RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Нове озброєння, IT-коаліція і нові можливості: підсумки зустрічі Рамштайн - 15

У вівторок, 19 вересня, у Німеччині відбулося 15-те засідання Контактної групи з оборони України у форматі "Рамштайн", на якому Рустем Умєров був вперше присутній як міністр оборони.

Про це пише "Апостроф".

Читайте: У Німеччині проходить Рамштайн-15: шеф Пентагона вже зробив гучну заяву

Рустем Умєров повідомив, що в рамках "Рамштайн-15" було проведено продуктивні зустрічі та зроблено кілька нових об'яв про підтримку України.

"Йдеться про танки, ракети, боєприпаси, обладнання для розмінування. Ми приділятимемо особливу увагу винищувачам F-16, навчанню персоналу, допомозі у створенні інфраструктури", — уточнив він.

Міністр оборони ознайомив закордонних колег з останніми даними про ситуацію на фронті в Україні, про підготовку української армії до ведення бойових дій у зимових умовах. ЗСУ не планують зупинятися взимку і налаштовані звільняти окуповані території далі.

Також на "Рамштайні" оголосили про створення IT-коаліції. Представники України підписали декларацію разом з Естонією, Люксембургом та іншими країнами для створення безпечної та стійкої IT-інфраструктури для Сил оборони.

Також учасники обговорили та представили ініціативи зі створення коаліції можливостей. "Основною метою цієї коаліції буде підготовка Сил оборони України до післявоєнного функціонування. Для цього Міністерство оборони виділило 5 кластерів, які потребують першочергової уваги, — ППО, артилерія, авіація, ВМС і бронетехніка", — зазначив Рустем Умеров.

У свою чергу Міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що Збройні сили України впевнено просуваються крізь міцно укріплені рубежі ворога, наголосивши, що контрнаступ України досягає "стійкого" прогресу, пообіцявши Силам оборони "життєво важливу" допомогу для битви.

Глава Пентагону додав, що "можливості", надані членами контактної групи "в межах нашого спільного зобов’язання, будуть життєво важливими під час поточних битв і надалі".

У рамках "Рамштайну" Міноборони Чехії підписало листа про наміри відомствами Данії та Нідерландів про підтримку Збройних сил України.

За фінансової підтримки Копенгагену та Амстердаму Прага постачатиме ЗСУ танки, гаубиці, стрілецьку зброю, бойові машини піхоти, засоби ППО та засоби радіоелектронної боротьби або боєприпаси.

Як перший крок Чехія передасть Україні 15 модернізованих основних бойових танків Т-72.

Німеччина ж оголосила про новий пакет допомоги на суму 400 млн євро, куди увійшли 200 бойових броньованих машин MRAP, 50 надводних дронів, 480 ракет АТ2, системи розмінування, а також зимова форма, генератори тепла та електроенергії тощо. Британія також додатково передасть Україні десятки тисяч снарядів.

Нагадаємо, раніше ми писали, що дали Україні союзники на Рамштайні-14.

  • Вас може зацікавити:

Дуже важлива техніка: Німеччина і Корея оголосили військові пакети допомоги Україні

Україна отримає 25 млн доларів на ППО: хто з союзників допоможе

Набираємо обертів: в Повітряних силах повідомили гарні новини про F-16