RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

HIMARS у Новій Каховці та "бавовна" у Бєлгороді: хроніка війни 31 серпня

Почалася 189-та доба повномасштабної війни Росії проти українського народу. Окупанти намагалися обстріляти Харків із Білгорода, проте ракети падали на території агресора, а у Новій Каховці на Херсонщині ворогові прилетів пакет HIMARS.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 30 серпня


23:46 Традиційне звернення Зеленського:

23:33 Під Білгородом упала і вибухнула ракета, яка летіла у бік України.

23:17 Розвідка повідомляє, що співробітники тимчасово захопленої росіянами Запорізької АЕС зазнають жорстоких репресій, а ті, кого окупанти вважали "недостатньо благонадійними", перед візитом місії МАГАТЕ на станцію зникли.

22:42 Окупанти, працюючи над «реконструкцією» маріупольського драмтеатру, бетоном заливають тіла загиблих, а запах намагаються усунути за допомогою хлорки. Про це повідомляє Управління стратегічних комунікацій ЗСУ. За словами маріупольців, будівельникам наказали не підіймати галасу й не витягувати трупи, а "тихо бетонувати".

22:16 Російські війська 31 серпня обстріляли Дніпропетровську область. 17-річний хлопець загинув від вибуху касетного боєприпасу, якого торкнувся.

21:47 Місія МАГАТЕ не доїхала до Запорізької АЕС. В агентстві не коментують, чи пов'язано це зі спецперепустками, які окупанти відмовилися робити місії.

21:26 В окупованому Бердянську росіяни перефарбували зупинку у кольори свого триколору, але партизани нагадали, що вони про це думають.

21:02 США найближчими днями оголосять про додаткову військову допомогу Україні. Про це повідомив речник Білого дому з національної безпеки Джон Кірбі.

20:43 Зеленський закликав заборонити в ЄС російське телебачення та присутність там російських пропагандистів.

"Досі в європейських країнах продовжують працювати російські пропагандисти. Досі в країнах ЄС є російське телебачення, яке є найбільшим дезінформатором у світі. І проти кого вони працюють, скажіть мені? Що саме вони намагаються знищити або хоча б дискредитувати в першу чергу? Європейську демократію. І Європа потребує повного захисту від російської пропаганди", — заявив Зеленський, виступаючи онлайн на конференції Forum 2000 у Празі.

20:02 Відео наслідків вечірнього обстрілу Антонівського мосту.

19:27 Рашист, який прийшов "звільняти" Харківську область, розповів, як один з російських військових застрелив свого ж солдата. Окупант розповів, що хоче при першій же можливості втекти, щоб залишитись живим.

19:09 Актуальна мапа бойових дій від Міністерства оборони Великобританії.

18:43 Мер Мелітополя Іван Федоров повідомляє про десять вибухів на південь від міста, у бік Молочного лиману.

18:20 У Херсонській області тривають активні бої, місцевих жителів просять не поширювати інформацію про дії захисників України.

17:58 У Слов'янську повідомляють про вибухи.

17:53 Двох високопоставлених німецьких чиновників підозрюють у роботі на Росію, пише Die Zeit. Під час вивчення внутрішніх документів по "Північному потоку – 2" службовці натрапили на дуже цікаву точку зору, яка повністю відображає позицію РФ, але не Німеччини. Наразі ведеться розслідування щодо осіб, які формували ці документи

17:36 У Швеції розкрили перші деталі нового пакету військової допомоги для України на 1 млрд. крон: близько половини вартості складають боєприпаси для артилерії.

17:00 Борель щодо результатів переговорів глав МЗС ЄС.

  • Єврокомісії доручено підготувати рекомендації, що країнам ЄС робитимуть із уже виданими росіянам візами.
  • Глави МЗС ЄС домовилися про необхідність видавати візи "певним групам" російських громадян.
  • ЄС із середини липня спостерігає серйозний приплив громадян Росії до сусідніх країн, що загрожує безпеці цих держав.

16:30 Багатьох росіян 1 вересня викликають до військкоматів на військові збори.

16:21 У Херсоні чути вибухи. У небо здіймається дим з боку Чорнобаївки.

16:19 ЗСУ закріпили вогневий контроль над Каховським і Антонівським автомобільним мостами. Окрім того, наша арта завдала удару по двох пунктах управління, двом складам з боєприпасами, засобам протиповітряної оборони, радіолокаційній станції та по районах зосередження ворожої артилерії.

16:12 У Верховній Раді України зареєстрували проєкт постанови, у якій рекомендують парламенту звернутися до ООН, Європейського парламенту, парламентських асамблей Ради Європи, ОБСЄ, НАТО, ОЧЕС, урядів і парламентів держав світу щодо визнання Республіки Білорусь державою – спонсором тероризму. Також пропонується посилити тиск на Білорусь та ввести санкції проти урядових та ділових кіл, політичних партій країни, які підтримують війну проти України.

16:00 Гауляйтер Запоріжжя Володимир Рогов відмовив місії МАГАТЕ у видачі спеціальних перепусток, тому їй доведеться вистояти чергу, щоб потрапити до Запорізької області.

15:49 ЄС призупинить дію угоди з Росією, яка спрощує видачу віз. За словами міністра закордонних справ Угорщини Петера Сійярто, ЄС не буде вводити цілковиту заборону на видачу віз, оскільки з цього питання немає єдиної думки.

