RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

Всі новини

ЗСУ розвивають успіх у районі Лиману і тиснуть ворога: хроніка війни 28 вересня

Україна 216-й день з початку повномасштабного вторгнення Росії продовжує вести бої з окупантами. ЗСУ зміцнюють свої позиції в районі Лимана та наближаються до цього міста, звільняючи нові населені пункти.

"Апостроф" продовжує стежити за тим, що відбувається в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 27 вересня


23:40 Багатостраждальний Антонівський міст в окупованому Херсоні знову нагадав про себе:


22:55 Борова Харківської області все ще знаходиться в руках окупантів, повідомила Борівська селищна рада.

Ворог утримує села на північ і схід від Борової. Велике скупчення військової техніки, артилерії та живої сили противника помічено у селищі Першотравневе, що в селі Чернещина. А днями російські військові підірвали мости через річку Борова до Борової.

Однак навряд чи українські військові звернуть увагу на таку дрібницю.

22:45 Українські війська можуть використовувати надані США системи озброєнь для ударів по територіях, які вважають своїми, у тому числі по тим, що "приєднується" до Росії, заявив керівник пресслужби Держдепартаменту США Нед Прайс.
А це вже картбланш...

22:35 Президент Володимир Зеленський звернувся до українців та світу з приводу закінчення 216-го дня протистояння російській агресії.

"Якщо хтось там, у Росії, думає, що вони зможуть "проскочити" з усім тим, що роблять на окупованій території, якщо хтось там, у Росії, сподівається, що світ зрадить своїм же цінностям, злякавшись чергових російських заяв про анексію, то вони в Росії помиляються.

Що стосується ситуації на фронті, для нас все зрозуміло. Тому повторюю ще раз.

Для тех, кто понимает только по-русски.

Хотите жить – бегите. Хотите жить – сдавайтесь в плен. Хотите жить – боритесь на СВОИХ улицах за СВОЮ свободу. У вас и так всё забрали. Или у кого-то из вас есть нефтяные вышки? Есть дворцы? Есть виноградники? Может, есть яхты? Или какой-то банк? За что вы вообще боретесь? У вас есть только кредиты, что-то вечером пожрать и теперь – мобилизация. Боритесь за своё! Не лезьте на нашу землю, в нашу душу и в нашу культуру", - наголосив глава держави.

22:30 Україна відповість Білорусі у разі нових атак із її території, заявив секретар РНБО Олексій Данілов в інтерв'ю "Настоящему времени".

"Ми розуміємо, що Путін щодня тисне на Лукашенка, щоб той почав збройну агресію з боку Білорусі. Нам все відомо. Навіть нещодавня зустріч у Сочі була на цю тему. Але якщо з боку Білорусі йтимуть війська, як це було 24 лютого, вони отримають таку відповідь, на яку не розраховували", - наголосив він.

22:20 Під час ракетного удару російських винищувачів Су-35 застосовано п’ять керованих авіаційних ракет класу "повітря-поверхня" типу Х-59 по об'єктах Дніпропетровської і Запорізької областей.

Підрозділи Дніпровської зенітної ракетної бригади та Нікопольського зенітного ракетного полку повітряного командування "Схід" збили чотири із них. Одну збито в Запорізькій області, ще одну – в Криворізькому районі та дві ракети знищено в районі н.п. Синельниково, повідомляють Повітряні сили України.

22:10 РФ на плацдармі в районі Херсона дуже нагадує макаку, яка засунула руку у скриньку і схопила банан.

"Вона не може його відпустити, тому що інтелекту нема і жадібність заважає. Загалом ситуація для ЗСУ майже ідеальна - ворог з цього плацдарму нікуди вже не дінеться у повноцінному складі", - вважає головний редактор Defense Express Олег Катков.

21:50 Так виглядає новий пакет допомоги від США:

  • 18 HIMARS;
  • 150 бронемашин Хамві;
  • 150 транспортерів;
  • 40 вантажівок + 80 трейлерів для важкої зброї;
  • 2 безпілотні радари;
  • 20 багатоцільових радарів;
  • Системи протидії БПЛА.;
  • Комунікаційні системи, оптика та інше.

