RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

Всі новини

Зеленський виступив у Гаазі: повне відео промови та головні тези

Президент України Володимир Зеленський, який прибув до Нідерландів, виступив з промовою в Міжнародному кримінальному суді, закликавши створити трибунал для покарання країни-агресора за воєнні злочини, які здійснюють росіяни у нашій країні.

Про це йдеться у виступі глави держави в Гаазі.

Під час виступу Зеленський наголосив, що Україні потрібна справжня справедливість, яка повинна "стати гарантією неповторення такої агресії".

Читайте також: Ордер Путіну: що чекає на диктатора після рішення Міжнародного кримінального суду

"Ми всі хочемо бачити тут, у Гаазі, іншого Володимира, того, хто заслуговує на покарання за свої злочинні дії. Я впевнений, що це станеться, коли ми переможемо", - наголосив Зеленський.

Він послався на Нюрнберзький процес, на якому судили нацистів після Другої світової війни. "Нам потрібен повний трибунал і повне правосуддя", – сказав Зеленський.

Для цього глава держави ініціював створення нового трибуналу, який зможе притягнутися до відповідальності росіян за "акт агресії" або рішення про вторгнення в країну. Наразі МКС розглядає суто військові злочини. Своєю чергою, Нідерланди підтримали ідею створення такого трибуналу.

Глава держави заявив, що Україна не може допустити ані "гібридного імунітету" для воєнних злочинців, так і "гібридного миру", призупинивши активні бойові дії.

"Лише надійний мир, справжній мир, справжня свобода, справжня справедливість. Це саме те, що нам потрібно зараз", - сказав Зеленський у МКС.

Він наголосив, що часом світ боїться віддати належне справедливості. "Але я хочу закликати світ: не треба боятися. Агресор повинен відчути усю повноту правосуддя. Це наша історична відповідальність, відповідальність сучасного покоління - покарати за злочин агресії… Світ повинен відчути себе повністю у безпеці", – наголосив Зеленський.

Він пообіцяв, що український суд забезпечить відповідальність за злочини, які скоїли російські окупанти. Однак єдина інституція, яка здатна відреагувати на первинний злочин Росії – це трибунал, а не "щось гібридне, що лише формально закриє тему".

Президент зауважив, що Україна прагне, аби війна, яка триває в країні, стала останньою у світі.

"Давайте сьогодні, як завжди 4 травня ввечері, віддамо належне пам'яті тих, чиї життя забрали війни. Друга світова війна, інші. Будь ласка, також згадайте українців, які сьогодні могли б бути живими, якби не ця агресія. Якби не війна, якої ми не хотіли, яку ми хочемо зробити останньою війною у світі й ми це зробимо", - заявив президент України.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" повідомляв, що Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію про визнання режиму РФ терористичним.

  • Вас може зацікавити:

Визнання Росії державою-терористом: чим відрізняються підходи ЄС та США

Уже є група країн: експерт про перспективи виключення Росії з ООН

У Зеленського відреагували на "атаку" на Кремль