RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Ворог зазнає величезних втрат, але б'є по Запоріжжю та Бахмуту: хроніка війни 19 вересня

Вже 208-й день український народ бореться із російським агресором. У ніч проти понеділка, 19 вересня, окупанти обстріляли Запоріжжя, де мішенями стали об'єкти інфраструктури. Ворог також бив по Миколаєву, Нікополю та Бахмуту.

"Апостроф" продовжує стежити за тим, що відбувається в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 18 вересня


23:45 Минув ще один день війни.

23:28 Стало відомо, що рука з синьо-жовтими браслетами з поховання в Ізюмі - це фрагмент тіла військового з Нікополя. Мешканка Нікополя Оксана Сова упізнала свого чоловіка за татуюванням на тілі. ЇЇ коханий - 36-річний боєць 93-ї бригади "Холодний Яр" Сергій Сова. У Героя залишилося двоє дітей.

23:19 Якщо Росія організує та проведе "референдум" на новоокупованих територіях Луганської області, це відкриє шлях до загальної мобілізації в Росії, вважає голова ОВА Сергій Гайдай:

"Окупанти можуть швидко провести фейковий референдум про приєднання до Росії, і тоді вже деокупація Луганської області буде, з точки зору Росії, прямим нападом на Росію. Це дасть можливість провести загальну мобілізацію, оголосити війну і так далі".

23:02 Підрозділи протиповітряної оборони ЗСУ, за сьогодні знищили:

  • безпілотники оперативно-тактичного рівня - 3;
  • штурмовик "Су-25" - 1;
  • керована авіаційна ракета - 1.

22:38 Кіберпартизани зламали сайт ПВК "Вагнер". Тепер він виглядає так.

22:31 Протягом доби було знищено 2 склади БК і 2 бази окупантів.

22:05 На звільнених територіях Харківщини запустили пілотний проєкт: разову грошову допомогу людям, які були змушені жити під окупацією. Сьогодні почали платити по 1200 грн кожному готівкою у перших населених пунктах області.

21:48 Словенія та Німеччина домовилися про обмін з Україною військовою технікою. Словенія має відправити в Україну 28 танків M-55S та отримати 40 транспортних машин німецького виробництва від Німеччини.

21:15 Катівня російських окупантів у відділі поліції Ізюма.

20:38 У Маріуполі загарбники продовжують "глобальну зачистку" і виявляють незгодних з окупаційним режимом громадян. Росіяни знову перевіряють у місцевих телефони та збільшили кількість патрулів.

20:23 Зеленський про ситуацію на передовій:

"Харківська область – стабілізуємо ситуацію, тримаємо позиції. Міцно. Настільки міцно, що окупанти відчутно панікують. Зараз маємо впевненість, що в окупантів не буде жодної опори на українській землі".

20:02 Найбільший банк Туреччини – İşbank – відмовився працювати з російською платіжною системою "Мир". У банку повідомили, що ухвалили таке рішення через те, що раніше у вересні Мінфін США пригрозив санкціями компаніям, які допомагають російській владі використовувати карти "Мир" за межами РФ.

19:54 Колаборанти та лояльні російським окупантам особи тікають до РФ з Білокуракінського та Троїцького районів Луганщини, повідомили в Генштабі ЗСУ. Це відбувається на фоні того, як українські військові просуваються на сході: сьогодні, наприклад, звільнили Білогорівку.

19:42 Німеччина поставить Україні ще чотири САУ Panzerhaubitze 2000, повідомило Міноборони ФРН. Також німецька сторона передасть Україні додаткові набої до них.

19:22 Окупанти зруйнували статуї половецьких баб на Харківщині, датовані IX-XIII століттям. Вони знаходяться на горі Крем’янець, недалеко від Ізюму.

18:32 У Ростові білборд із "героєм росії" закидали червоною фарбою.

18:03 Карта знищених російських баз та складів за 12-18 вересня.

17:50 На кладовищі в Ізюмі ексгумували вже близько 150 тіл загиблих за час окупації, повідомили в Нацполіції. В Ізюмському відділі поліції є кімнати, в яких проводилися тортури. Це не єдина локація в місті. Серед закатованих є жінки. У лісі ховали з березня по травень. Місцева ритуальна служба ховала під контролем окупаційної "влади". Вчора були такі випадки, коли в одному заховані було два тіла, в іншому — чотири.

