RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Вибухи у Харкові та нові удари по окупантах у Херсоні: хроніка війни 29 серпня

Українська армія 187-ту добу з дня повномасштабного вторгнення Росії бореться з ворогом. Вже ліквідовано понад 47 тисяч російських окупантів. Армія РФ продовжує бити по мирних українських містах та селах з артилерії, РСЗВ, завдає ракетно-бомбових ударів з використанням авіації та флоту.

Вранці 29 серпня у соцмережах Харкова з'явилася інформація про гучні вибухи.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 28 серпня


23:50 Увечері 29 серпня росіяни закрили Кримський міст на в'їзд до Сімферополя. Натомість усі смуги у бік російського Краснодара працюють.

Очевидно, інформація про контрнаступ ЗСУ на Херсонщині не дає окупантам спокійно спати і вони щосили намагаються вивезти з тимчасово окупованого Криму військову техніку, повідомляє 24 канал із посиланням на свої джерела у розвідці.

22:50 Президент Володимир Зеленський звернувся з приводу закінчення 187-го дня війни з російськими окупантами.

"Окупанти мають знати: ми гнатимемо їх до кордону. До нашого кордону, лінія якого не змінювалась. Окупанти її добре знають. Якщо вони хочуть вижити – російським військовим настав час тікати. Їдьте додому. Якщо ви боїтеся повертатись до себе додому в Росію – що ж, хай такі окупанти здаються в полон, і ми гарантуємо їм виконання всіх норм Женевських конвенцій.

Якщо ж вони мене не почують, матимуть справу з нашими захисниками, які не зупиняться, поки не звільнять усе, що належить Україні", - заявив глава держави.

22:30 ЗСУ відбили від окупантів чотири села на Херсонщині, про це повідомляє CNN з посиланням на українське військове джерело. Їхня головна мета — Херсон, додало джерело.

Операція почалася вночі з масованого обстрілу російських позицій та тилу, сказало джерело.

"Основний напрямок атаки був на Правдино. Ми обстріляли їхню піхоту з "ДНР" і "ЛНР", і вони бігли. Російський десант втікав слідом за ними", - сказало джерело CNN.

Як пише видання, першу лінію оборони було прорвано у трьох місцях. Звільнено Новодмитрівку, Архангельське, Томина Балка та Правдине.

21:50 Під Новою Каховкою півгодини детонує склад боєприпасів окупантів.

21:40 Російський воєнкор Роман Сапоньков підтвердив, що мобілізовані в "армію ДНР" жителі Донбасу відмовилися сьогодні воювати на Херсонщині і втекли з фронту. Затикати дірку довелося російськими десантниками.

21:25 У Каховському районі склад БК пішов відпочивати.

21:20 Мапа повітряної тривоги станом на зараз.

21:10 Повідомляють про вибухи у Запоріжжі, Кривому Розі та Дніпрі. Чекаємо на офіційну інформацію.

20:10 У Херсоні триває дискотека на Антонівському мосту:

19:40 У Миколаєві вже 24 людини отримали поранення внаслідок ворожого ракетного обстрілу. Число жертв залишилося колишнім - двоє людей загинули.

19:35 Цікаву інформацію дали в Пентагоні: 400 млн доларів пішли на відшкодування підрозділу компанії Lockheed Martin, яка виробляє пускові М142 HIMARS і ракети GMLRS.

Якщо рахувати, що вартість однієї пускової приблизно 4 млн доларів, то 16 пускових коштували 64 млн доларів. Із решти 336 млн доларів по ціні 160 тисяч доларів виходить що США нам надали порядку 2100 ракет GMLRS. Частина ясно, що використана, але частина має лише надійти.

А ще США вкладають 200 млн доларів в розширення виробничих потужностей.

19:15 В Офісі президента тролять окупантів.

19:10 На Слов’янському напрямку окупанти намагалися покращити тактичне положення у напрямках Богородичного та Долини, успіху не мали, відійшли.

