RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

"Бавовна" на Херсонщині та небезпечна ситуація на Запорізькій АЕС: хроніка війни 1 вересня

Вже 190-ту добу Росія веде повномасштабну війну проти українського народу. Однією з головних проблем на сьогодні є загроза катастрофи на Запорізькій АЕС, захопленої окупантами. У разі викиду радіації хмара накриє не лише частину України, а й низку російських регіонів.

ЗСУ продовжують завдавати ударів по військових об'єктах росіян на Херсонщині, а також тримають під вогневим контролем мости.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 31 серпня


23:42 Президент України Володимир Зеленський офіційно розпустив українську делегацію у Мінській ТКГ. Останнє засідання Тристоронньої контактної групи мало відбутися 19 лютого, за п'ять днів до початку повномасштабного вторгнення, але було зірвано представниками Росії.

23:00 Угорщина підтримує проросійські ідеї та у війні, розв'язаній Росією проти України, схиляється на бік Кремля – Politico.

21:30 Мережу облетіло відео, як група російських окупантів здається в полон бійцям ЗСУ. Зйомки велися за допомогою БПЛА.

19:36 У Мережі з'явилося відео як БПЛА Bayraktar TB-2 Збройних сил України знищує САУ "Акація" російських окупантів.

18:46 Російські окупанти намагалися наступати у районі Слов'янська, Бахмута та Донецька, проте Збройні Сили України відбили усі атаки. Про це повідомили у вечірньому зведенні Генерального штабу ЗСУ.

17:59 У приміщеннях Запорізької АЕС стоять російські військові вантажівки із літерами Z.

17:19 Попри провокаційні обстріли російських окупантів МАГАТЕ залишить своїх представників на Запорізькій АЕС. Про це заявив голова організації Рафаель Гроссі.

16:47 У Мережі з'явилися перші відео кадри візиту місії МАГАТЕ на зайняту російськими окупантами Запорізьку АЕС в Енергодарі.

16:20 У школах Херсона пройшов "перший дзвоник". Російські окупанти впускали до шкіл лише дітей, а батькам не дозволяли.

15:13 У Миколаєві пролунало 6 вибухів, - заявив міський голова. Снаряди лягли на відкриту територію та за межами міста.

14:56 Пентагон підтвердив, що росія купила сотні безпілотників в Ірану на тлі посилення бойових дій в Херсонській області, а також вибухів в Криму. Та щоб російські військові змогли користуватися цими апаратами, їм доведеться пройти серйозну підготовку за короткий час, що не обов’язково закінчиться успіхом, пише Newsweek. Адже Москві досі бракує високоточних ракет, які є в України, тому їй буде важко знищити рухомі цілі, такі як HIMARS.

14:35 Доїхали. Чекаємо, що буде далі.

14:32 Балаклея.Тут був командний пункт русні. 50 окупантів теж вже нема.

14:04 Фото дня. Станція метро "Спортивна" у Харкові. Через загрозу обстрілів маленькі учні сидять за партами у підземці.

13:34 12-річна дівчинка завагітніла від російського військовослужбовця. Священник із московського патріархату переконував її народжувати, розповів військовий капелан Сергій Дмитрієв.

13:00 Місія МАГАТЕ проїхала у "сіру зону" у напрямку Енергодару.

12:01 Вночі 1 вересня Росія з "Градів" обстріляла селище Печеніги на Харківщині. Є багато руйнувань, інфраструктура пошкоджена, загиблих немає, але є поранені. Було влучання у 5-поверховий будинок, була пожежа, пошкоджені кілька квартир. Внаслідок обстрілу пошкоджень зазнав місцевий ліцей і амбулаторія.

11:48 Влада США заборонила американському виробнику графічних процесорів Nvidia Corp. експортувати до Китаю та Росії свої найсучасніші чіпи, що використовуються у сфері штучного інтелекту.

11:18 Прибуття місії МАГАТЕ на ЗАЕС очікується протягом години, вона пройшла КПП у Василівці.

11:00 Місія МАГАТЕ перебуває на блокпосту в Новоолександрівці – приблизно за 20 км до лінії фронту. Рух колони зупинено – "чекають, коли буде безпечно".

10:44 Десь у Севастополі. Понаїхи в шоці.

10:23 Місія МАГАТЕ вирушила із Запоріжжя до Енергодару, попри повідомлення про інтенсивний обстріл. Глава МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі повідомив, що місія знала про "посилення військової активності в цьому районі", але планує продовжити місію на ЗАЕС і зустрітися з персоналом.

10:12 Головнокомандувач ЗСУ Залужний звернувся до дітей з нагоди 1 вересня:

"Наші діти рано подорослішали. Війна для них, на жаль, стала реальністю, а не історичним явищем. В останні пів року сигнали повітряної тривоги замінили шкільні дзвінки.

Та ЗСУ робили і роблять все, щоб дати нашим дітям можливість жити і навчатися в Україні. Ми захищаємо передусім вас, дорогі дітки! Ви маєте унікальну можливість виховуватися на прикладах незламних сучасників – захисників і захисниць України.

Збирайте і зберігайте пам’ять про ці історичні події й неймовірних людей, які собою закривають вас від лиха! Зростайте в любові до України і вірте в нашу Перемогу!".

09:28 У окупантів знову рекордні втрати - 450 вбитих за добу.

08:44 Українська кримськотатарська правозахисниця Таміла Ташева розповіла, що партизани спалюють автівки окупантів, кидають коктейлі молотова в адмінбудівлі, працюють по військкоматах. Також спротив проявляється і в дрібніших речах: на півночі Криму місцеві, до прикладу, не продають окупантам молоко або не надають інші дрібні послуги.

08:28 Армія РФ здійснює артобстріл заздалегідь погодженого маршруту місії МАГАТЕ із Запоріжжя до ЗАЕС. Група не може продовжити рух "з міркувань безпеки", повідомив керівник Запорізької ОВА Старух. Україна вимагає РФ "припинити провокації".

07:59 Російські окупанти розповсюджують фейк про те, що у Харкові нібито розпочалася мобілізація жінок.

07:43 Окупанти ведуть масований артилерійський обстріл житлових районів Енергодару.

07:23 ЗСУ знищили понтонну переправу в районі Даріївки Херсонської області, яку російські військові налагодили для постачання техніки та боєприпасів. Не придатні для цієї мети і Каховський і Дар'ївський мости, які тримають ЗСУ під щільним вогневим контролем, повідомили в ОК "Південь".

07:23 На Запорізькій АЕС перевірка розпочнеться не пізніше 1 вересня, заявив голова МАГАТЕ Рафаель Гроссі:

"Місія триватиме кілька днів. Якщо ми зможемо встановити постійну присутність або тривалу присутність, тоді місія буде продовжена. Але ця перша частина триватиме кілька днів. Ми маємо виконати там дуже важливе завдання — оцінити реальну ситуацію, допомогти стабілізувати ситуацію, якщо нам це буде під силу”.

Раніше представники окупантів заявляли, що в інспекторів МАГАТЕ буде для відвідування станції лише один день.

07:23 За серпень місяць окупанти збільшили площу землі, яку вони контролюють в Україні, приблизно на 460 кв. км. Це означає, що загалом окуповано близько 19,48% території України. Це на 0,08% більше ніж до кінця липня.

Ситуація на 1 серпня:

Ситуація на 1 вересня: