RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

ЗСУ відтісняють війська РФ на півдні та сході, завдаючи великих втрат: хроніка війни 13 вересня

Україна 202-й день дає відсіч російським окупантам, перейшовши у вересні у контрнаступ. На сьогоднішній день ЗСУ звільнили понад 6000 квадратних кілометрів території України на сході та на півдні. У Харківській області бійці вийшли на державний кордон із РФ. Райони на південь від Ізюму звільнено, а всі росіяни, що залишаються там, відрізані від інших військ РФ.

"Апостроф" продовжує стежити за тим, що відбувається в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 12 вересня


23:14 Ключові представники окупаційних "адміністрацій" півдня України та Криму терміново евакуювали свої родини до Росії, повідомляє Подоляк.

22:20 Повідомляють про вибухи у Новій Каховці.

21:59 Окупанти тікають із Мелітополя Запорізької області у бік тимчасово окупованого Криму. Колони військової техніки вже зафіксовані на пункті пропуску у Чонгарі, заявив мер Мелітополя Іван Федоров.

21:07 Під час окупації Балаклії на Харківщині російські військові у відділі поліції організували штаб. У його підвальних приміщеннях та в будівлі навпроти окупанти організували в'язницю та катували місцевих мешканців.

20:35 Канцлер Німеччини Олаф Шольц та президент Росії Володимир Путін провели 1,5-годинну телефонну розмову, що стосується війни РФ проти України та її наслідків.

Шольц закликав Путіна якнайшвидше знайти дипломатичне рішення, засноване на припиненні вогню, повному виведенні російських військ та повазі територіальної цілісності та суверенітету України. Він підкреслив, що будь-які подальші кроки Росії з аннексиї не залишаться без відповіді і не будуть визнані за жодних обставин.

20:12 У Харкові та Харківській області увечері 13 вересня було повністю відновлено електропостачання.

19:35 ЗСУ пробили оборону орків у Давидів Брід, пишуть у мережі. А це означає, що нашим вдалося перейти на лівий берег річки Інгулець.

19:15 Знищений "Сонцепек" ворога на Харківщині

18:41 ЗСУ за дві години збили двох ворожих "пташок"

17:50 Українські військові звільнили вдвічі більше територій на Харківщині, ніж було офіційно оголошено Міністерством оборони, повідомляє Маляр.

17:26 Троє мешканців села Макарове Харківської області загинули, підірвавшись на ворожому боєприпасі.

16:51 Завтра у Міноборони назвуть реальну кількість звільнених населених пунктів у Харківській області. Такий анонс зробила заступник голови відомства Ганна Маляр

16:31 СБУ заявляє про затримання на Миколаївщині двох агентів російських спецслужб.

Один із них, 30-річний житель Миколаєва, підозрюється в тому,

що збирав і передавав РФ інформацію про розташування та переміщення підрозділів ЗСУ по регіону, при тому особливо уважно він "полював" на HIMARS.

15:05 Російські окупанти здійснюють термінову евакуацію своїх сімей із тимчасово захоплених Криму та південних областей України, повідомляє українська розвідка. Співробітники ФСБ та командири деяких військових частин таємно від підлеглих намагаються продати своє житло та терміново вивезти родичів із півострова. Окупаційна "влада" заборонила укладення угод з купівлі-продажу житла, встановила обмеження на пересування Керченським мостом і всіляко намагається закрити доступ до інформації про контрнаступальні дії захисників України.

14:35 В окупованому Мелітополі пролунали вибухи в районі аеродрому.

" Щойно: три гучні вибухи в Мелітополі в районі аеродрому, де окупанти безуспішно влаштували одну з військових баз. Очікуємо подробиці ", - повідомив мер Іван Федоров.

14:16 У Херсоні чути вибухи.

13:41 Контрнаступ у Херсонській області просувається повільніше, ніж у Харківській, бо це сільськогосподарський регіон із численними іригаційними каналами, які росіяни використовують як оборонні траншеї, - заявив міністр оборони України Олексій Резніков.

13:15 Окупанти залишили Киселівку. Це стратегічне селище, яке відкриває просування на Чорнобаївку та Херсон.

12:47 На південному фронті ситуація стабільно напружена, але контролюється українськими захисниками. У деокупованих населених пунктах відбуваються відповідні фільтраційні заходи та розмінування, повідомила керівник об'єднаного пресцентру Сил оборони півдня Наталія Гуменюк.

