RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Бої на півдні та "екскурсія" МАГАТЕ на Запорізьку АЕС: хроніка війни 2 вересня

Росія з 24 лютого вже 191 добу продовжує вести повномасштабну війну проти України. Росіяни щодня зазнають великих втрат, а також нестачу в живій силі. Окупанти займаються ядерним шантажем, захопивши Запорізьку АЕС та її співробітників. 1 вересня представники МАГАТЕ прибули на станцію, проте пересувалися нею та спілкувалися зі співробітниками лише у присутності озброєних окупантів та співробітників Росатому. У результаті візит перетворився на цирк.

ЗСУ продовжують завдавати ударів по тилах росіян, зокрема, підриваючи військові об'єкти в Херсонській області.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 1 вересня


23:55 Понад 7 тисяч мирних українців загинули з початку повномасштабного вторгнення Росії. На цьому наголосив заступник міністра внутрішніх справ України Євген Єнін.

22:51 В окупованому Токмаку Запорізької області лунають вибухи. Імовірно, горять склади з БК росіян.

21:55 У Херсоні в районі Антонівського мосту чути вибухи.

19:24 ЗСУ збили на Херсонщині російський літак Су-25.

18:15 Молода жінка, яку врятували під час обстрілу пологового будинку в Маріуполі, тепер бере активну участь у проросійських акціях.


16:18 В окупованому Куп'янську Харківської області почали видавати автомобільні номери із реєстрацією РФ. Окупант на відео каже, що "звільненій" Харківщині надали номери 188 регіону, але отримати їх можуть лише ті, хто оформив російське громадянство. Водночас виїхати до самої Росії на авто з цими номерами не вийде.

15:38 Більшість угорців не підтримують запроваджені ЄС санкції проти Росії, виступають проти візових обмежень для росіян, а також не підтримують постачання зброї Україні, свідчить опитування аналітичного центру Századvég. Згідно з даними дослідження, політика уряду Угорщини співзвучна з суспільними настроями щодо санкцій.

15:08 Військовий РФ розповів дружині, що офіцери та контрактники з його підрозділу збираються скласти зброю і поїхати з війни.

14:34 На Донеччині відбувся черговий обмін військовополоненими між Україною та Росією. Додому повернулися 14 українських захисників: серед них 10 військових з 58 ОМБР і 4 – з 30 ОМБР. Вони потрапили в полон окупаційних військ навесні цього року. Серед звільнених воїнів – офіцер і військовий медик.

14:08 Росіяни знову заявили, що "взяли" Піски.

14:00 Зеленський заявив, що від місії МАГАТЕ поки не чути ключової заяви – щоб з території Запорізької атомної електростанції вийшли російські окупанти. Хоча про це була розмова з директором МАГАТЕ.

"Сподіваємося, що місія все ж зробить об'єктивні висновки з обставин на станції. І головне, що має відбутися, – це демілітаризація території станції. Саме це є метою українських і міжнародних зусиль. І погано, що ми поки не почули відповідних закликів від МАГАТЕ. Хоча й говорили про це з паном Гроссі на нашій зустрічі у Києві. Це був ключовий – ключовий! – безпековий пункт наших домовленостей: демілітаризація і повний контроль з боку наших атомників... Окупанти намагаються перетворити цю місію МАГАТЕ – справді необхідну – на безплідну екскурсію по станції. Вірю, що цього вдасться не допустити", – сказав Зеленський.

13:53 Від російського обстрілу вночі 2 вересня у харківському спорткомплексі "Локомотив" знищені басейн та боксерський клуб, який відкрили у лютому 2022 року.

13:30 СБУ викрила зрадницю, яка передавала спецслужбам РФ координати ЗСУ, отримані від свого чоловіка-військового.

12:50 У Москві посилюється кампанія з пошуку громадян РФ, які негативно ставляться до війни проти України. Особлива увага приділяється колишнім українським громадянам та українцям за походженням. Також ця кампанія має сформувати негативний образ українців – терористів та радикалів. Надалі саме їх можуть звинуватити в терактах, організованих російськими спецслужбами на території РФ.

12:10 Фінляндія надасть Україні більше оборонної допомоги. Рішення ухвалив президент Саулі Ніїністьо за пропозицією уряду. Це вже восьмий пакет військової допомоги з Фінляндії Україні.

12:01 Сьогодні вранці у небі Миколаївщини наші воїни збили російський безпілотник “Картограф”, що входить до сімейства багатоцільових безпілотних комплексів "Птеро". На фотографіях видно камеру з 12-ма об’єктивами, призначеними для створення планів місцевості.

11:40 Десь в Україні. Гуртожиток орків після прильоту.

11:11 Приліт біля залізничного мосту на Херсонщині.

10:32 В Херсоні чутно вибухи.

09:58 Результати свіжого опитування росіян. 48% за продовження війни.

09:32 Ще мінус 350 окупантів.

09:12 Минулої доби військаРФ вбили чотирьох мирних жителів Донецької області: двох у Торецьку, одного у Великій Новоселівці та одного в Авдіївці. Ще 10 людей отримали поранення.

08:55 Пісня про "бавовну" від Олени Грозовської:

08:27 Вночі в Холодногірський район Харкова прилетіла ракета С-300. Пошкодження отримали два підприємства інфраструктури.

08:10 У Мелітополі вночі ЗСУ потрапили одразу за двома ворожими локаціями.

07:47 Росіяни "денацифікували" дитячий садок у Слов'янську цієї ночі.

07:26 Фінляндія скоротила видачу віз для росіян. З 1 вересня Фінляндія дозволяє їм подавати документи на туристичні візи лише раз на тиждень і лише в Москві, Санкт-Петербурзі, Мурманську s Петрозаводську, що поблизу фінського кордону. Зараз росіяни їдуть саме у Фінляндію, перш ніж летіти в інші європейські країни. Так вони обходять заборону на польоти, введену після початку повномасштабної війни.

07:15 Генштаб ЗСУ повідомив, що в населеному пункті Таврійськ Херсонської області втрати ворога склали більше 20 одиниць озброєння та військової техніки. Втрати живої сили - уточнюються.

07:12 Україна ні з якою державою не має погоджувати звільнення своїх територій. Зокрема те, у який спосіб Сили оборони повертатимуть населені пункти, захоплені військами РФ під час повномасштабної війни чи окуповані раніше Крим і Донбас. Про це заявив секретар РНБО Олексій Данілов, поставивши крапку в питаннях щодо застосування далекобійної зброї.

07:00 Врожай 2022:

06:55 Постійний представник Франції в Раді Безпеки ООН Ніколя де Рів'єр сумнівається, що ЗСУ зможуть повернути Крим та Донбас. На думку французького дипломата, контрнаступ українців у Херсонській та Миколаївській областях не є гарантією успіху.

"Я боюся, що бойові дії триватимуть достатньо довго. Я не думаю, що припинення вогню станеться найближчим часом. Я трохи скептично ставлюся до того, що Україна зможе повернути свої втрачені території. Я буду здивований, якщо українці зможуть вигнати росіян з Донбасу чи Криму”, – сказав він.

06:55 Оновлена мапа бойових дій.