RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

ЗСУ звільняють селища і знищують склади б/к ворога: хроніка війни 5 вересня

Почалася 194-та доба повномасштабної війни Росії проти українського народу. Під ударами ЗСУ ворог утік із низки населених пунктів у Донецькій та Херсонській областях, зазнав відчутних втрат внаслідок авіа- та артилерійських нальотів.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 4 вересня


23:53 Цього тижня Євросоюз запропонує Україні 5 мільярдів євро.

"Ситуація на місцях в Україні, як і раніше, вимагає нашої неослабної підтримки. Крім 10 мільярдів євро, які ми вже надали, на цьому тижні ми запропонуємо додаткові 5 мільярдів євро у вигляді макрофінансової допомоги. ЄС буде поряд з Україною стільки, скільки буде потрібно", - повідомила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

23:45 Сьогодні ЗСУ завдали ударів ще по 5 складах БК і 2 базах окупантів:

  • Балаклія, Харківська область;
  • Куп'янський, Харківська область;
  • Томіна Балка, Херсонська область;
  • Чорнобаївка, Херсонська область;
  • Кам'янка-Дніпровська, Запорізька область;
  • Снігурівка, Миколаївська область.

23:20 Якщо на Запорізькій АЕС станеться аварія, радіоактивні викиди дійдуть до півдня України, Чорного моря та кількох країн Європи. Про це йдеться у прогнозі "Укргідрометцентру". Радіоактивна хмара, як вважають фахівці, пройде над Чорним морем і піде до Туреччини, Греції, Болгарії, Молдови та Румунії. Ця схема руху радіоактивних мас можлива у перші 15 годин після умовної аварії.

23:01 Крім Високопілля на Херсонщині ЗСУ також взяли сусіднє село Ольгине та ще 3 населені пункти, про які спочатку має заявити Генштаб, повідомив Олексій Арестович. За його словами, угруповання росіян на правому березі Дніпра "в оперативному оточенні" і за 3-4 тижні ситуація для РФ на Херсонському напрямку погіршиться.

22:47 У Лозовій попрощалися з 27-річним бійцем "Азову" Тарасом Біликом, загиблим у боях за Маріуполь.

22:30 ЗСУ знищили склад з ворожими боєприпасами, з якого росіяни брали ракети С-300 для ударів по Харкову. Про це сказав Зеленський у вечірньому зверненні.

22:13 Компанія Baykar Makina передасть від імені громадян Польщі ударний безпілотник Bayraktar TB2 Україні у жовтні. Також у компанії повідомили, що три безпілотники Bayraktar TB2 з проекту "Народний Байрактар", а також литовський Bayraktar, вже доставлено в Україну.

21:58 Протягом дня українські військові збили в небі над Україною три безпілотні літальні апарати російської армії. У небі над Херсонщиною збито "Орлан-10", ще два БПЛА - на Харківщині.

21:31 Повідомляють про вибухи у Харкові та на території області.

21:21 Окупанти завдали ракетного удару по нафтобазі на Дніпропетровщині, внаслідок чого всі запаси палива знищено. Про це повідомив керівник військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул.

20:55 На тлі енергетичної кризи через війну може зупинитись Великий адронний колайдер. Європейська організація ядерних досліджень (CERN) розробляє плани закриття деяких своїх прискорювачів елементарних частинок у періоди пікового попиту. CERN також розглядає можливість простою Великого адронного колайдера, найбільшого у світі прискорювача, якщо це необхідно. Мета CERN полягає у тому, щоб колайдер працював і уникнув раптової зупинки, яка може вивести з ладу обладнання вартістю 4,4 млрд доларів.

20:25 Карма у дії. В Україні ліквідовано колишнього "комсомольця", командира мотострілецького взводу 20 мотострілецької дивізії Віталія Голуба.

20:05 По Криворізькому району Дніпропетровської області близько 7 години вечора було завдано 2 ракетних ударів. Наслідки уточнюються.

19:48 Повідомляють про вибух у Кривому Розі.

19:24 В Маріуполі пролунав потужний вибух.

Близько 17:50 гучний вибух, який чуло майже все місто. Наш спротив м’яко натякає на підготовку до Маріупольської “бавовни”. А значить сьогодні на нас чекають приємні новини з Маріуполя. Спротив підтвердив ліквідацію мінімум одного окупанта”, - написав радник міського голови Петро Андрющенко.

19:07 Крим, Євпаторія. Місцеві пишуть, що спрацювала ППО.

19:01 Село Безруки (Харківський район) - найбільш вцілілий населений пункт громади за межами Дергачів, в якому проживає близько 1000 осіб – зазнало наймасивніших обстрілів з початку війни. Російські загарбники обстріляли будинки наших мешканців фосфорними та касетними боєприпасами.

