RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Набрав чинності закон США про ленд-ліз для України: що це означає

Закон Сполучених Штатів Америки про ленд-ліз для України 1 жовтня вступив у силу, що передбачає спрощення процедури постачання озброєнь для ЗСУ.

Про це написав голова Верховної Ради Руслан Стефанчук на своєму акаунті у Twitter.

"Сьогодні вступив у силу закон США про ленд-ліз для України. А значить - більше зброї різної та якісної. Україна неодмінно поверне собі всі свої території", - зазначив він.

Останній раз ленд-ліз Штати ухвалювали в 1941 році за ініціативою тодішнього американського президента Франкліна Делано Рузвельта для допомоги Великій Британії у боротьби з Німеччиною. Через пів року США почали надавати таку допомогу й Радянському Союзу.

Читайте також: Ленд-ліз для України: у чому його суть та що можуть отримати бійці

Закон про ленд-ліз наділяє президента додатковими повноваженнями. Так, в цьому випадку президент США Джо Байден, який підписав закон про ленд-ліз 9 травня 2022 року, має право приймати рішення про постачання та оренду оборонної військової техніки Україні, коли це відповідає інтересам національної безпеки Штатів, без довгої бюрократії. Водночас українська держава не зобов'язана одразу платити за ці постачання, країні дається відстрочка оплати.

Згідно цьогорічному закону про ленд-ліз, на 2022 і 2023 фінансові роки президент може уповноважити уряд Сполучених Штатів надавати або передавати в оренду предмети оборони уряду України або урядам країн Східної Європи, "які постраждали від вторгнення Росії в Україну, щоб допомогти зміцнити їхню обороноздатність, захистити їхнє громадянське населення від можливого вторгнення або продовження. агресії з боку ЗС РФ".

Раніше "Апостроф" пояснював, що означає прийнятий США ленд-ліз для України. Він дає можливість не тільки для передачі озброєння без бюрократичних проблем, а й постачання будь-яких матеріальних засобів, необхідних для оборони від російського агресора.

Нагадаємо, що, попри масовані ворожі обстріли території України, США продовжуватимуть спрямовувати військову допомогу для ЗСУ.