RU  UA

Захід оцінює реальний стан справ: що чекати Україні після саміту НАТО у Вільнюсі

Військові експерти розповіли, яку оцінку дають західні партнери ситуації в Україні, а також, які варіанти припускають завершення війни.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів генерал-лейтенант Валерій Кондратюк.

Читайте також: НАТО перестало церемонитися з Путіним, в РФ зріє бунт генералів: експерт спрогнозував сценарій

За його словами, на саміті Україна отримала річну програму підготовки до НАТО. Замість комісії Україна-НАТО створено раду. Оновлено комплексний пакет допомоги. Також про свої пакети оголосили ряд окремих країн, розпочнеться навчання пілотів на Ф16.

"Сьогодні Захід оцінює реальний стан справ. Всі збройні сили Росії зараз в Україні з метою затягти війну. Тому нам потрібно ще більше техніки і зброї, щоб знищити всю цю армію. І Захід розуміє, що нам потрібно більше зброї. Але для літаків потрібна тривала підготовка", - зазначив він.

Експерт припускає, що, можливо, Захід хоче дочекатися, доки питання з Росією вирішиться саме, проте є сигнали, що в РФ зараз триває обговорення серед еліт щодо нового лідера. Як тільки-но визначаться - чинного російського президента Володимира Путіна приберуть. Також у Росії зріє заколот генералів.

"Проте вони не поспішають, бо бояться Путіна. Скоріше за все, вони хочуть дочекатися, зрозуміти, хто перемагає в боротьбі і приєднатися до переможця", - розповів він.

На думку військового, зараз представники дипломатії другого рівня "промацують ґрунт" для переговорів. Одна з версій - Сполучені Штати мають прискорено озброїти Україну, щоб могла почати переговори з кращих позицій. Росія кинула світові відвертий виклик і в НАТО досі не знають, що з цим робити, зазначає експерт.

"Можливо, США обіцяли Росії не підтримувати ніяких дій, які ведуть до її розпаду. Про це, можливо, було домовлено під час візиту голови ЦРУ до Москви за 3 місяці до вторгнення. Можливо, саме тому США переконували Україну нічого не вчиняти під час заколоту Пригожина (Ред., - ватажка ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина). Суровікін (Ред., - Сергій Суровікін - головнокомандувач російських військ в Україні) зараз знаходиться в руках контррозвідки. Це говорить про те, що Путін намагається з’ясувати, хто з генералів до нього лояльний, а хто ні. І хто стоїть за Пригожиним і Суровікіним", - додав Валерій Кондратюк.

Раніше "Апостроф" писав, що Україна отримала касетні боєприпаси від США, але поки не застосовувала у війні проти Росії.

  • Вас може зацікавити:

Не треба їм заважати: в Росії "мобіки" влаштували смертельне побоїще перед від’їздом в Україну, відео

Мінус 200 окупантів: ЗСУ завдали потужного удару по базі росіян в Токмаку

"Риємо окопи, мінуємо місцевість": Наєв розповів про підготовку до можливого прориву кордону