RU  UA

Справа не лише в яйцях: у депутатів чимало питань до Міноборони

Скандал із закупівлею продуктів для ЗСУ за завищеними цінами в Міноборони може бути не єдиним. Члени комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки вже зверталися до ДБР стосовно можливої корупції на сотні мільйонів гривень, пов'язаної з будівництвом військових об'єктів, але відповіді поки не отримали.

Про це в ефірі Апостроф TV повідомив представник президента України у Верховній Раді, народний депутат від фракції "СН" та член оборонного комітету ВР Федір Веніславський.

Нардеп пояснив, що ще перед війною, восени-взимку 2021-2022 років, було звернення до ДБР з інформацією, з приводу ймовірної крадіжки грошей у великих розмірах. Мова йде про сотні мільйонів гривень, які в кінці 2020 року одним траншем були направлені на одну із компаній, яка їх вивела через фірми-прокладки за кордон. Водночас жодних дій у сфері будівництва військових об'єктів, куди ці кошти були направлені, не відбулося.

"У нас було крайнє засідання комітету за участі представників Міноборони, де ми вчергове піднімали питання щодо будівництва певних об'єктів. Дуже така парадоксальна ситуація складається, що на тих об'єктах, де будівництво фактично не ведеться, фінансування здійснюється в рази більше, ніж там, де будівництво ведеться. Виникає підозра, що зацікавлені особи фінансують ті структури, які не мають наміру вести будівництво, і це також має бути предметом ретельного дослідження. З цього приводу ми зверталися до ДБР, але ніякої відповіді досі не отримали", – розповів Веніславський.

Та це не єдине питання до представників Міноборони від народних депутатів. За словами члена оборонного комітету ВР, з початку війни від членів комітету були звернення у закритому режимі щодо певних оборонних закупівель. "Були закуплені певні об'єкти військового призначення, які, на думку членів комітету, коштували дорожче за їхню ринкову вартість", – сказав Веніславський, додавши, що ніякої реакції з боку ДБР нардепи також не отримали.

Як писав "Апостроф", Міністерство оборони України відреагувало на скандал із закупівлею продуктів для ЗСУ за завищеними цінами. У відомстві запевнили, що послуги харчування закуповуються згідно із законом, а розповсюджувана інформація в публічному просторі має ознаки навмисних маніпуляцій.