21:35 Українська ППО знищила ракети, запущені у напрямку Запоріжжя та двох сусідніх великих міст, повідомив губернатор Запорізької області Олександр Старух. За його словами, у кожне з міст, завдяки ППО, не долетіло щонайменше по дві ракети.

21:30 ЗСУ поступово затягують зашморг на шиї окупантів, які обороняють Лиман і вчепилися за Дробишево. Після ще декількох ударів втікати ворогові буде нікуди, а Борова впаде в руки українських військових, як перестигле яблуко.

21:05 Російські МНСники у Ростові-на-Дону розсилають цікаві листівки. Може, вони щось знають?

20:45 Українські військові на Харківщині затрофеїли ще два покинуті російськими окупантами танки Т-80БВ. Демілітаризація йде за планом.

20:20 Пентагон оголосив про надання Києву нового траншу військової допомоги на 1,1 млрд доларів. Україна отримає 18 нових HIMARS, 150 позашляховиків, радари та системи протидії БПЛА.

19:10 Україна та Росія ведуть переговори щодо обміну полонених "всіх на всіх", повідомив начальник ГУР Кирило Буданов.

18:55 За поточну добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки противника в районах населених пунктів Зайцеве, Майорськ, Залізне, Одрадівка, Миколаївка Друга, Озерянівка, Первомайське, Побєда, Новомихайлівка, Павлівка та Безіменне.

18:40 Для підтримки дій наземних угруповань, авіація Сил оборони протягом доби уразила два опорних пункти противника.

18:25 Ракетні війська і артилерія уразили командний пункт, чотири райони зосередження живої сили та техніки противника та одну станцію-ретранслятор.

18:00 Сили ППО збили 22 дронів-камікадзе з 32, які окупанти випустили по півдню країни, заявила речниця пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк.

17:52 А тим часом в окупованому Криму веселуха.

В Алупці лунали вибухи. У сумі десь близько десяти вибухів за п'ять хвилин. У смт Санаторне з боку Ялти теж чути вибухи.

17:50 ЄС готується запровадити нові санкції проти тих, хто допомагає Росії у війні з Україною.

"Ми пропонуємо додаткові обмежувальні заходи проти тих, хто підтримує чи отримує вигоду від вторгнення в Україну", - заявив голова європейської дипломатії Жозеп Боррель.

17:35 Президент Сербії Александар Вучич заявив, що його країна не визнаватиме результатів так званих "референдумів" на тимчасово окупованих територіях України.

17:25 Українські військові з 92-ї бригади ЗСУ в ході визволення Куп'янська затрофеїли рідкісну командно-штабну машину Р-145БМА на базі шасі Тигр-М. Було ваше - стало наше.

17:10 Росіяни, які проходять строкову службу в армії, не підпадають під часткову мобілізацію. Проте виявилося, що їх можуть мобілізувати після звільнення у запас, повідомляє портал "Объясняем". А ті росіяни, які мають військовий квиток із позначкою, що його власник не проходив службу, теж можуть бути призвані в рамках мобілізації, але не в пріоритетному порядку.

17:00 Україна отримає від Литви зимову форму для 25 тисяч військових. Обмундирування для ЗСУ обійдеться приблизно у 2 млн євро, повідомив міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас під час виступу у Сеймі.

16:45 На кордоні з Казахстаном справжнісінький аншлаг росіян. Вони будують вігвами з плівки, палять багаття і сплять просто неба. Краще б із такою ж ревныстю виходили на антивоєнні мітинги, може, й не довелося б у полі ночувати.

16:20 У Білгородській області скоротять плани щодо призову резервістів, а вже виписані повістки будуть анульовані, повідомив губернатор В'ячеслав Гладков. За його словами, рішення про скорочення кількості мобілізованих було ухвалено Міністерством оборони РФ.

16:15 До кінця цього року українські сили відкинуть російські сили на позиції 23 лютого, а до середини наступного року ЗСУ будуть у Криму, заявив колишній командувач збройних сил США в Європі генерал резерву Бен Ходжес.

