RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Зеленський прибув до Польщі: всі подробиці офіційного візиту

Президент Володимир Зеленський прибув з офіційним візитом до Польщі, де у нього запланована низка зустрічей.

Про це повідомляє TVN 24 із посиланням на керівника Офісу міжнародної політики президента Польщі Марцина Пшидача.

У рамках візиту Зеленський зустрінеться з президентом Польщі Анджеєм Дудою, прем'єр-міністром Матеушем Моравецким та польськими міністрами, а також звернеться до поляків та українських біженців у Польщі.

Польське радіо повідомляє, що візит Зеленський здійснює разом із дружиною Оленою.

Читайте також: Україна отримає МІГ-29 від Польщі: заява Дуди

Дуда прийме президента України у Президентському палаці орієнтовно опівдні за київським часом. Заплановано спільну прес-конференцію лідерів. Зустріч із поляками та українцями відбудеться у Королівському замку у Варшаві. Там увечері очікується спільна промова президентів Польщі та України.

Офіційний візит Зеленського до Польщі Офіс президента не анонсував.

Зеленський та Дуда на офіційному рівні зустрічалися у серпні 2022 року: президент Польщі приїжджав до України у День незалежності.

У пріоритеті на обговореннях буде питання оборони, повідомив речник президента Сергій Никифоров.

"Можу сказати, що зустрінеться з президентом Польщі Анджеєм Дудою, з прем'єром Матеушем Моравецьким. Буде багато інших двосторонніх та багатосторонніх зустрічей. Наприклад, з польським бізнесом, рятувальниками, волонтерами, з мерами прикордонних з Україною міст. І головне: увечері буде велике звернення президента до поляків та українців, які постійно або тимчасово перебувають у Польщі", - розповів Никифоров.

Це перший візит Зеленського до Польщі від початку повномасштабного вторгнення.

"Під час цього візиту тема оборони буде на першому місці, очевидно. Будемо говорити про оборону, економіку, транскордонний рух. Зокрема, залізничне сполучення, розширення можливостей для переходу кордону. Багато говоритимемо про економіку як на державному рівні, так і буде зустріч з бізнесом. Говоритимемо про наші європейські справи, санкції. Великий список тем", — підсумував прес-секретар президента.

Глава Бюро міжнародної політики Канцелярії президента Польщі Марцін Пшидач розповів конкретніше про теми переговорів.

"Переговори охоплять весь спектр польсько-українських відносин, починаючи, звичайно ж, з політики безпеки. Але ми хочемо, щоб ці переговори стосувалися й інших тем, важливих з погляду інтересів польської держави, безпеки польської держави, а також економічної співпраці. Ми хочемо вести ці переговори в дусі роздумів про майбутнє, певну конструкцію реальності, яка може відбутися і в цій економічній співпраці сьогодні і в майбутньому, також у контексті того, якою буде Україна після війни, вже, ми сподіваємося, в рамках інтеграції з ЄС", - сказав Пшидач.

Він також оголосив, що переговори стосуватимуться подальшого політичного діалогу, а також "тих питань, які були чутливими у польсько-українських відносинах протягом багатьох останніх років".

"Я говорю про історичні справи, звичайно. Що дуже важливо для Польщі, для поляків у контексті історичної пам'яті та історичної поваги", - сказав Пшидач.

Раніше в Польщі заявили, що вступлять у конфлікт із Росією, якщо Україна не зможе втримати ворога.

може зацікавити :

Для українців у Польщі запроваджують нові правила: що зміниться з 1 березня

У Польщі погіршується ставлення до біженців з України: причини

Говорити з терористами нема про що: прем'єр Польщі виступив проти переговорів з