17:37 Кривий Ріг обстріляли із "Смерчів", повідомив Олександр Вілкул.

17:15 У Кривому Розі вибухи. Над містом здіймається дим. Чекаємо на офіційну інформацію.

17:02 Так звана "Громадська палата ЛНР" звернулася до Пасічника з ініціативою негайно провести референдум про визнання "ЛНР" суб'єктом РФ.

16:50 Російська диверсійно-розвідувальна група у кількості 10 осіб намагалась зайти у тил підрозділів ЗСУ у районі Архангельського на Херсонщині. У результаті стрілецького бою військові РФ з втратами відійшли, повідомляє ОК "Південь".

16:34 Херсонська обласна військова адміністрація закликала жителів деокупованих населених пунктів евакуюватись на зимовий період до Закарпатської, Житомирської та Хмельницької областей. Для цього потрібно звернутись за телефоном "гарячої лінії" +0800330951 або залишити заявку у чат-боті https://t.me/khoda_help_bot.

16:20 Білогорівка Луганської області зачищена і повністю під контролем ЗСУ, заявив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

16:06 Свято-Троїцький храм у звільненому селі Мала Комишуваха Харківської області, в якому російські війська облаштували польовий шпиталь під час окупації.

15:58 Воїни ЗСУ затримали екскерівника спілки ветеранів АТО Вовчанська, який здав рашистам всіх місцевих захисників.

15:55 Звільнений Ізюм зараз виглядає так:

15:45 Путинська партія "Єдина Росія" запропонувала давати студентам, які беруть участь у військовому вторгненні в Україну, академічну відпустку.

15:40 У США розробляють план на випадок застосування Росією ядерної зброї.

"Президент Байден чітко сказав, що будь-яке використання ядерної зброї буде неприпустимим і викличе серйозні наслідки… Ми працюємо над цим і в США, і обговорюємо разом з партнерами те, як ми могли б вчинити у відповідь на ті дії, які були б абсолютно неприйнятними. І президент про це дуже чітко повідомив", - сказала посол США в Україні Бріджит Брінк.

15:22 4000 хасидів вже прибули до Умані на щорічне паломництво з нагоди Рош а-Шана, повідомляє Об'єднана єврейська община України.

"Відсьогодні починається масовий заїзд в Умань великої кількості прочан-хасидів, що їдуть в Україну з різних куточків світу попри війну, демонструючи віру в ЗСУ", - йдеться у повідомленні ОЄОУ.

15:07 На захопленому окупантами аеродромі Мелітополя знову вибухи, повідомляє міський голова Іван Федоров.

14:40 На Миколаївщині ЗСУ збили досить рідкісний російський БПЛА “Картограф”. Українські військові "посадили" розвідувальний безпілотник, який окупанти використовують для проведення панорамної аерофото- та відео зйомки. У нього було аж 12 камер.

14:25 Понад 5 з половиною тисяч дітей було викрадено та відправлено до Росії з початку повномасштабного вторгнення в Україну, повідомив генеральний прокурор Андрій Костін.

"Лише 53 або 55 дітей повернулися до України. Деякі з них зараз перебувають у безпечному місці в Європі. Але число, яке є у нас, в Офісі генерального прокурора, - це тисячі та тисячі дітей, за якими ми маємо точні докази того, що їх викрали і насильно відправили до Росії. Ми встановили, що понад 5 тисяч 500 дітей було викрадено та відправлено до Росії", - сказав Костін в інтерв'ю у програмі "Face The Nation" на телеканалі CBS.

14:10 13 чоловік загинули внаслідок сьогоднішнього жахливого обстрілу Донецька. Було обстріляно площу Бакинських Комісарів у Куйбишевському районі міста. На місці трагедії одразу з'явилися російські пропагандистські ЗМІ, що прямо вказує на замовника провокації.

Увага, відео 18+, на ньому є сцени смерті.


13:30 ЗСУ підняли український прапор над великим селищем Ярова в Лиманському районі Донецької області. До війни у ньому проживало до 2500 мешканців.