15:50 Російські пропагандисти повідомляють, що на північ від Лимана підрозділи ЗСУ просуваються на плацдармі у Рідкодуба, зайнято невелике село Катеринівка.

Окрім того, вони закріплюються на дорозі Сватове – Макіївка – Терни – Лиман, по якій здійснюється постачання Лиманського угруповання ЗС РФ. Українські формування з трьох напрямків атакували невелике село Колодязі.

На північ від Колодязів мобільні групи противника вийшли на західний берег річки Жеребець.

Також частини ЗСУ продовжують розширювати плацдарм біля річки Оскол, наступаючи у напрямку селища Борове, зайнято село Піски-Радьківські. Наші мобільні групи діють біля південних околиць Підлимана.

15:26 Росіяни розписали бронежилети куполами і молитвами. Однак жоден Бог їм не допоміг. Фото з Лиманського напрямку.

14:59 Грузія рішуче засуджує псевдореферендуми, проведені Росією на захоплених українських територіях. Про це повідомляє МЗС Грузії. Там зазначили, що всіляко підтримують суверенітет та територіальну цілісність України.

14:18 Американське посольство у Москві закликало громадян США негайно покинути РФ. Мета - щоб люди з подвійним російським та американським громадянством не потрапили під часткову мобілізацію та не були обмежені у можливості виїхати.

13:56 Вслід за Новоселівкою наші бійці деокупували Ківшарівку.

13:51 Очікуємо на офіційне підтвердження.

13:39 Меркель закликала міжнародну спільноту серйозно поставитися до ядерних погроз Путіна: "Сприймати слова серйозно, не ігнорувати їх, думаючи, що це блеф, а розглядати їх серйозно. Це в жодному разі не ознака слабкості, це ознака політичної мудрості".

13:19 Пєсков заявив, що навіть після проведення псевдореферендумів, Росія продовжуватиме війну і ставить собі за мету захопити всю територію Донецької області.

13:05 Військові РФ змусили жителя Ірпеня ходити замінованим лісом, а потім розстріляли його. За даними правоохоронців, заради розваги окупанти стріляли над головою й біля ніг людей, імітуючи розстріл. Однією із жертв окупантів став місцевий житель, убитий за його проукраїнську позицію, зазначають у Нацполіції. Його разом із двома іншими людьми незаконно утримували в одній із квартир захопленої багатоповерхівки.

Установлено, що перед убивством російські військові знущалися з українця, змушували ходити по замінованій ділянці лісу, а потім, коли він перебував у безпорадному стані зі зв'язаними за спиною руками, розстріляли з автоматичної зброї.

Правоохоронці встановили одного із причетних окупантів – військовослужбовця десантно-штурмового полку збройних сил РФ, який скоював воєнні злочини на території Київської області.

12:53 Ватажки "лнр" та "днр" пасічник та пушилін виїхали до москви. Перший вже звернувся до путіна із проханням розглянути питання про входження "республіки" до складу росії, а держдума призначила позачергове засідання.

12:27 СБУ ідентифікувала 5 російських окупантів, які 25 лютого розстріляли 10 цивільних автомобілів з мирними жителями Гостомеля під час тимчасової окупації селища. Потерпілі намагались евакуюватись у напрямку Києва. У результаті обстрілу загинуло п’ятеро людей, ще шестеро – отримали важкі поранення. За даними слідства, до вчинення злочину причетні підрозділи зведеного загону Росгвардії з Кемерово та Новокузнецька, а також мобільного загону особливого призначення (ОМОН) по Красноярському краю. Зайнявши позиції у Гостомелі, вони упродовж понад шести годин розстрілювали легкові автомобілі з місцевими жителями.

11:50 РФ може кинути "мобиків" на Одесу та Харків. Bloomberg пише, що деякі люди в Кремлі вірять, що Росія, зрештою, зможе перехопити ініціативу і просунутися вглиб України.

11:36 Литва передасть ЗСУ зимове екіпірування приблизно на 2 млн євро. Цього має вистачити приблизно на 25 тисяч українських військовослужбовців.

