RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

Всі новини

Наступ ЗСУ на Херсонщині і нові удари окупантів по мирних українцях: хроніка війни 30 серпня

Україна 188-ту добу з початку повномасштабного вторгнення Росії веде запеклі бої з окупантами. У Херсонській області ЗСУ проводять успішну наступальну операцію - згідно з неофіційними даними, військовим вдалося відвоювати у росіян чотири села.

Окупаційні війська, як і раніше, продовжують завдавати ударів по мирних містах і селах, вбиваючи людей і руйнуючи інфраструктуру.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 29 серпня


23:00 Навздогін за херсонським колаборантом Стремоусовым "гауляйтер" окупованої частини Запорізької області Євген Балицький теж має намір керувати дистанційно. Він перебрався до окупованого Криму, звідки оприлюднив звернення. Щоправда, видалив його пізніше, але його вже встигли розповсюдити.

22:50 В Херсоні та області військовослужбовці РФ масово обкрадають приватні будинки та вивозять майно. В обласному центрі такі факти зафіксовані по вулиці Шевченка. В області у селах Красносільське, Новодмитрівка та Станіслав окупанти обікрали будинки, господарі яких виїхали на підконтрольну Україні територію.

Військовослужбовці країни-агресора вивезли меблі та побутову техніку на викрадених ними же автомобілях, повідомляє національна поліція регіону.

22:25 Протягом доби було демілітаризовано пять складів зброї, дві бази та один штаб російських окупантів.

22:05 Президент Володимир Зеленський звернувся до українців та світу з приводу закінчення 188 дня збройного опору російській агресії.

"На жаль, Росія не припиняє провокацій якраз на тих напрямках, із яких місія має прибути на станцію. Але сподіваюся, що місія МАГАТЕ зможе почати роботу. Ситуація на ЗАЕС і в Енергодарі, у навколишніх районах і досі надзвичайно загрозлива. Окупанти не залишають станцію, продовжують обстріли, не забирають з території АЕС свою зброю та боєприпаси. Вони залякують наших атомників. Ризик радіаційної катастрофи через російські дії не зменшується ані на годину", - заявив глава української держави.

21:27 Президент Володимир Зеленський провів зустріч з гендиректором МАГАТЕ Рафаелем Гроссі, який очолить місію агентства на Запорізьку АЕС. Глава держави високо відзначив її прибуття, оскільки ситуація навколо атомної електростанції загострюється, а Росія, чиї війська незаконно перебувають на ЗАЕС, шантажує світ новою ядерною катастрофою.

21:17 Підполковнику запасу Доржі Ширібазарову не сиділося на пенсії. Поїхав шукати пригод в Україну і за традицією зробив "крок доброї волі" - офіційно денацифікувався та демілітаризувався.

21:03 Країни Євросоюзу домовилися створити спеціальну місію для підготовки українських військових, заявив Верховний представник ЄС із зовнішньої політики та безпеки Жозеп Боррель на неформальній зустрічі міністрів оборони країн Євросоюзу у Празі.

За його словами, багато країн ЄС уже допомагають Україні навчати чи перепідготовлювати солдатів, тому назріла необхідність консолідувати зусилля для їхньої кращої координації. Передбачається, що українські військові проходитимуть навчання у сусідніх країнах – членах ЄС.

20:50 Baykar Makina представив другий прототип ударного надзвукового безпілотника Bayraktar Kizilelma ("Червоне яблуко"). Він оснащений реактивним двигуном та найсучаснішими датчиками для контролю за ситуацією навколо.

За словами технічного директора Сельчука Байрактара, Bayraktar Kızılelma здатні до "агресивного маневрування" і мають розвинену систему штучного інтелекту. Для зльоту достатньо мінімальної довжини смуги. Наприклад, безпілотник здатний стартувати з палуби легкого авіаносця.

20:30 Дагестанський СОБР "Ястреб" підтримав флешмоб: 8 - "200-х", 19 - "300-х". Ротація закінчена.

20:20 Окупанти продовжують "вигрібати" під Херсоном.

20:05 Виправна колонія №90 в Херсоні "підгорає".

19:45 Недавні поставки американської зброї призначені для контрнаступу України на півдні, про що повідомляє CNN.