19:05 На Краматорському напрямку спроба просування у напрямку населеного пункту Івано-Дарʼївка завершилась для окупантів провалом – втратами та втечею.

19:00 На Бахмутському напрямку сили оборони України відбили наступ ворога у напрямках населених пунктів Соледар, Весела Долина, Бахмут та Кодема.

18:50 На Авдіївському напрямку наступальними та штурмовими діями противник намагався просунутися у напрямках Марʼїнки, Первомайського та Невельського, отримав відсіч та відступив.

18:40 На Новопавлівському напрямку окупанти невдало спробували наступати у напрямку Павлівки.

18:30 На Південнобузькому напрямку штурмовими та наступальними діями ворог намагався покращити тактичне положення неподалік Потьомкиного, зазнав втрат та ретирувався.

18:22 Жертвами сьогоднішнього обстрілу Миколаєва стали дві людини, ще 11 отримали поранення.

18:03 Повідомляють про влучання в єдину поромну переправу російських військових, яка була споруджена в безпосередній близькості до Антонівського мосту під Херсоном.

17:55 Слідчий комітет Російської Федерації підтвердив смерть нардепа-зрадника Ковальова у Херсоні. Також підтверджують, що він загинув від вогнепального поранення та те, що жертвою також стала дівчина Ковальова.

Як повідомляють російські телеграм-канали, Ковальова застрелили в голову, а його дівчину вдарили ножем у шию у їхньому власному будинку.

17:50 Окупанти спочатку заперечували факт наступальних дій з боку ЗСУ на Херсонщині, але потроху починають це визнавати. Водночас офіційні українські військові речники мовчать про хід наступальної операції.

17:17 У районі окупованого Мелітополя чутно гучні вибухи. Інформація уточнюється, але просмажування русні триває.

17:05 Унаслідок влучання у житлові будинки та навчальні заклади у Миколаєві дві людини загинули та ще п'ятеро поранених, повідомив міський голова міста Олександр Сєнкевич.

17:00 Окупанти обстрілюють Миколаїв, є загиблий перехожий та цивільні у будинках. Однак ще під час обстрілів комунальні служби почали прибирати завали та розчищати вулиці, повідомив губернатор Віталій Кім.

16:30 Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк закликав політиків, експертів і лідерів громадської думки не маніпулювати і не спекулювати інформацією про хід військових операцій ДО офіційних заяв представників Збройних сил чи Міністерства оборони України.

16:15 Міністр оборони США Ллойд Дж. Остін III проведе засідання Контактної групи з питань оборони України на авіабазі Рамштайн, Німеччина у очному форматі 8 вересня 2022 року. Головне на порядку денному: авіація та ППО для України.

15:45 Канцлер Німеччини Олаф Шольц закликав до розширення Євросоюзу за рахунок включення до об'єднання Молдови, України та Грузії, повідомили Reuters.

15:26 Окупанти в Херсоні збирають награбоване у картаті сумки, через що вони стають ще більш схожими на мародерів.

15:12 Рашисти окопалися на Херсонщині та відмовляються йти у наступ. Про це розповіла начальник пресцентру ОК "Південь" Наталія Гуменюк.

"Ті вісім потужних ударів завдано не лише по вогневими позиціями ворога, а й по моральному стану. Ворог деморалізований, розгублений. Важко йому збирати сили для майбутніх маневрів. Він, окопавшись і відчувши більш-менш захищений стан серед залізобетонних конструкцій, не хоче підніматися в атаку".

14:44 РосЗМІ пишуть про евакуацію з Нової Каховки.

14:35 Росіяни нервуються.

14:22 Рашист пише про ризик втратити Херсон.

13:50 ЗСУ влучили у Бериславський машинобудівний завод, де війська РФ розташували свою техніку, боєприпаси та живу силу. На разі там велика пожежа, — повідомляє голова Бериславської РВА Володимир Літвінов.

