RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

У США є три сценарії миру з Росією: два з них Зеленський не підтримує

Сполучені Штати намагаються створити передумови задля мирних переговорів України та Росії. Там розглядають три можливі сценарії розвитку подій, за двома з яких загарбані українські території залишаться росіянам.

Про це повідомляє американська газета Washington Post.

Читайте також: Путін хоче запропонувати Україні мир за "корейським сценарієм": у чому його суть

"Існує три різні моделі того, як може виглядати закінчення війни шляхом переговорів, кожна з яких має прихильників в адміністрації (Байдена – ред.)", - йдеться у матеріалі.

Так, один з варіантів мирного плану, який президент Володимир Зеленський пропонував раніше, передбачає повний відступ Росії з усієї України, зокрема з Криму та районів східного Донбасу.

Другий варіант передбачає відхід окупаційних військ до лінії 2014 року.

За третім варіантом, відступ включатиме Донбас, проте не кримський півострів.

Український президент дав чітко зрозуміти, що останні два сценарії він не підтримуватиме. Проте під час зустрічі віч-на-віч президент США Джо Байден запитав у Зеленського "думки щодо того, як це має виглядати", розповів виданню високопоставлений чиновник. Ще один співрозмовник зазначив, що "наразі це щось на кшталт академічної дискусії", оскільки немає жодних ознак зацікавленості Росії в розмові.

Тим часом у Раді з міжнародних відносин у справах Європи вважають, що росіяни хочуть припинення вогню для того, щоб виграти час для оновлення, перегрупування та підготовки нових сил після поганих результатів проти українських контрнаступів, внаслідок яких восени Україна повернула собі значні території.

Під час підсумкового засідання Міністерства оборони РФ в середу російський президент разом з міністром оборони оголосили про нові ініціативи, які є непрямим визнанням попередніх невдач. Глава оборонного відомства запропонував збільшити чисельність російської армії з одного до 1,5 мільйона осіб цього року, розгорнути 20 нових дивізій, а також дещо змінити мобілізаційну структуру.

Нагадаємо, раніше головнокомандувач Збройними силами України Валерій Залужний розповів, скільки Росії потрібно військ для нової атаки на Київ.