RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

"Путін обрав катастрофу, і він один проти всіх": Зеленський виступив із потужною промовою на врученні премії Карла Великого

Президент України Володимир Зеленський під час промови на врученні міжнародної премії імені Карла Великого за європейські заслуги у німецькому місті Аахен заявив, що Україна нічого не хоче, крім миру, а російський диктатор Володимир Путін "вибрав катастрофу". Він має "просити пощади", а потім на Путіна чекає трибунал.

Про це Зеленський повідомив після того, як йому вручили престижну європейську премію імені Карла Великого за внесок в об'єднання Європи в Аахені.

Читайте також: Шольц оголосив новий пакет допомоги Києву: канцлер перейшов на українську

Після візиту до Берліну українського лідера супроводжував канцлер Німеччини Олаф Шольц до Аахена. Під час вручення премії пані лорд-мером Аахена Сібіллою Койпен, зал аплодував Зеленському стоячи. Серед гостей були президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн та прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький.

За словами глави української держави, він стоїть тут "за українців, які щодня борються за свою свободу та цінності Європи, кожен із них заслуговував би бути тут". Він зауважив, що Україна нічого не хоче, крім миру, але цього можна досягти лише перемогою у війні, яка також вирішить долю Європи, тому що росія хоче "перекреслити історію об'єднання Європи" і "здатна на будь-яку жорстокість і підлість".

"Путін вибрав катастрофу. І він один. І зараз всі розуміють те, що і ми - Путін і є катастрофа і агресія. Він має просити пощади. І тоді буде наша відповідь - трибунал", - зазначив Зеленський.

У свою чергу, канцлер Німеччини наголосив, що його країна - разом з Україною, і "наша історія продовжиться разом", адже агресивна війна Росії зблизила ЄС та Україну, як ніколи.

"Якщо Володимир Путін вірив, що може застосувати силу, щоб відвернути українську націю від її шляху до Європи, то він - з усіма своїми танками, безпілотниками та ракетними установками - зробив лише протилежне", - додав Шольц.

Водночас президентка Єврокомісії наголосила, що український народ зараз "буквально бореться за свободу, людяність і мир".

"Своєю кров'ю і життям вони забезпечили майбутнє своїх і наших дітей. У Зеленського була абсолютна віра, що ті, хто борються за щось, завжди сильніші за тих, хто хоче накинути на інших своє ярмо", - заявила Урсула фон дер Ляєн.

Крім того, польський прем'єр назвав українського лідера "захисником європейських цінностей, великим європейським лідером, героєм і видатним державним діячем 21 століття", а також зауважив, що об’єднана Європа повинна бути відкритою для кожної демократичної європейської країни.

Раніше ми писали, що український президент 14 травня прокоментував "свою" пропозицію окупувати територію РФ.

  • Вас також може зацікавити:

Путін вів себе, як принцеса: Зеленський розповів про спроби переговорів до вторгнення РФ 24 лютого. Відео

Папа Римський Франциск прийняв Зеленського у Ватикані: деталі зустрічі

"Росіяни точно відчують": Зеленський заінтригував словами про наступ ЗСУ