RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Росія перекидає на фронт нове "гарматне м'ясо": онлайн війни 28 серпня

Україна 186-ту добу дає відсіч повномасштабному вторгненню російських військ. На сьогодні вже понад 46 тисяч російських окупантів загинули у боях з українською армією. За даними української розвідки, у російських військових відсутній бойовий дух, частина з них усіма можливими способами намагається не брати участі в боях і швидше повернутися додому. Тим часом російське керівництво ухвалило рішення про перекидання в Україну 3-го армійського корпусу, формування якого відбувалося у кількох російських містах.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 27 серпня


23:59 На Україну чекає найхолодніша зима за останні десятиліття - температура в будинках буде на 4 градуси нижче за норму. Про це в інтерв'ю The Guardian заявив голова "Нафтогазу" Юрій Вітренко.

23:20 З'явилася інформація, що у Залізному Порту Херсонської області ліквідовано колишнього нардепа, колаборанта Олексія Ковальова. Про це повідомив радник голови Херсонської ОВА Сергій Хлань.

22:33 Російські літаки обстріляли Рівненську область з території Білорусі - голова ОВА Коваль.

Водночас, Telegram-канал "Беларускі Гаюн" провів детальний аналіз пуску ракет.


21:57 В окупованій Макіївці Донецької області чути вибухи - за попередніми даними, горить хімічний завод.


21:32 З'явилося відео наслідків "прильоту" до Харкова - його опублікував журналіст Андрій Цаплієнко.

21:02 У Харкові чути вибухи. Повідомляється, що окупанти потрапили до адміністративної будівлі, інформація про ймовірні жертви уточнюється.

19:45 На Рівненщині повідомляють про вибухи. За попередніми даними, ракети прилетіли з Білорусі.

19:20 Російські окупанти будують понтонну переправу через Дніпро у районі Антонівського мосту у Херсоні.

18:30 Попри формальну заборону Туреччини на захід військових кораблів до акваторії Чорного моря, Росія зуміла перевезти ракетні комплекси С-300.

17:25 Російський пропагандист Ігор Мангушев закликав "деукраїнізувати" Україну та "повернути до складу Росії землі Малоросії". При цьому він тримав у руках череп, який, за його (Мангушева) словами, "належав вбитому українському солдату з "Азовсталі" ".

16:25 Наталія Вовк, яку росіяни підозрюють у вбивстві дочки Олександра Дугіна, імовірно знайдено мертвою в Австрії. Про це пише видання Exxpress.

При цьому у статті публікується заблюрена фотографія, яку багато експертів вважають зробленою кілька років тому на місці загибелі іншої жінки.

15:40 Близько опівночі російські окупанти з Бєлгорода запустили дві ракети. Вони впали на територію Харківської області, спричинивши руйнування.

15:28 Пропаганда РФ в ударі. Пише, що українські спецслужби загіпнотизували пенсіонерку і навчили її підпалювати автомобілі.

15:06 Глави МЗС країн ЄС мають намір цього тижня призупинити дію угоди про візи з РФ, повідомляє газета Financial Times.

14:47 У Сватовому на Луганщині вночі зафіксовано "бавовну" на території агрофірми "Шанс". Влучання в базу росіян. Це підтверджує і голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

14:09 Алупка, Крим. Повідомляють, що було чутно вибухи. Чекаємо на хороші новини.

13:50 У випадку ядерного викиду внаслідок аварії на одному з енергоблоків на Запорізькій атомній електростанції радіаційна хмара відповідно до прогнозу напрямку вітру на понеділок, 29 серпня, накриє частину півдня України та південно-західні регіони Росії, прогнозують аналітики Державної інспекції ядерного регулювання України.

13:18 Україні вже вдалося повернути тіла 541 захисника. З Маріуполя доставлено 428 тіл, з них понад 300 – захисники "Азовсталі".

13:04 Наслідки ворожих ударів по Запоріжжю.

12:16 Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв розповів, що Аксьонов та Костянтинов вивезли свої сім'ї з півострова. Співробітники ФСБ також вивезли своїх людей.

"А кримські татари ходять один в одному гості та п'ють köz-aydın qavesı – "каву з нагоди сприятливої звістки". Ну а в тих, хто дзвонить мені, такий настрій: слава богу, нарешті!" – каже Джемілєв.

11:45 Повідомляють про вибухи у передмісті Дніпра.

11:27 Американська технологічна корпорація Dell Technologies оголосила про повне припинення роботи на російському ринку. Dell був ключовим постачальником серверів у Росії.

11:00 Наші бійці ліквідували окупанта, який був у полоні, а потім знову повернувся до російської армії.

10:33 Міноборони РФ знов відзначилось. Мабуть, руками "перехоплювали" 18 снарядів HIMARS.

10:03 У німецькому МЗС заявили, що у разі потреби Німеччина готова роками підтримувати Україну у боротьбі проти російської агресії, зокрема постачанням важкої зброї.

09:47 ЗСУ протягом доби знищили як мінімум 3 склади БК росіян:

  • Інженерне, Запоріжжя. Мінус склад боєприпасів.
  • Пологи, Запоріжжя. Мінус склад боєприпасів.
  • Херсонський район Попередньо мінус склад боєприпасів.
  • Нова Каховка, Херсон. Інформація уточнюється.
  • Горлівка, Донеччина. Інформація уточнюється.

09:31 Ліквідовано ще 250 окупантів.

09:17 Російські окупанти більше не контролюють Бражківку на Харківщині. Такі висновки автори мапи зробили зі зведень Генштабу з 24 по 27 серпня. Хоча Генштаб прямим текстом не повідомляв про звільнення населеного пункту.

08:59 Росіяни за півроку написали майже 145 тисяч доносів. Більшість пов'язана з війною в Україні: росіяни скаржилися на "фейки" про дії російських військових та "проукраїнську пропаганду". Найбільше доносів надійшло у березні, коли війна тільки почалася, — 10 323 звернення, що вище за показники минулого року майже вчетверо.

08:44 Слов'янськ зазнав обстрілу близько першої ночі: пошкоджено 8 багатоповерхівок, один зі снарядів влучив у подвір'я школи. На щастя, обійшлося без жертв.

08:11 Вночі у районі Мелітополя ЗСУ знищили базу окупантів.

07:47 США почнуть активніше використовувати морські шляхи для доставлення Україні військової допомоги. Це пов'язано з тим, що військові потреби України зараз змінилися. Про це розповів представник Пентагона журналістам видання The Washington Post. Такі зміни в логістиці дозволять Україні накопичити більш значний арсенал для майбутньої кампанії, оскільки сумарний обсяг військових вантажів, який буде їй передаватися, тільки збільшиться.

07:40 Ключові висновки американського Інституту вивчення війни:

  • Сили РФ провели наземну операцію в 20 км від Харкова, на півночі області.
  • Окупаційні війська локально атакували українські позиції на південний захід від Ізюма, на північний схід від Сіверська, на північний схід та південь від Бахмута, а також на захід від Донецька.
  • Українські сили завдали ударів по російських повітряно-десантних підрозділах на заході Херсонської області.
  • Україна та Росія "обмінялися" звинуваченнями в обстрілі Запорізької АЕС.