RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Озброює Росію гвинтокрилами і БПЛА? Китай опинився в центрі нового скандалу

З початку повномасштабного вторгнення в Україну російські виробники ракетних установок, бронетехніки та стратегічних бомбардувальників отримали з Китаю масштабні поставки БПЛА, гелікоптерів, оптичних прицілів та металів, які використовуються в оборонній промисловості.

Про це пише The Telegraph.

Як зазначається, в оборудках беруть участь також компанії, які потрапили під санкції.

Читайте: Світ має зупинити Китай зараз: в чому найбільша небезпека військової допомоги РФ від Пекіна

У поточному році оборот торгівлі товарами між Пекіном та Москвою зріс більш ніж утричі та має перевищити $200 мільярдів. Наразі КНР вдається обходити санкції, оскільки вона класифікує свій імпорт як товари подвійного використання, тобто вони мають не тільки "військове", а й нібито "цивільне призначення".

Дослідницька організація Molfar Global виявила, що китайська компанія Shantou Honghu Plastics за два місяці до повномасштабної війни відправила до РФ 1000 дронів. Фірма, яка описує себе, як оптового продавця дитячих іграшок, відправила дрони російському продавцю ігор під назвою "Самсон".

Через чотири дні після початку війни китайська компанія Hems999 поставила до Росії два гелікоптери, а компанія Tianjin Huarong Aviation передала вже чотири гелікоптери Airbus фірмі "Вертоліт Урала", основним замовником якої є Росгвардія.

З початку 2022 року китайські фірми також відправили більш ніж 50 російським компаніям оптичні приціли й імпорт цих продуктів подвоївся до $2,5 млн минулого року, порівняно з попереднім.

У 2022 році Китай на $18 млн експортував до Росії виробів із титанових сплавів, що майже вдвічі більше, ніж роком раніше. Ці сплави є основним матеріалом, який використовується для виробництва літаків і зброї. "Титанові пластини та стрижні були доставлені з Китаю компанії "НПП "Старт", розробнику пускових установок зенітних ракет, яка входить до складу російського оборонного конгломерату "Ростех", а також компанії S7 Technics, яка виконує технічне обслуговування та ремонт літаків", - пише The Telegraph.

У той же час турбореактивні двигуни і радіолокаційні ракетно-навігаційні системи відправлялися через Індію та Коста-Ріку.

Компанії з КНР також відправили до РФ магнієві сплави для обслуговування дальніх бомбардувальників Ту-95 і Ту-160М.

Як пишуть журналісти, деякі китайські фірми, скажімо, як Wuxi Tianxing Steel і Xi'an Alpha Metal мають офіси в Москві та веб-сайти російською мовою, і не приховують своїх зв'язків з оборонним сектором країни-агресора.

Нагадаємо, раніше ми писали, що означатиме приїзд глави міноборони Китаю до Москви.

  • Вас може зацікавити:

Китай постачає зброю Росії? У Зеленського зробили несподівану заяву

Євросоюз може ввести санкції проти китайських компаній, які допомагають РФ: в Пекіні відповіли

Гроші не пахнуть: Китай продав ПВК "Вагнер" амуніцію на 2 млн доларів