18:52 За останню годину: Нова Каховка, Чорнобаївка, Херсонська область та кілька ракетних ударів у Херсонському районі.

18:42 Українські сили ліквідували у тимчасово окупованій Кремінній близько 400 окупантів та 100 одиниць російської техніки, повідомив глава Луганської ОВА Сергій Гайдай. Він додав, що звільнення від росіян Луганської області починається з Ізюмського напрямку.

18:21 ЗСУ зробили "бавовну" окупантам в Снігурівці (Миколаївська область).

18:00 Росіяни продовжують займатись ядерним тероризмом. Сьогодні окупанти знову обстріляли ЗАЕС. Внаслідок обстрілів зафіксовано удари по спецкорпусу станції. Пошкоджено ємність із водою у безпосередній близькості від другого блоку.

17:17 Окупанти тікають від обстрілів на крадених роверах.

17:14 Гауляйтер Кирило Стремоусов заявив, що "референдум" на тимчасово окупованій Херсонщині поки не проводитимуть. Зрадник України стверджує, що це нібито через "заходи безпеки".

16:52 Подоляк закликав українців готуватися до деокупації територій.

16:39 Повідомляють про вибухи на Вінниччині.

16:24 Перше відео зі звільненого Високопілля на Херсонщині.

16:13 Сьогодні після пожежі була відімкнена остання лінія, що з'єднувала вузол ЗАЕС із енергосистемою України. Власне через це довелося розвантажити 6 енергоблок, який зараз живить власні потреби ЗАЕС.

15:54 Українські розвідники провели спецоперацію у тимчасово окупованій Кам’янці-Дніпровській на Запоріжжі. Знищено та суттєво пошкоджено низку баз окупантів. Зокрема, місце зберігання бюлетенів для проведення псевдореферендуму. При цьому, склад було підірвано вибухом зсередини приміщення. Всі наявні друковані матеріали – знищено. Разом з цим розбито місце базування підрозділу ФСБ, який охороняв склад бюлетенів. Точна кількість вбитих та поранених – уточнюється. Вцілілих та поранених терміново евакуюють в напрямку окупованого Криму.

15:41 Сьогодні пообіді окупанти двічі з "Ураганів" обстріляли Криворізький район Дніпропетровської області. Загинула літня жінка. Попередньо, троє людей поранені. Всі вони у лікарні у тяжкому стані. У місті понівечений газопровід — сталася пожежа. Полум’я вогнеборці уже приборкали.

15:25 Російські окупаційні війська здійснили артобстріл Золочева Харківської області, є загиблі, повідомляє пресслужба ОВА.

"Серед цивільного населення є жертви: загинули 39-річний і 52-річний чоловіки", - йдеться у повідомленні. Жителів Харкова та області просять за змогою перебувати в укриттях.

15:12 Єврокомісія надасть Україні 500 млн євро підтримки, повідомив представник Єврокомісії Ерік Мамер. Ці кошти дозволять гарантувати проживання та освіту внутрішньо переміщених осіб, а також підтримає сільськогосподарський сектор.

15:00 Ліз Трасс стає новим прем'єр міністром Великої Британії — офіційно. Вже завтра, 6 вересня, її Величність королева призначить колишнього міністра закордонних справ прем’єр-міністром Великої Британії.

Ще до повномасштабного російського вторгнення політик зайняла чітку проукраїнську позицію і навіть літала до Москви, намагаючись відмовити російське керівництво від війни.

З самого початку війни Трас підтримувала Україну на всіх міжнародних майданчиках, брала активну участь у складанні та впровадженні списків санкцій.

Під час дебатів на посаду прем'єра Ліз Трасс обіцяла, що продовжить політику Джонсона на підтримку України у боротьбі з російськими окупантами.

"Ми надаватимемо допомогу, щоб Україна стала більш потужною, успішнішою після цієї війни, тому що вона повстане символом демократії", - заявила Трасс.

14:25 Бійці спецназу ГУР МО провели спецоперацію у тимчасово окупованій Кам’янці-Дніпровській (Василівський район Запорізької області). В результаті знищено та суттєво пошкоджено низку об’єктів, які окупанти використовували в якості місць базування.

14:00 Зрадник Кирило Стремоусов повідомив в ефірі російських ЗМІ, що окупанти "взяли паузу" щодо проведення псевдореферендуму з "приєднання" Херсонської області до Росії.

