RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

ЗСУ отримали перевагу в артилерії на південному фронті: онлайн війни 30 жовтня

Україна 249-й день протистоїть повномасштабному вторгненню російських військ. З 24 лютого українськими захисниками ліквідовано понад 70 тисяч окупантів. Українська армія продовжує відтісняти окупантів на Донбасі та на Херсонщині. Тим часом у Криму знову лунали вибухи. Вчора щонайменше одне російське судно зазнало пошкоджень у порту Севастополя. Міністерство оборони РФ заявило, що було здійснено атаку 16 ударних безпілотників.

Наразі ЗСУ завдяки постачанню зброї та власним безпілотникам мають артилерійську перевагу над армією РФ на півдні. Видання The New York Times повідомляє, що Україна зараз має перевагу як у дальності стрілянини, так і у високоточних ракетах та артилерійських снарядах, яких значною мірою не вистачає Росії.

"Апостроф" продовжує стежити за тим, що відбувається в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 29 жовтня


23:35 Росія має виконувати всі свої зобов'язання щодо угоди про експорт українського зерна до Чорного моря. Про це повідомила міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок в інтерв'ю Frankfurter Allgemeine Zeitung.

23:05 Росія не хоче розблокувати "зерновий коридор", через що люди в Ефіопії, Ємені чи Сомалі залишаються із катастрофічним дефіцитом продовольства. Про це заявив президент України Володимир Зеленський.

22:30 Україна, Туреччина та ООН домовилися про прохід 14 кораблів із продовольством через Чорне море, а також повідомили про це Росію. Про це повідомили у Спільному координаційному центрі з питань виконання "зернового договору".

21:50 Фінляндія дозволить розмістити на кордоні з Росією ядерну зброю, якщо заявку країни на вступ до НАТО буде схвалено. Про це повідомив Newsweek.

20:55 У Запоріжжі лунають вибухи.

20:35 Засновник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин запропонував продавати вкрадене українське зерно дружнім Кремлю режимам в африканських Малі та ЦАР. Також він зажадав заборонити YouTube в Росії, оскільки майданчик "заповнений фейками, спрямованими на дискредитацію російських військових та органів влади".

19:50 У Нікольському Білгородської області Росії чути вибухи, після чого там зникло світло. Про це заявив губернатор В'ячеслав Гладков.

19:25 На аукціоні у США продали прапор України з автографами Володимира Зеленського та Валерія Залужного за 69 000 доларів. Усі гроші підуть на допомогу Україні.

18:45 Російські окупанти намагаються створити несприятливі умови для мешканців Херсонщини. Про це повідомив Генеральний штаб ЗСУ.

17:45 ЗСУ прорвали оборону ворога в Бахмуті та зайняли нові позиції. Про це повідомив боєць ЗСУ Єгор Фірсов.

17:05 У столиці Сомалі Могадішо стався теракт. Біля міністерства освіти вибухнули два заміновані автомобілі. Президент країни Шейх Махмуд звинуватив у нападі ісламістське угруповання "Аль-Шабааб".

16:35 Італія та Франція домовилися поставити Україні європейські зенітні ракетні комплекси SAMP-T. Вони здатні збивати антирадарні, протиповітряні, крилаті та балістичні ракети малої та середньої дальності, а також дрони навіть за поганих погодних умов.

16:06 Російські окупанти підривають мости під час панічного відступу з Луганської області. Про це повідомив голова ОДА Сергій Гайдай.


14:40 Міністр закордонних справ Литви Габриелюс Ландсбергіс закликає до військового рішення щодо проблеми експорту зернових з українських портів: "Переговори з Росією не працюють. Путін зриває домовленості і шантажує всіх нас. Якщо він і надалі ставить під загрозу експорт зерна з України, вільний світ повинен об’єднатися, щоб захистити судноплавство з військовим супроводом. Давайте обійдемо шантаж".

14:13 Із 9 літаків-бомбардувальників у РФ у боєготовності тільки 4.

"У 40 змішаному авіаційному полку (в/ч 36097, Оленегорськ, Мурманська область) зі штатних дев'яти літаків у боєготовності перебувають лише чотири Ту-22М3. Інші літаки потребують або заміни агрегатів, або проведення капітального ремонту", – повідомив український журналіст Роман Цимбалюк.