Селище розташоване за 6 км від контрольованого Україною Святогірська та 18 км від Лимана, за яке йдуть бої.

13:20 ЗСУ виявили десятки рапортів з відмовами продовжувати участь у "спецоперації" в одному із нещодавно звільнених населених пунктів. У рапортах окупанти зазначають, що поінформовані про кримінальну відповідальність за відмову виконувати умови контракту.

12:55 Російські окупанти в Ізюмі розбили відому пам'ятку мистецтва – кам'яні половецькі баби. Вони були розташовані на горі Кременець і датовані IX-XIII століттям.

12:45 Контррозвідники Служби безпеки України затримали мешканку одного з прикордонних селищ Чернігівщини, яка передавала ворогу розвіддані про переміщення та дислокацію підрозділів ЗСУ в регіоні.

12:20 На деокуповану Харківщину поволі повертається життя. Відбудовується критична інфраструктура, місцеві мешканці активно отримують гуманітарну допомогу та пенсії. Починають працювати банківські установи.

11:40 Запасний командний пункт російських військових знайшли на околиці Балаклії. Він був облаштований в одному з будинків – у замаскованому підвалі зберігали арсенал боєприпасів. Зокрема постріли для гармат та танків різних калібрів, міни, гранати, метальні порохові заряди.

У підвалі був запас харчів, які окупанти вилучали у місцевих мешканців. Крім того, ДБР знайшло дві бойові машини піхоти з боєкомплектами.

11:20 Російські війська обстріляли Южно-Українську АЕС. Ракета впала за 300 метрів від ядерних реакторів, повідомляє "Енергоатом". Відключився один із гідроагрегатів Олександрівської ГЕС, що входить до складу Южно-Українського енергокомплексу. Відключилися три високовольтні лінії електропередачі.

На НП відреагував президент Володимир Зеленський.


10:25 Після того, як війська РФ зазнали невдачі під час "контратаки" під Бахмутом, їм нагадали, якою дорогою буде ціна втечі, повідомляє українська розвідка.

Щоб зупинити втечу з вогневих позицій, командири ворожих підрозділів вчергове нагадали підлеглим про заборону самовільного залишення позицій і про можливе відкриття по них вогню з боку тилових "загороджувальних загонів".

10:05 Вночі як крок доброї волі демілітаризувався табір російських окупантів у Стаханові (Кадіївка) Луганської області. З місць повідомляють про десятки загиблих.

09:27 Близько 8 години на Херсонщині зенітним ракетним підрозділом Повітряних сил ЗСУ було знищено штурмовик Су-25 російських окупантів.

09:20 Минулої доби ЗСУ знищили 170 окупантів, а також по два танки та бронемашини ворога.

09:00 Від сьогодні громадяни РФ уже не зможуть потрапити до Естонії, Латвії, Литви та Польщі.

Росіяни, які мають шенгенську візу, видану з метою туризму, спорту та відвідування культурних заходів, не зможуть потрапляти на територію ЄС через ці країни. Єдиним сухопутним кордоном для них залишається Фінляндія.

08:30 Через потужні втрати на війні в Україні Росія могла розпочати формування 4-го добровольчого армійського корпусу. Напередодні 3-й корпус просто розтанув на Харківщині, повідомляє американський Інститут вивчення війни (ISW).

07:20 Минулої доби підрозділи Сил оборони відбили атаки противника в районах населених пунктів Миколаївка Друга, Весела Долина та Бахмут, повідомляє Генштаб ЗСУ.

07:10 У зв'язку із суттєвим браком як людських, так і матеріальних ресурсів, російські окупанти продовжують вдаватися до нестандартних способів їх поповнення. Так, на посилення підрозділів, що воюють в Україні, з російського міста Тамбов направлено 400 осіб, які відбувають покарання за кримінальні злочини. У Краснодарському краї громадські організації воїнів-афганців отримали завдання щодо збору від місцевого населення грошей для закупівлі теплих речей регіональному добровольчому батальйону.

06:50 За тиждень ЗСУ знищили 14 складів боєприпасів, 16 баз та два командні пункти/штаби окупантів.

06:44 Російська артилерія вдарила по східній околиці Бахмута Донецької області. Там удару зазнали кілька п'ятиповерхівок на вулиці Патріса Лумумби.