RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Швейцарія планує утилізувати ЗРК Rapier, яких потребує Україна: у чому їхня особливість

Швейцарія утилізує робочі 60 оборонних систем, а саме британські ЗРК Rapier ("Рапіра"), які знадобилися би Україні для захисту цивільної інфраструктури, яка постійно страждає від російських обстрілів. Перший транш системи озброєнь вже демонтували. Також Швейцарія виведе з експлуатації ще багато іноземних систем озброєнь у найближчі роки.

Про це повідомляя NZZ.

Читайте також: Ще декілька установок NASAMS: Норвегія допоможе Україні із системами ППО

"Планується, що всі системи будуть демонтовані і утилізовані в рамках цих інших траншів", - заявив речник федерального офісу оборонних закупівель Armasuisse Кай-Гуннар Сіверт.

Швейцарія виводить цю систему з експлуатації з кінця 2022 року. Західні експерти стверджують, що ракети хоч і старі, але не зовсім застарілі, тому вони могли би дуже допомогти збивати низьколітаючі цілі, зокрема безпілотники, винищувачі або гелікоптери. Колишній головний редактор ASMZ зазначає, що таким чином ЗСУ могли би захистити цивільну інфраструктуру.

Член Національної ради від зелених лібералів Франсуа Пуанте назвав утилізацію оборонної зброї в Швейцарії "абсурдом" та вважає за доцільне передати її Україні, тим паче, що це юридично можливо.

За рішенням Федеральної ради від 2006 року, іноземні системи, що були зняті з озброєння, мають продати назад до країни-виробника в першочерговому порядку, "без жодних умов". Але Швейцарія не отримала відповідного запиту від Великої Британії - країни-виробника "Рапіри", тому федеральний уряд вирішив утилізувати їх ще у 2019 році.

Водночас прессекретар Armasuisse Кай-Гуннар Сіверт підкреслив, що Берн ніколи не питав, чи зацікавлений в цих ЗРК Лондон.

"Для Швейцарії не характерно активно пропонувати списані військові системи на продаж", - пояснив він.

У свою чергу, Велика Британія у декілька етапів вивела з експлуатації ракети "Рапіра" ще у 2021 році, а британське оборонне відомство заявило у відповідь на запит, що утилізували всі ракети до початку повномасштабного вторгнення. У 2022 році рішення про утилізацію британці розкритикували, тому що Rapier могли допомогти ЗСУ у боротьбі з російськими окупантами.

Таким чином, Швейцарія виведе з експлуатації багато іноземних систем озброєнь вже у найближчі кілька років, зокрема 248 американських БМП M113 та більше ніж 100 артилерійських гармат M109, які знаходяться зараз на лінії фронту в Україні.

Швейцарська армія закупила Rapier у 1980-х роках. До установки входить стартовий майданчик з радарною системою. У 2007 році місцева влада вклала багато грошей у модернізацію. ЗРК призначений для безпосереднього прикриття військ у передовій зоні від впливу засобів повітряного нападу ворога на невеликих висотах.

Основними бойовими засобами Rapier є:

  • пускова установка на одновісному напівпричепі, що буксирується авто підвищеної прохідності,
  • оптичний пристрій супроводу з пультом управління та інфрачервоний пеленгатор трасерів ракети,
  • джерела електроживлення (електрогенератор із бензиновим двигуном), змонтований на окремому напівпричепі.

Система може бути автономною, але зазвичай комплекси зводять у батареї. Кожен вогневий взвод містить шість комплексів. Особовий склад батареї складається з 92 людини, з яких чотири офіцери. ЗРК також може інтегруватися в загальну систему ППО.

Нагадаємо, раніше експерти повідомляли, скільки потрібно пересувних зенітних ракетних комплексів NASAMS для того, щоб надійно закрити українське небо від російських ракет.