13:37 Рашистські канали повідомляють про нанесення удару безпілотниками по Очакову нібито по центру морських спецоперацій.

13:30 У Білгороді жителі знайшли на смітнику цинкові труни, у яких доставили тіла загиблих окупантів.

13:09 В ЗСУ відібрали групу пілотів, готових навчатися на винищувачах західного зразка. Мова йде про десятки кандидатів на навчання. Усі льотчики молоді, перспективні, з бойовим досвідом та знанням англійської мови.

12:52 Росія може застосувати проти України іранські балістичні ракети малої дальності вже у листопаді. Йдеться про ракети Fateh-110 та Zolfaghar SRBM. Про це заявив керівник Головного управління розвідки МО України Кирило Буданов.

12:43 Лавров заявив про готовність Путіна до переговорів. Він також зазначив, що РФ готова говорити із Заходом, але "тільки якщо будуть реалістичні пропозиції, що ґрунтуються на рівноправних підходах". Раніше цю ж тему порушив і Пєсков, який поскаржився на те, що Україна "за вказівкою Вашингтона пішла з радарів".

12:26 Воїни ССО України опублікували знімок, зроблений під час розвідки. Окупанти серед білого дня забирають майно у місцевих жителів в одному із захоплених населених пунктів. Мародери навіть не ховалися і тягли вулицями мішки з награбованим.

12:02 Путін у клітці. Декорація до Хеллоуїна у Києві.

11:42 Італія передала Україні від 20 до 30 САУ M109L у рамках п'ятого пакету військової допомоги.

11:21 Наслідки обстрілу Куп'янська на Харківщині. Пошкоджено цивільний промисловий об'єкт, сталася масштабна пожежа.

11:00 На Херсонщині командир батальйону скаржиться на масові крадіжки військового майна російськими солдатами.

10:45 Євросоюз закликав РФ скасувати своє рішення щодо виходу із зернової угоди.

"Рішення Росії призупинити участь у Чорноморській угоді ставить під загрозу основний шлях експорту зерна та добрив, вкрай необхідних для вирішення глобальної продовольчої кризи, викликаної її війною проти України. ЄС закликає РФ скасувати своє рішення", - написав у Twitter глава європейської дипломатії Жозеп Боррель.

10:30 ЗСУ знищили батарею з 5 новітніх російських 152 мм самоходних артилерийських установок Мста-СМ2.

09:45 Артилерія 14-ї окремої механізованої бригади ЗСУ завдає прямий удар по російському вантажівці "Урал".

09:24 Окупанти влучили в одну із підстанцій Енергодару. Через пошкодження більша частина міста залишилась без світла.

09:11 За добу ЗСУ ліквідували 950 російських окупантів.

08:45 Правоохоронці виявили нові тіла 5 цивільних, які загинули під час окупації на Донеччині – 2 у Коровиному Яру, 2 у Святогірську та 1 у Лимані. Окрім цього, за 29 жовтня стало відомо про 5 мирних жителів Донеччини, убитих росіянами: в Антонівці, Первомайському, Дружбі, Кліщіївці та Єлизаветівці.

08:31 Уночі окупанти знову обстріляли Нікопольський район Дніпропетровської області. Постраждалих внаслідок удару немає, проте пошкоджено 10 багатоповерхових та приватних будинків, господарські споруди та газопровід. Російські снаряди прилетіли в місцеве підприємство із вивезення побутових відходів, серйозно пошкодивши автомобілі компанії.

08:12 У Росії заявили, що готові "повністю замінити українське зерно на світовому ринку". Окупанти кажуть, що РФ готова протягом найближчих чотирьох місяців "безоплатно" поставити найбіднішим країнам до 500 тисяч тонн зернових. Нагадаємо, що Росія вкрала в України понад 500 тисяч тонн зерна під час окупації наших територій.

07:50 В селище Каланчак Херсонської області прибули близько сотні росгвардійців з Грозного. А у населених пунктах, розташованих поблизу Херсона, російські війська облаштовують оборонні позиції.

07:46 Росія почала перекидати до Білорусі "кадировців", повідомляє Генштаб ЗСУ.

07:25 Наслідки російської окупації. Село Мала Комишуваха, Ізюмський район, Харківська область.

07:23 Онлайн-карта бойових дій: