дорогу перед житловим будинком та Будинком нерухомості. На місці утворилася вирва. Від удару у навколишніх будинках повилітали вікна. Одна жінка отримала поранення. Їй 61 рік, до лікарні жінку не забирали.

09:40 Вночі Слов'янськ знову обстріляли, повідомляє мер міста Вадим Лях. Були прильоти до району залізничного вокзалу. Там згорів приватний будинок. Та попадання по складу керамічної продукції. На щастя, без жертв.

09:12 Сьогодні о 4 ранку російські окупанти завдали ударів по Миколаєву та області. Інформації про постраждалих наразі немає. Основні удари прийшлися на околиці міста. Також під обстрілом опинилися села Широке та Поляна. У першому є влучання в сільгоспбудівлі, домогосподарства та городи.

08:48 В Україні ліквідовано ще 250 окупантів.

08:25 Міністерство оборони США уклало угоду з військово-промисловою корпорацією Raytheon Technologies для розробки зенітно-ракетних систем NASAMS, які передадуть Україні. Її вартість — понад $182 мільйони. Скільки систем замовила американська армія, не уточнюється. Орієнтована дата завершення робіт — 23 серпня 2024 року.

08:11 Міноборони РФ видало стрілянину в соняшники за бій із ЗСУ. Журналісти звернули увагу, що, судячи з метаданих ролика, він був записаний ще 31 липня. Проект у програмі для монтажу відео називався "Заняття_1ДШБ_в2", що можна розшифрувати як "заняття 1-го десантно-штурмового батальйону (або бригади)". Те, що відбувається на відео, набагато більше нагадує заняття зі стрільби, ніж реальну бойову операцію: оператор знімає стрілка, стоячи поряд з ним, навіть не намагаючись сховатися від вогню "противника". Жодних ознак ЗСУ на відео немає: один снаряд потрапляє в соняшники, інший – просто у поле.

07:58 На Дніпропетровщині окупанти вночі обстріляли Криворізький і Нікопольський райони. В Нікополі з десяток житлових будинків пошкоджено, перебито лінії електропередач, кілька тисяч містян нині без світла. Також зачепило навчальний центр. По Криворізькому району гатили з "Ураганів". Є пошкодження будівель в садовому товаристві та електромереж. За даними військових, противник постійно обстрілює Криворізький район, щоб не допустити просування наших військ на території Херсонщини.

07:28 Останні ключові висновки американського Інституту вивчення війни:

  • Від 18 серпня поточного року росіяни жодного разу не заявляли про територіальні здобутки в Україні.
  • Сили РФ провели локальні атаки на південний захід від Ізюма, на північний схід та південь від Бахмута, а також на північно-західній околиці Донецька.
  • Українські сили продовжили завдавати ударів по російській логістиці та військовій інфраструктурі на Херсонщині.
  • Українські партизани та внутрішні підрозділи заважають росіянам встановлювати контроль над окупованими територіями.

07:22 Вночі росіяни завдали ракетного удару по центру Харкова. Постраждали школа та історична будівля, будинок купця Адама Піотровського, який реставрували кілька років тому. Попередньо без жертв та постраждалих.


07:22 На Запоріжжі у тимчасово окупованому селищі Кам'янка Пологівського району росіяни прицільно обстріляли чотириповерховий будинок. Загинула 29-річна Анастасія Боровик та двоє її дітей, 8 та 2 років. Загалом відомо про 5 загиблих. Місцеві свідчать, що під завалами можуть бути люди.