RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Про що домовились Україна і союзники на черговому "Рамштайні": всі подробиці

Київ домовився з Брюсселем про посилення армії та протиповітряної оборони країни напередодні зими.

Про це пише "Апостроф".

Читайте: 16-й "Рамштайн" в Брюсселі: Остін та Столтенберг заявили про нову допомогу Україні і плани Росії

Як заявив президент України Володимир Зеленський після переговорів з прем'єр-міністром Бельгії Александром Де Кроо, уряд Бельгії зробить "позитивні кроки" для захисту неба й енергетичної інфраструктури країні, оскільки ППО перед зимою є пріоритетом для України.

Зеленський також повідомив, що на зустрічах з усіма союзниками у межах формату "Рамштайн-16" обговорювалися нагальні потреби української армії. Партнери запевнили, що продовжуватимуть підтримувати українську армію навіть попри війну в Ізраїлі.

У свою чергу міністр національної оборони Канади Білл Блер повідомив, що Оттава передасть Україні зимову форму, взуття та спальники загальною вартістю 25 млн доларів США. У цей пакет увійдуть комплекти військової форми для 2000 жінок-військовослужбовиць.

Окрім цього, Канада із запасів своїх збройних сил надасть 2 тисячі 155 мм артснарядів, 955 димових боєприпасів до 155-мм артилерії та 2 тисячі штук до 81-мм мінометів, 277 авіабомб з підривачами, 76-мм боєприпаси різного типу для ВМС, а також 2260 масок для захисту від газу.

Білл Блер також повідомив, що анонсовані 8 тисяч 155-мм артснарядів, 10 тисяч 105-мм снарядів та близько 2 млн патронів 7,62 до стрілецької зброї вже прибули до України минулого тижня.

Голова Пентагону Ллойд Остін повідомив, що США виділяють в останньому пакеті оборонної підтримки для України 200 мільйонів доларів. За його словами, пакет включає боєприпаси для систем ППО, які незабаром будуть доставлені до України, ракетні та артилерійські боєприпаси, високоточні авіаційні боєприпаси та озброєння для протидії російським дронам.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг висловив переконання, що Росія, яка деградує у військовому відношенні, та стала економічно-слабшою, готується знову використовувати зиму як зброю проти України.

Утім, запевнив він, Альянс забезпечить постійний і безперервний потік зброї для ЗСУ.

"У нас вже є 2,4 млрд євро в рамках контрактів на збільшення постачання боєприпасів для України", — заявив він, висловивши переконання, що чим сильніша Україна на полі бою, тим сильніша вона буде за столом переговорів, і тим швидше закінчиться війна.

Нагадаємо, раніше ми писали про підсумки 15-ої зустрічі у форматі "Рамштайн", яка відбулася 19 вересня.

  • Вас може зацікавити:

Україна отримає конфісковану іранську зброю: з'явилось відео арсеналу

Іспанія передасть партію ЗРК Hawk, Німеччина працює над додатковою Patriot: підсумки зустрічі в Гранаді

Patriot, IRIS-T і не тільки: Німеччина оголосила про "зимовий пакет" допомоги Україні