RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Стрілянина у Херсоні і втрати ворога під Харковом: хроніка війни 18 вересня

Вже 207-й день український народ бореться із російським агресором. У ніч на неділю, 18 вересня, окупанти влаштували перестрілку в Херсоні, в якій брали участь кадировці, буряти, найманці з ПВК "Вагнер". Колаборанти почали стріляти на вулицях Херсона, щоб показати своїм кураторам, що працювати в місті небезпечно, а гауляйтерів необхідно евакуювати до Росії.

А тим часом продовжують надходити нові дані про втрати окупантів, понесені внаслідок контрнаступу ЗСУ під Харковом .

"Апостроф" продовжує стежити за тим, що відбувається в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 17 вересня


23:30 Вечірнє звернення Зеленського:

22:15 Байден не вважає, що Китай передає Росії зброю для війни проти України. Байден сказав, що поки не було ніяких ознак того, що Китай надав зброю або інші речі, які Росія хотіла для допомоги у війні проти України.

21:30 За словами мера Мелітополя Івана Федорова, у місті під час "розборок" ФСБ ліквідувала поліцейського-колаборанта Дениса Стефанкова. Він - один із 118 зрадників-поліцейських, які перейшли на бік ворога.

20:37 Війська РФ кидали "мобілізованих" з ОРДЛО на позиціях без підтримки та допомоги при відступі, тому втрати у підрозділах терористів "Л/ДНР" іноді досягали 100% особового складу. Про це повідомила українська розвідка.

20:30 Мер Миколаєва показав наслідки нічних обстрілів міста. Снаряди зі "Смерчів" влучили у 2 гаражні кооперативи, пошкодили міську лікарню. Зачепило підприємство.

20:20 У Мелітополі пролунав сильний вибух.

20:00 Пригоди рашистів з єдиним можливим фіналом.

19:49 Подоляк про стрілянину вчора у Херсоні.

18:59 У зв’язку з нестачею людських ресурсів для відправки на війну в Україні, на території російської федерації проводяться заходи так званої “внутрішньої самомобілізації”. В Курській області, під виглядом набору кандидатів до підрозділів матеріально-технічного забезпечення, а в нижегородській області, зокрема, співробітників організації “Атомохорона” – нібито до підрозділів охорони важливих об’єктів. Кандидати, які підписали контракт, проходять тижневий курс стрілецької підготовки і одразу направляються на поповнення в зону бойових дій. Про це повідомив Генштаб ЗСУ.

18:18 У Херсоні біля кіноконцертного залу "Ювілейний" на стадіоні "Спартак" стався вибух. Сама будівля ККЗ "Ювілейний" не була пошкоджена, повідомив заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський.

18:08 Володимиру Зеленському немає жодного сенсу зустрічатися з Путіним, зустріч може відбутися лише після того, як російські війська покинуть територію України, — заявив радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк.

17:54 У Чорному морі на бойовому чергуванні зараз знаходяться 4 ворожих ракетоносіїв, загальний залп — 32 ракети типу "Калібр".

17:35 У Луганську рашисти продовжують ловити "гарматне м'ясо".

17:16 У селі Підвисоке Ізюмського району Харківської області встановили український прапор.

17:03 Голова європейської дипломатії Жозеп Боррель заявив, що після війни все одно настане мир, але лише українці визначатимуть умови його укладання. Він припустив, що серед умов буде вихід росіян з української території, фінансовий внесок агресора у відбудову країни та моральне й карне визнання винних у воєнних злочинах.

16:33 Українські захисники форсували Оскол.

16:22 У Святогірську рашисти знищили майже всю інфраструктуру міста, пошкодили лінії електропередач та унеможливили водопостачання. Наше військо відкинуло ворога від населеного пункту та будуть гнати російських загарбників далі.

16:17 В окупованій Оленівці загинув один український полонений, ще четверо зазнали поранень, повідомили рашисти. У смертях вони, як завжди, звинуватили ЗСУ.

15:47 У мережі повідомляють, що один із вибухів у Херсоні стався у військовій частині окупантів на вул. Пестеля. Раніше там був штаб зенітно-ракетної бригади ЗСУ.

15:42 Росія перекидає ракети з Санкт-Петербурга в бік України. Супутникові знімки, отримані фінським виданням Yle, свідчать про те, що з батареї 500 зенітно-ракетного полку біля села Керстово у Росії зняли всі ракетні платформи.

14:40 Шість потужних вибухів пролунали у центрі Херсона, повідомляє розпропаганда. Місцеві паблики підтверджують цю інформацію, проте подробиць інциденту наразі нема.

14:20 Журналісти показали, як виглядає Ізюм Харківської області після втечі російських окупантів та їхніх союзників із "ЛНР".

13:40 Російські пропагандисти виклали відео українських військових із вулиць селища Білогорівка, розташованого лише за 10 км від Лисичанська.

На кадрах можна помітити БТР-70 з характерними білими хрестами ЗСУ, а сам ролик є покатушками вулицями селища, що дозволяють з упевненістю ідентифікувати місцевість.

Судяи з усього, як і у випадку зі Святогорськом і навколишніми селами біля Лимана, ЗСУ без бою зайшли в населений пункт і провели розвідку, а тепер мають можливість закріпитися в ньому, що створює загрозу сусідньому Лисичанську.

12:45 Ексгумація могил в Ізюмі на Харківщині може тривати ще майже два тижні, повідомив міський голова Валерій Марченко.

