RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Нові удари росіян по Україні та контрнаступ ЗСУ: онлайн війни 11 жовтня

Українські військові вже восьмий місяць від початку повномасштабного вторгнення РФ ведуть бої із загарбниками. Окупанти 10 жовтня завдали масованого удару по українських містах . Водночас ЗСУ продовжують контрнаступ на південному та східному напрямках.

Вночі та вранці було зафіксовано черговий масований удар по Запоріжжі. У Чорному морі російська армія вдвічі зменшила кількість кораблів - зараз їх 6, у тому числі два надводні ракетоносії з 16 "Калібрами". Маневрують вони на узбережжі Криму.

"Апостроф" продовжує стежити за тим, що відбувається в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 10 жовтня


23:33 Німеччина надасть Україні 16 самохідних гаубиць Zuzana. Це відбуватиметься у співпраці з Данією та Норвегією.

22:52 Відео обстрілів Нікополя

22:16 Головне із традиційного вечірнього звернення Зеленського.

  • Заявив, що сьогодні зранку в Україні було випущено 28 ракет, 20 із яких збили.
  • Стверджує, що по всій країні провадяться ремонтні роботи, і якби не сьогоднішні обстріли, то енергопостачання, водопостачання та зв'язок було б відновлено.
  • Заявив, що завдяки відповідальності українців, які прислухалися та обмежили споживання електроенергії, вдалося заощадити десяту частину електрики.
  • Розповів про свою участь у позачерговому онлайн-саміті G7, скликаному німецьким керівництвом на прохання України. Обговорили реагування "на нову російську ескалацію".
  • Заявив, що завтра у форматі Рамштайну буде обговорення підтримки України. Зеленський очікує на прогрес від партнерів у наданні Україні ППО.
  • Розповів, що сьогодні вдалося звільнити 32 українські солдати з полону.

21:36 У вівторок, 11 жовтня, російські окупанти обстріляли кілька населених пунктів Запорізької області. Внаслідок атаки загинули семеро людей, є поранені.

20:26 Росія має бути виключена з Організації Об'єднаних Націй з питань освіти, науки та культури (ЮНЕСКО) через численні руйнування та пошкодження культурних та освітніх закладів, спричинених нею в Україні, йдеться у заяві Зеленського

19:25 Російські військові збудували дві понтонні переправи в районі села Даріївка Херсонської області для перекидання живої сили та боєприпасів через Інгулець.

18:40 Українські військові за добу відбили всі атаки росіян на Донбасі, а також знищили зенітний ракетний комплекс С-300 ворога.

18:00 Німеччина передала Україні першу систему ППО IRIS-T

17:30 Зеленський запропонував розмістити місію міжнародних спостерігачів (миротворців) на кордоні України з Білоруссю, щоб зняти будь-які провокації від Лукашенка


16:52 У Ердогана напередодні його зустрічі з Путіним закликали до якнайшвидшого припинення вогню в Україні. Таку позицію озвучив глава МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу, якого цитує The Guardian:

«Має розпочатися процес, який забезпечить кордон та територіальну цілісність України. Без припинення вогню неможливо вести здорову розмову про ці питання: про життєздатне припинення вогню та справедливий світ».

15:20 Зеленський та Путін візьмуть участь у саміті G20 на Балі, заявила міністр закордонних справ Індонезії.

15:08 Вчора російські терористи викрали заступника генерального директора Запорізької АЕС з персоналу Валерія Мартинюка і тримають його у невідомому місці, ймовірно, застосовуючи методи тортур та залякування. Таким чином, росіяни намагаються отримати вкрай необхідну їм інформацію про особисті справи працівників Запорізької АЕС, щоб якнайшвидше змусити український персонал працювати на Росатом. Окупанти в прямому розумінні застосовують тортури до атомників ЗАЕС, не гидуючи найжорстокішими знущаннями.

Енергоатом звернувся до генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі та всієї світової спільноти із закликом задіяти всі можливі заходи щодо негайного звільнення Валерія Мартинюка з полону російських окупантів та повернення його до виконання посадових обов'язків.

14:38 Карта із схемою сьогоднішніх ударів рашистів.

14:07 Кияни просять обмежити походи до поліклініки через загрозу масованих ракетних обстрілів.

" Відстрочте плановий візит до свого сімейного лікаря, терапевта або педіатра. Не потрібно зайвий раз наражатись на небезпеку. Щодо екстрених випадків - всю необхідну допомогу кожен киянин отримає своєчасно і в повному обсязі ", - заявила директор Департаменту охорони здоров'я Києва Валентина Гінзбург.