13:34 ЗСУ розпочали наступальні дії на багатьох напрямках на півдні України, сказала керівниця об'єднаного пресцентру Сил охорони та оборони "Південь" Наталія Гуменюк.

12:53 Швеція надасть Україні військову допомогу на суму понад 47 млн доларів. Це частина нового пакета загальною вартістю 1 млрд шведських крон, - повідомила прем'єр-міністр Магдалена Андерссон.

12:29 У окупованому Бериславі на Херсоншині "бавовна" - палає машзавод.

12:25 Відомий виробник комп'ютерних клавіатур і мишей Logіtech йде з російського ринку. Усіх співробітників буде звільнено. За даними ЗМІ, останній день працівники російського представництва відпрацюють 31 серпня.

11:43 За даними ізраїльської розвідки, російські війська в районі Масьяфа в Сирії згорнули батарею ЗРК С-300 і вивезли назад до Росії.

"Всі ми чудово розуміємо, де найближчим часом ця батарея може бути. А значить, реальний стан справ у росії з ЗРК С-300 набагато гірший, ніж можна собі уявити", - повідомляє управління стратегічних комунікацій ЗСУ.

11:27 На думку віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольги Стефанішиної, реалістичний час відкриття переговорів про членство у ЄС — 2023 рік.

11:06 Таке "озеро" утворилося в центрі Слов'янська після атаки рашистів у неділю. Постраждали від ворожої атаки також кілька багатоповерхівок у центрі. Хоча загиблих серед цивільного населення немає, більшість квартир, які постраждали, тепер для життя непридатні.

10:20 Пише радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко:

"За нашою інформацією з кремля надійшла нова фантазія вказівка – вийти на кордон Донецької області до 15.09. Тому знов оновилась підготовка до "референдуму". Намагаються сформувати 4 виборчі комісії – поки безуспішно. Одночасно голови ОСББ та КСН отримали вказівку на уточнення персональних даних маріупольців. Почались масові обдзвони всіх з питанням, чи де планують люди голосувати. При тому дата не оголошується, відповідають що доведуть додатково".

09:58 "Бавовна" в Горлівці.

09:17 Мінус 350 російських окупантів.

09:11 Ранок в окупованій Новій Каховці виглядає так. Повідомляють про приліт. Над містом видніється задимлення.

08:42 Росіяни "Градами" обстріляли Дніпропетровську область. Під удар потрапили Нікопольський, Синельниківський та Дніпровський райони, є постраждалі.

08:15 Наслідки вчорашнього удару росіян по житлових кварталах Енергодару.

08:08 Вчора з Білорусі по території України було запущено щонайменше 5 ракет.

07:42 Мер Харкова Ігор Терехов повідомив, що по приватному сектору міста били касетними боєприпасами. Інформації про жертв чи постраждалих на цей час немає.

07:21 Уночі стало відомо про вибухи в окупованому Херсоні. За попередньою інформацією, у місті знищено військову частину росіян. Поки що немає підтвердження цієї інформації. Очікуємо на офіційні повідомлення.


07:21 Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі повідомив, що група, яку він особисто очолює, вже в дорозі:

Місія МАГАТЕ для підтримки та допомоги Запорізькій АЕС вже у дорозі. Ми повинні захистити безпеку українського найбільшого ядерного об’єкта в Європі. Пишаюся тим, що керую цією місією, яка відбудеться на цьому тижні”.

07:21 Ключові висновки американського Інституту вивчення війни:

  • Війська Росії вели безуспішні наступальні дії на північний захід від Слов'янська.
  • Сили РФ провели локальні наземні атаки на південний схід від Бахмута та на захід від Донецька.
  • Окупаційні війська атакували українські позиції на північ від Харкова.
  • За минулу добу у Херсонській та Запорізькій областях російські сили не наступали.