12:20 На автовокзал в окупованому бойовиками "ЛНР" Сватовому прилетіла "бавовна". Там раніше жили окупанти, а тепер жити нікому. Та й ніде...

11:30 У селі Стрілеча Харківського району медики намагалися здійснити евакуацію пацієнтів психіатричної лікарні, повідомляє голова ОДА Олег Синєгубов.

Медичні працівники навіть під обстрілами, ризикуючи життями, намагалися врятувати хворих. Вдалося евакуювати 30 пацієнтів, всього ж у закладі - більше 600.

Під час евакуації - росіяни розпочали масований обстріл. За попередніми даними, на жаль, загинуло четверо медичних працівників, двоє пацієнтів поранені.

11:10 За даними Центру екстреної медичної допомоги, протягом минулої доби від обстрілів окупантів загинула 11-річна дівчинка в Чугуєві. У прикордонному с. Стрілече Харківського району окупанти влучили з танка по цивільному авто, загинули дві жінки.

10:50 Американський Інститут вивчення війни (ISW) назвав "стратегічно безглуздими" наступальні операції, які Росія веде на Донбасі.

На думку аналітиків, боротьба за Бахмут та інші населені пункти з боку т.зв. "ДНР" має лише емоційне значення для жителів, які підтримують війну, але стратегічного сенсу в їх захопленні нема. Але Росія продовжує використовувати свої обмежені ресурси на Бахмутському напрямку замість того, щоб посилити вразливі оборонні лінії, які поспішно створені вздовж річки Оскіл у східній частині Харківської області. Як вважають у ISW, росіяни не можуть сподіватися на досить масштабні успіхи в районі Бахмута чи Донецька, щоб зірвати український контрнаступ.

10:10 Російські війська продовжують обстрілювати населені пункти Миколаївської області, внаслідок чого пошкоджено цивільну інфраструктуру, є поранені.

Як повідомив голова Миколаївської ОВ Віталій Кім, 17 вересня, близько 23:05 було обстріляно обласний центр, постраждала цивільна інфраструктура - лікарня та автогаражний кооператив, де виникла пожежа. Також через обстріл сталося займання автомобіля.

09:50 ЗСУ виписали окупантам ще 230 квитків на концерт Кобзона.

09:25 Повідомляють про нові вибухи у Новофедорівці (т.о. Крим). Інформація перевіряється.

09:05 Внаслідок ефективних дій українських Сил Оборони, на складі №2 ТОВ "Алкоресурс" на території Херсонського бавовняного комбінату, де розміщувався особовий склад та техніка окупантів, зафіксовано 4 потужних вибухи. Наразі відомо про загибель близько 180 рашистів, яких трьома рефрижераторами вивозили за межі міста. Ще декілька десятків доставлено до медичних закладів Херсону в критичному стані.

Також відомо про наслідки ударів українських Сил Оборони по місцям розташування окупантів в Запорізькій області:

  • В районі населених пунктів Кам’янка, Гуляйполе, Пологи та Кінські Роздори – до 80 поранених Знищено до 5 одиниць військової техніки;
  • В районі Василівки – до 15 загиблих кадировців, які нещодавно прибули для "фільтрації".

08:50 Штамп для росіян-"відказників". Так виглядає формулювання штампу, який ставлять у військових квитках військовослужбовців, які відмовляються від участі у війні в Україні.

08:40 Нікопольський район тричі обстріляли з РСЗВ та артилерії, є постраждалі, повідомив голова Дніпропетровської ОВА.

Як повідомив Валентин Резніченко, у місті постраждали двоє чоловіків 26 та 82 років, та 49-річна жінка. Зруйновано кілька десятків багатоповерхових будинків, магазини, дитячі садки та школи. Усі загоряння на місці ударів уже загасили.

08:30 Жителі Луганська викладають відео роботи живодерських команд, які відловлюють чоловіків на вулицях. У Луганську їх називають "грибниками".

Йде чергова хвиля мобілізації. Облави по всьому місту. Чергову партію людей відправляють на безглузду смерть.

08:10 Окупантам навколо Лимана загрожує оточення ЗСУ, вважають в ISW. Взяття під контроль цього міста відкриє українським силам дорогу на Лисичанськ та Сєвєродонецьк.


На тимчасово захопленій території Херсонської області окупанти продовжують протиправні дії щодо мирного населення. Так, надходить інформація про масове виселення мешканців з їхніх приватних будинків у Приозерному та Трифонівці. У районі населеного пункту Чонгар військовослужбовці окупаційних військ під загрозами вбивства змушують місцеве населення брати участь у фортифікаційному обладнанні позицій.

За уточненою інформацією, під час відступу окупантів з Харківської області підрозділи 11-го армійського корпусу зі складу Балтійського флоту збройних сил Російської Федерації втратили понад 50% особового складу та понад 200 одиниць військової техніки.

Крім того, 64-а окрема мотострілецька бригада Східного військового округу (саме вона по-звірячому розправилася з жителями Бучі під Києвом) втратила понад 90% особового складу загиблими, пораненими, дезертирами та звільненими внаслідок відмови від участі у бойових діях. Техніку бригади передають підрозділам прикордонної служби ФСБ Російської Федерації, а військову частину готують до розформування.

Значних втрат зазнають окупанти при спробах штурму Сил оборони на Авдіївському напрямку. За наявною інформацією, до лікувальних закладів щодня надходить понад 30 осіб зі складу 1-го армійського корпусу російських військ. Окупаційна влада у будь-який спосіб намагається відновити боєздатність зазнали втрат підрозділів.