Адміністрація Байдена допомагає українським військовим підготуватися до контрнаступу, що триває протягом останніх кількох місяців, виконуючи конкретні запити на зброю, каже представник Білого дому.

Україна просила США надати зброю, яка спеціально підходить для їхнього запланованого південного контрнаступу в місяці, що передували запуску цього тижня, каже чиновник.

За словами чиновника, США виконали багато цих запитів, включаючи додаткові боєприпаси, артилерію та Javelin, протягом кількох президентських пакетів допомоги, наданих Україні за останні два місяці.

19:20 Тим часом "бавовна" переїхала до Бериславського району на Херсонщині — там у ворога мінус БК.

18:52 На Слов’янському напрямку окупанти спробували наступати у напрямку Шнурків, зазнали вогневого ураження та відійшли. Втрати уточнюються.

18:40 На Бахмутському напрямку наступальними діями ворог намагався просунутися у напрямках Зайцевого, Веселої Долини та Бахмута, успіху не мав, відійшов. З декількох напрямків одночасно загарбники намагаються встановити контроль над населеним пунктом Кодема, тривають бої.

18:25 На Авдіївському напрямку ворог наступальними та штурмовими діями намагався покращити тактичне положення у напрямках Опитного, Авдіївки, Первомайського і Красногорівки, зазнав значних втрат та відступив.

18:10 У Новій Каховці точковий удар в скупчення техніки окупантів, на жаль серед житлових будинків.

17:20 Росіяни витрачали дорогі ракети "Калібр" на удари по макетах з дерева, які приймали за американські HIMARS, повідомляє Washington Post.

Війська РФ витратили на приманки щонайменше 10 крилатих ракет "Калібр". Такий успіх змусив Україну розширити виробництво копій для ширшого використання. Ударами по фіктивних цілях можна частково пояснити те, що росіяни звітували про знищення більшої кількості HIMARS, аніж взагалі отримувала Україна.

16:50 У херсонських телеграм-каналах очевидці публікують нові відео та фото удару в районі Антонівського мосту. За відеозаписами можна припустити, що удару було завдано не по самому мосту, а по поромній переправі поряд з ним, де, як показують супутникові знімки, в очікуванні черги на перевезення зібралося багато російської техніки.

16:20 Нідерланди підтримують заборону на в'їзд в ЄС для російських туристів, повідомляє RTL Nieuws.

Міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Хукстра пояснив: "Ми хотіли б провести різницю між російською державою та її громадянами. Але водночас ми бачимо, що безумовно більшість людей, які приїжджають сюди, — це багаті росіяни, які часто мають зв'язки з режимом".

16:10 Оперативне Командування "Південь" звітує.

Підсумкові втрати ворога за ніч склали:

  • 159 рашистів;
  • 5 танків Т-72;
  • 3 гаубиці "Мста-Б";
  • пускову установку С-300;
  • станцію радіоелектронної боротьби та радіолокаційну станцію;
  • 120 мм мобільний міномет;
  • 5 протитанкових ракетних комплексів;
  • 40 одиниць броньованої та автомобільної техніки.

В тому числі влучання були по 3 мостах – Антонівському автомобільному, Антонівському залізничному і Дар’ївському – для закріплення їх непрацездатного статусу.

16:00 Німеччина припиняє угоду щодо полегшення візового режиму з РФ.

15:30 Окупанти обстрілюють коридори, якими місія МАГАТЕ має дістатися ЗАЕС.

14:50 Від війни постраждала вже третина земель України. На їхнє природне відновлення знадобляться сотні років. Ґрунти сильно пошкоджені та забруднені: у середньому на кожні 100 га землі знаходяться понад 50 тонн металів та хімічних сполук.

Темніший колір на мапі - агроландшафти, які знаходяться в межах зони ризикового сільського господарства.

14:27 У Харкові знову вибухи.

14:22 ЗСУ вперше показали застосування американських протирадіолокаційних ракет AGM-88 HARM, які встановили на Міг-29. Завдяки цим ракетам пілоти ЗСУ успішно справляються з російськими системами протиповітряної оборони, що визнають навіть у РФ. Це відео зняв український пілот і присвятив його своєму побратиму Євгену Лисенку, який героїчно загинув у повітряному бою з російськими окупантами 9 березня.

