RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Передача Україні винищувачів F-16: про що домовився Зеленський із союзниками

Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден під час саміту G7 у японській Хіросімі схвалив план підготовки пілотів Збройних сил України на літаках F-16, яка проходитиме за межами країни на одному з європейських полігонів та триватиме кілька місяців.

Партнери України, серед яких Велика Британія, США, Нідерланди, Бельгія та Данія навчатимуть пілотів ЗСУ на винищувачах F-16 американського виробництва.

Про це у своєму Твіттері написав прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак.

Читайте також: Хто з союзників України очолить "коаліцію винищувачів": названі країни

"Вітаємо повідомлення про те, що США схвалять підготовку українських пілотів на винищувачах F-16. Велика Британія працюватиме разом із США, Нідерландами, Бельгією та Данією, щоб забезпечити Україну необхідними бойовими повітряними силами", - написав він.

Своєю чергою президент України Володимир Зеленський подякував за прийняте рішення:

"Вітаю історичне рішення США та Джо Байдена підтримати міжнародну коаліцію винищувачів. Це суттєво зміцнить нашу армію в небі. Розраховую обговорити практичну реалізацію цього рішення під час саміту G7 у Хіросімі", - написав глава держави.

Сам президент України поїде на саміт G7 у Японії, аби провести зустріч з Джо Байденом, розповів керівник Офісу президента Андрій Єрмак в ефірі національного телемарафону.

"Повідомлення президента Байдена, з яким президент буде зустрічатися найближчими днями, і я думаю, що в деталях буде проговорювати не лише ці питання, але й багато інших питань", - розповів Єрмак.

Також він зазначив, що саме сьогодні, 19 травня, офіційно створено коаліцію літаків для України. "Та подія, над якою працювала команда президента України, вона нарешті офіційно сьогодні сталася... Але вже від сьогодні можна сказати офіційно про створення коаліції літаків", - сказав Єрмак.

За його словами, це говорить про те, що Україна дуже скоро матиме все необхідне, щоб захистити своє небо, міста та громадян.

Водночас NBC уточнює, що США та союзники планують надати Україні F-16 й найближчими місяцями вирішуватимуть, коли надати винищувачі, а також скільки і хто їх, власне, надасть. Проте, як стверджується, у контрнаступі F-16 брати участі не будуть.

Нагадаємо, Британія та Франція заявила про готовність розпочати навчання українських пілотів на західних літаках-винищувачах.

Вас може зацікавити:

"Найсмертоносніший" пілот F-16 зі США готовий воювати за Україну

Чому F-16 важливіші для ЗСУ: у повітряних силах дали чітку відповідь

Чим F-16 перевершують російські "сушки": український військовий вказав на нюанси