13:47 Сьогодні сили ППО збили 14 ворожих ракет над Україною. Про це повідомив речник командування Повітряних сил Юрій Ігнат.

13:28 Запоріжжям зафіксовано 12 ракетних ударів. Найбільше ракет прилетіло на острів Хортиця. Дві ракети прилетіли біля відпочинкової бази "Металург". Частина прильотів припала на лісосмугу. Одна ракета потрапила до скелі на острові.

12:53 Окупанти б'ють Вінницею. У небі над містом здіймається дим.

12:50 Внаслідок ракетного удару 30% Львова тимчасово без електроенергії. Також перебої із водопостачанням у деяких районах. Міська влада просить зробити запас води.

12:31 В окупованому Мелітополі вибухи. Попередньо в районі аеропорту.

12:17 Попередньо: удар по об'єкту енергетики на Львівщині. Про це заявив голова Львівської ОВД.

12:07 У Львові чути звуки вибухів.

12:00 У Запоріжжі на місці влучення ракет загинув 45-річний чоловік, який тиждень тому влаштувався працювати сюди охоронцем.

11:56 Мінінтеграцію інформує про черговий обмін з Росією, зокрема вдалося повернути тіла 62 загиблих військових. Серед них загиблі полонені з колонії у тимчасово окупованій Оленівці.

11:14 Вибухи у Кривому Розі, ймовірно, ППО. І ще одна збита ракета у центрі Миколаївщини.

10:31 За останню добу знищено 240 окупантів.

09:57 Є повідомлення про вибухи у Шепетівці на Хмельниччині. Чути вибухи у Київській області. Попередньо – ППО.

09:29 У Рівному та Кривому Розі чути вибухи.

09:24 У небі над Одещиною здіймається дим. Чекаємо на офіційну інформацію.

09:08 Є загроза удару Тернопільщиною, повідомив голова ОВА Володимир Труш.

09:04 Спікер ДСНС Світлана Водолага:

Після прильотів у Києві 6 загиблих, 50 постраждалих, вони перебувають у лікарні, 12 людей врятували з-під завалів, 24 – евакуювали. Є інформація, що деякі вулиці та райони у Києві відключатимуть погодинно, графік змінюватиметься щодня: є прохання не перевантажуватиме електромережу, коли будуть відключення світла ”.

08:59 На Запоріжжі росіяни завдали ракетного удару з 12 ракет С-300, які вразили цивільні об'єкти. 2 ракети потрапили в автосалон, внаслідок чого загинула 1 людина, виникла пожежа, співробітникам ДСНС вдалося її загасити. Решта ракет вразила навчальний заклад. Пошкоджено школу та амбулаторію.

08:40 На Вінниччині іранські дрони вдарили по Ладижинській ТЕС.

08:18 Внаслідок російської агресії вже загинули 422 українські дитини та понад 804 отримали поранення різного ступеня тяжкості. Ці цифри не є остаточними, оскільки йде робота щодо їх встановлення у місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

08:02 Є пуски ракет із акваторії Каспійського моря в наш бік. Орієнтовний час підльоту 08:10–08:30. Попередьте близьких.

07:45 Цілу ніч від російських ударів страждали три райони Дніпропетровщини - Нікопольський, Синельниківський та Криворізький. Ворог бив "Градами", "Ураганами", "Торнадо-С" та важкою артилерією. Попередньо обійшлося без постраждалих.

07:26 Вранці сили ППО збили три дрони-камікадзе Shahed-136 над Одещиною, якими росіяни атакували регіон. Також п'ятьох безпілотників збили над Миколаївщиною.

07:12 Голова Пентагону Ллойд Остін та голова Об'єднаного комітету начальників штабів Марк Міллі у Брюсселі візьмуть участь у міністерській зустрічі НАТО та у шостому засіданні групи формату "Рамштайн". Заходи відбудуться 12-13 жовтня. Одна з тем обговорення – війна РФ проти України та координація озброєння для нашої країни.

06:56 У Запоріжжі внаслідок ракетного удару сильна пожежа.

06:47 Окупант атакував ракетами Запоріжжя. Місцеві паблики повідомляють приблизно 16 вибухів. Цілями ворога стали об'єкти інфраструктури. Інформація про руйнування та постраждалих з'ясовується.

06:47 Оновлена мапа бойових дій.