13:30 Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай розповів, що у Кремінній чудові результати для ЗСУ – після "бавовни" зруйновано декілька будівель, де розташовувались російські військові:

  • втрати становлять до 400 осіб особового складу, близько 100 одиниць техніки вийшло з ладу;
  • Ізюмський напрямок – ключовий етап для деокупації Луганщини;
  • у захоплених містах люди звертаються до окупаційної влади з приводу відновлення будинків, на що ті кажуть: "Скоро прийдуть ваші і відбудують".
  • Навіть вони не впевнені в успіхах російської армії.

13:10 На Херсонському напрямку станом на 13:00 відомо, що:

  • вночі було влучання в переправу, через яку русня перекидала свою техніку.
  • відмінусування складу БК в районі Томиної Балки в Херсонському районі.
  • в районі Чорнобаївки влучання в скупчення техніки РЕБ + БК.
  • в Каховському районі також влучання в скупчення техніки.
  • в районі Дар’ївки відпрацювання по позиціях окупантів.
  • в районі Таврійська влучання в базування росіян.

12:10 Шевченківський райсуд Чернівців виніс тюремні вироки двом зрадникам, які передавали російським кураторам інформацію про місцезнаходження корпусів добровольчого батальйону "Азов". Вони отримають по 16 і 10 років позбавлення волі.

11:30 Сьогодні, 5 вересня, чотири із шести представників команди інспекції МАГАТЕ завершили роботу на Запорізькій АЕС і покинули майданчик станції. Очікується, що два експерти продовжать роботу на ЗАЕС на постійній основі, повідомляє "Енергоатом".

10:10 СБУ завершила досудове розслідування і направила до суду обвинувальний акт щодо командувача Східного військового округу РФ генерал-полковника Олександра Чайка, командувачу 2-го армійського корпусу "народної міліції ЛНР" генерал-майору Еседуллі Абачеву повідомлено про підозру в збройній агресії проти України та загибелі мирних жителів.

09:30 Моральний стан окупантів за останні тижні суттєво знизився. Місцеві жителі, представники руху опору повідомляють, що це вже не ті "холені" частини, які були на початку.

Про це народний депутат України, секретар комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки, полковник СБУ Роман Костенко розповів в ефірі Апостроф TV.

"Серед них панічні настрої, розмови, що "ми тут всі помремо". Водночас серед десантных частин РФ (там контрактники) ситуація з настроєм краща і діють вони по іншому. Мобілізовані з ОРДЛО - це просто гарматне м'ясо, яке росіяни штовхають попереду себе", - розповів нардеп.

09:10 Загальні бойові втрати противника з 24 лютого по 5 вересня впритул наблизилися до позначки 50 тисяч осіб. За останню добу було знищено 300 окупантів, 19 танків і 29 бронемашин ворога.

08:25 Відділення окупантів влаштувало "пробіжку" вздовж дороги, проте це не дуже сподобалося артилеристам ЗСУ.


08:00 Бойовики "ЛНР" скаржаться на дискримінацію порівняно з російськими військовими. Особовий склад 2 АК не отримує обіцяних надбавок на відміну від російських військових в інших військових частинах. Нема якісного медичного забезпечення. Усе це істотно впливає на погіршення морально-психологічного стану особового складу.

07:40 Росіяни продовжують примусову мобілізацію на окупованих територіях України, забираючи чоловіків на війну навіть із лікарень, заявляє Генеральний штаб Збройних Сил України.

07:20 Зафіксовано бунт військовослужбовців 127-го полку 1 армійського корпусу окупаційних військ у вигляді колективної відмови від участі у бойових діях. Однією з причин є незадовільне забезпечення: на передовій особовий склад залишився навіть без води. Проти бунтівників спецслужби окупаційних військ вжили заходів, їх вивезено з позицій.

06:55 У Балаклії Харківської області був величезний склад боєприпасів окупантів. У 43-й артилерійській бригаді ЗСУ вирішили, що це непорядок і відправили туди пару гостинців із 2С7 "Півонія".

Минулої доби українська авіація на півдні завдала 21 удару по російських позиціях. Знищено:

  • 104 загарбники
  • 6 танків
  • 26 одиниць броньованої та автомобільної техніки
  • 9 гаубиць "Мста-С" та "Мста-Б"
  • безпілотний розвідник "Елерон-10".

Крім того, знищено склад боєприпасів, понтонну переправу, вражено пункт управління 35 армії та два контрольно-спостерігальні пункти.

На думку американського Інституту вивчення війни (ISW), лінія фронту в Україні виглядає так:

На Харківському напрямку

На Донецькому напрямку


На Херсонському напрямку

Під Слов'янськом ЗСУ перейшли в контрнаступ і вибили окупантів з Озерного.

На Херсонщині ЗСУ звільнили селище Високопілля від російських окупантів. Крім того, десятки ворожих військових потрапили в український полон.