RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Міноборони потрапило у скандал із закупівлею продуктів ЗСУ: всі подробиці

Міністерство оборони України потрапило у скандал після того, як було оприлюднено деталі закупівель відомства.

Про це йдеться у розслідуванні журналіста, засновника проекту "Наші гроші" Юрія Ніколова.

Зокрема, у розпорядженні автора з’явилася угода Міноборони на послуги організації харчування у 2023 році військових частин, дислокованих у віддалених від лінії зіткнення Полтавської, Сумської, Київської, Житомирської, Чернігівської та Черкаської областей.

Проаналізувавши документи, Юрій Ніколов дійшов висновку, що профільне відомство закуповує ходові продукти за завищеними у 2-3 рази цінами.

Читайте також: Які ризики виникли для України після скасування аукціонів Prozorro: думка експертів

Угода на загальну суму 13,16 млрд гривень була підписана 23 грудня 2022 року. Для порівняння цін у рамках свого розслідування журналіст обрав мережу магазинів "Сільпо" у спальному районі Києва. До нього продукти з місць їхнього виробництва треба возити так само далеко, як і військовим у Полтавській, Сумській, Київській, Житомирській, Чернігівській та Черкаській областях.

Судячи з оприлюднених даних, Міноборони законтрактувало яйця по 17 грн за штуку, тоді як роздрібна ціна в магазині Києва зараз близько 7 грн за штуку. Картопля була замовлена по 22 грн за кілограм, при цьому роздрібна ціна в магазині складає до 9 гривень.

Куряче стегно для військових частин замовили по 120 грн за кілограм, а в магазині вартість складає близько 80 гривень. Ніколов звертає увагу на той факт, що він порівнює розцінки з роздрібними цінами, в які вже враховано й прибуток виробника та націнка магазину. Тобто, вони апріорі вищі за оптові.

У 2021 році, як зазначає автор розслідування, ціни в контракті на харчування бійців у цих же областях були такими: яйця по 3,6–3,9 грн за штуку, картопля – 10,56 грн, куряче стегно – 67 грн за кілограм.

Цьогорічний контракт на суму понад 13 млрд гривень відомство уклало з ТОВ "Актив компані", статутний капітал якої становить лише тисячу гривень. Компанія зареєстрована за адресою масової реєстрації у Києві: по вул. Дегтярівській, 25А, літера Л.

2021 року податкова служба анулювала у цієї фірми свідоцтво платника ПДВ через відсутність поставок та неподання декларацій. Більше того, у 2019 році "Актив компані" фігурувала у кримінальному провадженні Нацполіції №12019100100003229.

За словами Ніколова, зазначена фірма для участі у тендері на постачання яловичини для колоній та ізоляторів нібито подала підроблений акт, який не відповідав дійсності. Автор розслідування не виключає, що "Актив компані", ймовірно, є компанією-прокладкою, яка була спеціально створена для закупівель та поставок продовольства військовим.

Угоду на 13,16 млрд гривень з "Актив компані" від імені міністерства підписав Богдан Хмельницький - директор департаменту держзакупівель, у якого ще влітку проводили обшуки у справі про розкрадання на постачаннях амуніції для військових.

"З початком вторгнення Міноборони отримало повну свободу на непрозорі закупівлі продуктів та речового забезпечення військовослужбовців. Як наслідок, маємо закупівлі за завищеними у кілька разів цінами. При цьому Міноборони дозволяє собі приховувати інформацію навіть від Верховної Ради, відмовляючи в інформації про закупівельні ціни на бронежилети та зимовий одяг" , - підсумував Юрій Ніколов у своєму матеріалі і висловив сподівання, що на ситуацію звернуть увагу правоохоронці та Офіс президента.

Читайте також матеріал "Апострофа": Непрозоре Prozorro: навіщо прибрали аукціони та до чого це призведе