RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Майже 9 млрд гривень: у Міноборони спалахнув новий скандал через закупівлю зброї

Українські держкомпанії, які займаються міжнародними закупівлями зброї, отримали мільярди гривень за контрактами Міноборони і не здійснили постачання.

Про це йдеться у новому розслідуванні видання "Українська правда".

Читайте також: Скандал із антикорупціонерами у Міноборони: що трапилося з конкурсом

Журналісти зазначають, що влітку 2022-го Міноборони уклало контракти з кількома держімпортерами зброї: компаніями Спецтехноекспорт, Укрспецекспорт, Прогрес і Агентство оборонних закупівель.

Профільне міністерство здійснило передоплату у розмірі 100%, проте компанії не виконали замовлення. У розслідуванні сказано, що за контрактами компанії отримані гроші вивели за кордон, які були перераховані іноземним фірмам.

Вже 2023 року Міноборони почало подавати судові позови проти імпортерів, які брали участь у оборудках. Станом на 23 травня у судовому реєстрі знайшлося щонайменше 30 таких позовів. Загальна сума позовів, які стосуються прострочених контрактів, становить майже 9 млрд гривень. У цю суму також входять як отримані постачальниками передоплати, так й штрафи і пеня за невиконання зобов'язань.

"Лише у двох справах суд встиг винести рішення, зобов'язавши повернути державі кошти. За Укрспецекспортом - на 293,4 млн грн, за Спецтехноекспортом - на 121,97 млн грн", - заявив співрозмовник журналістам.

Чимало позовів повернулися до Міноборони через помилки в оформленні, а в період, доки міністерство виправляло ці помилки, компанії встигали повернути кошти. І тоді справа, яку розглядав суд, автоматично закривалася. Але подібні угоди, за словами журналістів, укладалися лише чотири рази, а найбільша сума за ними – 1,7 млн грн.

"Більшість позовів Міноборони досі залишаються на розгляді” , - йдеться у матеріалі.

Також читайте матеріал "Апострофа": Залізти до кишень українців або припинити красти: де взяти гроші на зарплати військовим

Вас може зацікавити:

Перший пішов: у Міноборони після скандалу із закупівлями звільнили топчиновника

У майбутній Україні такому не може бути місця: посол США відреагувала на скандал із закупівлями Міноборони

Скандал із закупівлею продуктів для ЗСУ: з'явилася перша реакція глави Міноборони