15:38 Росіяни затримують проїзд делегації МАГАТЕ на ЗАЕС. Судячи з усього, тягнуть час — не встигають вивести техніку і зачистити станцію від своїх БТР.

14:30 Оперативне командування "Південь" звітує, що протягом ночі і станом на 12:00 на південному напрямку наші воїни знищили:

  • 15 рашистів;
  • 3 танки Т-72;
  • зенітно-ракетний комплекс “Тор”;
  • ударно-розвідувальний безпілотник “Форпост”;
  • 6 одиниць авто-бронетехніки;
  • 2 склади боєприпасів.

Також було завдано удари по двох пунктах управління, засобах протиповітряної оборони, радіолокаційній станції та по районах зосередження ворожої артилерії. Закріплено вогневий контроль над Каховським і Антонівським автомобільним мостами.

14:10 Народна артистка України Ружена Рубльова перейшла на бік окупантів. Її призначили "директором" двох херсонських музичних шкіл.

Рубльова працювала у Херсонському обласному академічному музично-драматичному театрі ім. М.Куліша з 1999-го, провідна артистка театру, хормейстер. У березні 2021 року їй було надано звання "Народна артистка України".

13:38 Широка Балка - мінус 58 рашистів.

13:20 Зафіксовано відмінусування складу БК в Каховському районі. Також зафіксовано влучання по скупченню ворожої техніки.

12:40 На території Криму бойові дії не ведуться, тому російським військовослужбовцям не пропонують підписувати контракт, що може свідчити про економію коштів ы небажання виплачувати всіх визначених законодавством РФ надбавок.

1200 строковиків будуть служити і помирати під ударами українських військ та від рук “партизанів” за 5 тис. рублів (близько 82 доларів).

Економія державних коштів також відбудеться і за рахунок невиплати компенсації у разі загибелі військовослужбовців, адже участь строковиків у бойових діях Російська Федерація заперечує.

12:05 СБУ нейтралізувала російську агентуру, яка коригувала ракетні удари по Слов’янську, Бахмуту і Краматорську. Зловмисники розвідували місця розташування та маршрути переміщення Сил оборони на території Донеччини.

11:30 Військові комісаріати Московської та Ленінградської областей РФ, в тому числі Москви й Санкт-Петербурга, отримали вказівки щодо масового призову на військову службу місцевих жителів. Призваними під час прихованої мобілізації “москвичами” та “пітерцями” будуть комплектуватися військові частини в Криму, повідомляє українська розвідка.

10:50 Український контрнаступ на півдні суттєво змінив лінію фронту, вважає британська розвідка.

Наші бійці скористалися відносно слабо укріпленою російською обороною. Експерти прогнозують, що Росія тепер спробує зміцнитися мобільними резервними підрозділами. Зелений колір на карті – звільнені території.

10:18 Окупанти не випускають цивільних з Енергодара: половина населення виїхала, а решта залишаються.

Бажання перепідключити ЗАЕС до російської енергомережі в окупантів не відпало. Але з технічної точки зору це зробити неможливо. Там точаться бойові дії, а де немає, то руйнуються електроопори.

Про це міський голова Енергодара Дмитро Орлов розповів в ефірі Апостроф ТВ.

10:12 У Бердянську стався вибух біля штабу організації "Ми разом із Росією". Фото виклав "гауляйтер" окупованої частини Запорізької області Володимир Рогов.

З його слів, обійшлося без постраждалих. Рогов заявив, що раніше були спроби підірвати штаб "Ми разом із Росією" у Мелітополі, а потім у Приазовському.

10:02 У Бєлгородській РФ області тривають вибухи. Очевидці повідомляють про стовп диму в районі Яковлєво.

09:05 Добою раніше ЗСУ знищили 350 окупантів, 20 танків та 18 бронемашин ворога. Загальні його втрати виглядають так:

08:10 В окупованому Токмаку Запорізької області вночі також лунали вибухи та піднімалася потужна заграва.

08:04 В окупованому Криму тривають "бавовни" та "задимлення". Ну, ніяк загарбники не навчаться правильно курити.

07:50 Окупанти чотири рази за ніч обстріляли з "Градів" і важкої артилерії Нікопольський район, повідомляє глава Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко. Поранена 57-річна жінка. Вона у лікарні. Її стан медики оцінюють як середньої тяжкості.

Ворожі снаряди пошкодили у місті 12 багатоповерхівок, кілька магазинів і кілька аптек, коледж, дитячо-юнацьку спортивну школу та культурно-спортивний комплекс.

07:25 У ніч на 31 серпня окупанти завдали удару по центральній частині Краматорська Донецької області, повідомив міський голова Олександр Гончаренко.

07:20 Автомобільна колона Міжнародного агентства з атомної енергії виїхала з Києва у бік Запорізької АЕС.

06:50 На думку американського Інституту вивчення війни (ISW), лінія фронту після закінчення 30 серпня виглядає наступним чином:

Харківський напрямок

Донецький напрямок

Південнобузький напрямок

Місцевий Telegram-канал повідомляє, що дві ракети, випущені у бік Харкова, впали в районі міста Будівельник. Місцевий губернатор Гладков заявив, що сьогодні ранок у Білгороді почався з кількох вибухів. Спрацювала система ППО. Охоче віримо... пе-пе-о.

У ніч проти середи, 31 серпня, в окупованій Новій Каховці у ворога вибухнув черговий склад боєприпасів. Горіло яскраво, вибухало – барвисто.