RU  UA

Не тільки озброєння: що означає прийнятий США ленд-ліз для України

Ухвалення США ленд-лізу для України дає можливості для передачі озброєння без бюрократичних проблем та постачання будь-яких матеріальних засобів, необхідних для оборони від російського агресора.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів військовий експерт Михайло Самусь.

Після конференції міністрів оборони 40 країн у Рамштайні було створено міжнародну інфраструктуру, яка забезпечує координацію надання військової допомоги Україні. Водночас США прийняли пакет допомоги, що включає 20 млрд. доларів для початку, і закон про ленд-ліз, який створює правову основу для ефективного використання коштів.

"Що означає цей ленд-ліз? Що Україні передаватиметься без будь-яких бюрократичних проблем будь-яка зброя, якої ми потребуємо. Це протиракетні та протиповітряні системи. Я сподіваюся, що найближчим часом ми отримаємо Patriot і ті ж NASAMS норвезько-американського виробництва. Це і літаки F-16 або F-15, це і американські танки Abrams і самохідна артилерія, і багато чого іншого", - пояснив Самусь.

Окрім цього, ленд-ліз дозволяє Україні отримувати не тільки озброєння, а й інші матеріальні засоби для досягнення перемоги над російським окупаційним військом.

"У принципі, тут йдеться не тільки про озброєння, а й про будь-які матеріальні засоби: і паливо, і харчування, і автомобільна техніка. Будь-які засоби, які допоможуть українській армії функціонувати як потужний механізм знищення росіян", - додав експерт.

Раніше "Апостроф" оприлюднив список техніки, яку Україна може отримати за ленд-лізом від США.