RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Швейцарія дала зелене світло на постачання зброї в Україну

Обидві палати парламенту Швейцарії схвалили внесення поправок до законодавства, які дозволять постачати зброю в Україну.

Про це повідомляє Euronews.

Мова йде про Закон про військові матеріали, поправки до якого були схвалені двома палатами швейцарського парламенту.

"Досі зброя і боєприпаси, закуплені за кордоном, не могли бути передані країнам, залученим у збройні конфлікти. Через правову ситуацію Швейцарія відмовила Німеччині, серед іншого, в дозволі на постачання боєприпасів для німецького танка Gepard", - зазначають журналісти.

Читайте також: Грандіозний "шухер": Швейцарія почала перевіряти рахунки заможних росіян

Зокрема, депутати вирішили пом’якшити експортний контроль швейцарської військової техніки, однак постачання озброєння відбуватиметься за певних умов. Країна, якій буде передаватися зброя швейцарського виробництва, не повинна порушувати права людини. Також мають бути виключені ризики з приводу того, що військові матеріали будуть використані проти цивільного населення.

Країна, якій передають озброєрря, не повинна бути залучена у внутрішній або міжнародний збройний конфлікт. Єдиний виняток — якщо держава, як, наприклад, Україна, захищає себе від агресії відповідно до усіх норм міжнародного права.

Останній пункт має визначати ООН: реекспорт швейцарської зброї в зону бойових дій депутати пропонують дозволити лише в тому випадку, якщо Генеральна асамблея більшістю у дві третини голосів визнає таку самооборону, або якщо Рада Безпеки ухвалить відповідну резолюцію.

Після рішення палат комітет з політики безпеки Національної ради має розробити відповідний законопроект. Згідно законодавства Швейцарії, спочатку документ розгляне парламент, а остаточне рішення мають затвердити під час референдуму.

Раніше ми розповідали, що Швейцарія планує утилізувати ЗРК Rapier, яких потребує Україна.

Вас може зацікавити:

Шари не буде: Швейцарія посилить видачу соцдопомоги українським біженцям

У Швейцарії заявили, що Україна має отримувати більше допомоги на підставі Будапештського меморандуму

"План Маршалла" для України: у Швейцарії затвердили 7 принципів відновлення країни