13:28 Інформація від ЗСУ щодо ситуації на Херсонщині станом на 13:25:

  • Точкові влучання в Антонівський автомобільний міст і його околиці.
  • Мінус штаб русні в Херсоні.
  • Відмінусування складу БК у Бериславськоиу районі (Новоолександрівка).
  • Точкове влучання в Бериславському районі в базування русні (Качкарівка).
  • Точкове влучання в базування русні в Новій Каховці.
  • Колаборант Стрємоусов втік до Воронєжа (хоча, це його не перший побіг, але імовірно останній).
  • кацапи почали потроху відводити частину техніки на Лівий берег Дніпра.

12:55 По Антонівському мосту знову прилетіло.

12:40 В Росії стверджують, що на адресу пропагандистки Маргарити Симоньян, головреда телеканалу RT, нібито надходять погрози. Такі інформаційні вкиди з'явилися після того, як вбивство Дар'ї Дугіної стало викликати дедалі більше запитань.

11:55 Знищений в Херсоні штаб окупантів.

11:12 В Херсоні попадання в магазин Бреін на Миколаївському шосе.

"Там був важливий об'єкт у орків + госпіталь. Ми дуже давно за ним спостерігали і навіть трохи скаржились воєнним, що данні надали, а прильоту не було", - пишуть місцеві мешканці.

10:40 Обстріл Харкова. Відомо про приліт поряд із п'ятиповерховим житловим будинком, а також про потрапляння в один з дошкільних навчальних закладів. Усі у центрі міста. Вже є інформація про трьох загиблих та чотирьох поранених.

10:30 Вісім ворожих влучань по Харкову. Інформація про жертв та постраждалих уточнюється.

"Поки що знаємо про пожежу в одному з найулюбленіших місць відпочинку харків'ян. Прилетіло і до ще одного місця відпочинку – вибиті вікна у навколишніх будинках", - написав мер Ігор Терехов.

10:10 У Харкові повідомляють про вибухи. В області оголошена повітряна тривога.

09:59 Російські окупанти обстріляли артилерією базу евакуаційного загону Українського Червоного Хреста у Слов'янську на Донеччині. Зруйновано будівлю, пошкоджено три автомобілі. На щастя ніхто із волонтерів не постраждав.

09:41 450 вбитих росіян за добу. Найбільших втрат противник зазнав на Донецькому та Курахівському напрямках.

09:07 По Нікопольському району на Дніпропетровщині росіяни ударили з "Градів" та важкої артилерії. Пошкоджені автовокзал, магазини та дитяча бібліотека, виведені з ладу дві лінії електропередач. По Дніпровському і Криворізькому районах вдарили ракетами, наслідки встановлюються.

08:57 ЗСУ просуваються вглиб Херсонщини, але РФ цього "не помічає", зазначили в американському Інституті вивчення війни. Кремль робить зневажливі заяви про наш контрнаступ, намагаючись зберегти видимість "великих військових успіхів" Росії.

08:31 В Енергодарі окупанти викрали кількох вчителів, заявив мер міста Дмитро Орлов. За його словами, окупанти забрали кількох вчителів з власних домівок та повезли у невідомому напрямку.

08:03 Повідомляється, що в Одесі пролунав сильний вибух. Попередньо – спрацювала ППО. Тривоги не було і немає.

07:52 У Словаччині "попрощалися" з винищувачами МіГ-29, від яких відмовляються через тривалий термін експлуатації – і які можуть передати Україні.

07:27 Місцеві пабліки повідомляють про звуки автоматних черг в Херсоні, а також вистріли з танків та БТР. Зазначається, що перестрілка йде із великою кількістю учасників.

07:13 Поблизу Херсона знову чутно вибухи.

06:55 Сьогодні вночі росіяни завдали ракетного удару по Запоріжжю. За попередньою інформацією, постраждалих немає, і поки що не зафіксовано значних руйнувань на об'єктах інфраструктури. Наслідки удару уточнюються.

06:55 Українські війська ведуть злагоджений наступ у Херсонській області. За деякими даними, військові переправилися через річку Інгулець. Завдаються артилерійські удари по складах боєприпасів росіян у Херсоні та Новій Каховці.