12:18 Латвія, Литва, Естонія, Польща, Чехія, Словаччина, Данія, Бельгія та Нідерланди більше не приймають від росіян документів на оформлення туристичних віз.

12:07 На Харківщині ЗСУ взяли в полон значну кількість російських офіцерів вищої ланки. Загалом у полон потрапило понад 100 російських військових, повідомляє Die Welt.

11:53 Окупанти та колаборанти, які співпрацюють з російською армією, масово залишають територію Луганської області. Місто Кремінне фактично повністю очистилося від супротивника і хоча українські захисники не увійшли на територію захопленого регіону, над будинком мерії вже кілька днів майорить український прапор. Про це розповів голова Луганської державної військової адміністрації Сергій Гайдай.

11:27 Учора був замах на колаборантку Тетяну Томіліну, вона у тяжкому стані у лікарні. Люди від вибуху вилетіли вікна на 2-4 поверхах.

10:58 Військовослужбовець РФ розповідає своїй дружині/подружці про непереможних воїнів ЗСУ, яких навіть кулі не зупиняють. Окупант фантазує, що українських воїнів напихають наркотичними речовинами для наступальних дій.

10:43 Затримали артилериста. Обстрілював Харківщину із САУ "Акація".

10:30 Любителі статистики вже порахували, що тільки на фото підтверджено: росіяни під час втечі з Харківщини залишили принаймні 44 танки - тобто більше за новий танковий батальйон для ЗСУ.

10:04 У Слов'янську через обстріл загинула 1 особа і ще одна поранена. Також трьох людей поранено в Торецьку.

09:45 З'явилася інформація, що ЗСУ вперше знищили один із іранських ударних БПЛА, які були передані Росії. Йдеться про далекобійне БПЛА-камікадзе Shahed-136. Повідомляється, що це сталося біля Куп'янська. Чекаємо на підтвердження від Генштабу.

09:31 Харків та область залишаються без світла. Вийшла з ладу резервна лінія, яка живила населені пункти. Це наслідки підлих обстрілів росіян, які були напередодні.

09:28 В окупантів ще 350 убитих.

08:55 У Маріуполі дітям почали промивати мізки. Вчителі розповідають першокласникам, що вони є частиною Росії. Домашнє завдання – вивчити гімн РФ. З російського підручника діти можуть дізнатися, що українців у Росії немає. Особливо талановиті колаборанти вже розповідають першокласникам, що українці – вигадана нацистами нація.

08:22 Сили спеціальних операцій допомагають росіянам позбавлятися своєї техніки. Чергова самохідна гармата 2С19 "Мста-С" поїде служити українському війську.

08:09 Цілу ніч від обстрілів страждала Нікопольщина. Росіяни вдарили по району шість разів. Без постраждалих. Пошкоджено 16 багатоповерхових та приватних будинків, стадіон, господарські споруди та газопроводи.

07:46 РФ не спроможна зміцнити нову лінію фронту після провалу під Харковом, вважають в Інституті вивчення війни. Експерти повідомляють, що окупанти активно залишають східну частину Харківської області для передислокації на інші напрямки, наприклад, у південно-західну частину Донецької області. Росіяни вважають, що наступною метою ЗСУ буде лінія Ліман-Ямпіль, тому концентрують у тому районі свої сили.

07:33 Російська армія обстрілювала райони села Баранівка у Золочівській громаді, селища Козача Лопань на Дергачівщині та міста Куп'янська, повідомили у Генштабі.

07:08 На півдні українські сили посунули лінію фронту на 12 км, звільнено 500 кв. кілометрів української землі, заявив генерал Дмитро Марченко. Протягом двох останніх тижнів окупанти втратили: 1800 військових; 2 літаки; 2 вертольоти; 120 танків; понад 130 артсистем; понад 20 РСЗВ; 150 командних пунктів РФ, близько 70 баз, де зберігаються боєприпаси.

07:02 Окупанти відійшли через північний кордон Харківської області назад до Росії. Райони на південь від Ізюму було звільнено. Всі росіяни, що залишаються там, відрізані від інших військ РФ, оскільки не мають доступу до переправ через Сіверський Донець.

07:02 Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що контрнаступ України тільки почався, але українські війська вже досягли значного прогресу. Проте, за його словами, поки що рано робити прогнози про те, чим закінчиться наступ:

" Росіяни зберігають в Україні дуже значні сили, а також обладнання, зброю та боєприпаси. Вони продовжують використовувати їх без розбору не лише проти українських збройних сил, а й проти цивільного населення та цивільної інфраструктури, як ми бачили ".