10:57 Лідерка правої партії "Брати Італії" Джорджіа Мелоні після перемоги на виборах пообіцяла підтримку Україні.

"Шановний президенте Зеленський, ви знаєте, що можете розраховувати на нашу вірну підтримку у справі свободи українського народу. Залишайтеся сильними і зберігайте свою віру непохитною!", – написала Мелоні у Twitter.

10:38 Вранці рашисти влучили трьома ракетами С-300 в центр міста Гуляйполе. Зруйнована будівля, що мала статус історичної пам’ятки, пошкоджене дорожнє полотно. Інформація щодо поранених уточнюється.

10:13 США та союзники посилюють розвідку для спостереження за ядерним арсеналом Росії після погроз Путіна застосувати зброю масового ураження, пише Politico. За даними видання, Захід активізує зусилля щодо виявлення будь-яких російських військових переміщень чи повідомлень, які можуть свідчити про те, що Путін наказав застосувати ядерну зброю в Україні.

09:39 Латвія оголосила надзвичайний стан з 28 вересня до 26 грудня у прикордонних з РФ районах - Алуксененському, Балвському та Лудзенському, а також закриває один із переходів.

"У зв'язку з мобілізацією в РФ з метою активізації військових дій на території України та необхідністю запобігти можливим загрозам для внутрішньої безпеки Латвії", - заявили в уряді Латвії.

09:33 Кількість ліквідованих окупантів перевищила 58000.

09:00 У Миколаївці на Донеччині армія РФ вранці обстріляла школу, де було сховище з цивільними. У сховищі на той час перебувало 12 людей, серед яких 2 дітей та людина з інвалідністю. Окупанти цілили просто у будівлю школи. Обвалилися стіни. Але сховище, на щастя, витримало - люди, які там перебували, не постраждали. Досі немає інформації стосовно однієї людини, яка працювала у школі - її пошуки тривають.

08:43 Два підтверджених збиття російських літаків СУ-25 бійцями підрозділів протиповітряної оборони 93 бригади Холодний Яр на Донеччині.

08:28 Учора ввечері окупанти завдали чергового ракетного удару по Харкову. 3 ракети потрапили до інфраструктурних об'єктів, розташованих у Холодногірському районі. На них виникло 2 пожежі.

08:03 Данилов заявив, що РНБО найближчими днями оприлюднить план дій на випадок тактичного ядерного удару.

07:42 На рашистських "референдумах", мабуть, не особливо морочилися. Колаборанти із серйозним виглядом "підраховували" голоси на порожніх бюлетенях.

07:36 Зеленський на засіданні Радбезу ООН сказав, що якщо Росія визнає результати "референдумів", то йому з Путіним "більше нема про що розмовляти".

07:25 Канада запровадить нові санкції проти Росії через проведення "референдумів" на окупованих територіях України.

07:09 Росія почала залучати до бойових дій нещодавно мобілізовані резерви, які не пройшли жодної підготовки, а також осіб, засуджених за кримінальні злочини, заявив Генштаб ЗСУ.

06:56 США готують новий пакет військової допомоги для ЗСУ на суму в 1,1 мільярд доларів. За даними Reuters, про нові поставки зброї буде оголошено найближчими днями. Пакет допомоги включатиме додаткові РСЗВ HIMARS, боєприпаси, засоби боротьби з дронами, системи боротьби з радарами.

06:47 ЗСУ знищили контрольно-спостережний пункт та склад з боєприпасами ворога в Бериславському районі Херсонщини.

06:41 Американський Інститут вивчення війни (ISW) повідомляє, посилаючись на російські джерела, що українська артилерія тримає під вогневим контролем останню дорогу для постачання російських військ у Лимані, що йде через Сватово, Макіївку та Терни. Українські розвідувальні та диверсійні групи вже помічені у містах Торське та Ямпіль на південний схід від Лиману.

06:41 Оновлена карта бойових дій. ЗСУ продовжують просуватися в районі Лимана та звільнили Новоселівку, Середнє, Нове, Зелену Долину.