RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Йдеться про мільярди євро: в ЄС підтримали план використання активів Росії на користь України

Лідери держав-членів Європейського Союзу на саміті у Брюсселі підтримали пропозицію направлення доходів, отриманих від заморожених російських активів, на користь України.

Про це інформує Financial Times.

Читайте також: Світовий банк виділить Україні 1 млрд доларів: куди підуть кошти

За словами журналістів, після повномасштабної війни в країнах Єврозони заморозили 300 млрд євро. "Левова частка" - близько 180 млрд євро - зберігається у найбільшому в світі депозитарії цінних паперів Euroclear. Там зазначили, що з початку року отримали із заморожених російських активів Росії близько 3 млрд євро доходів.

Нині європейські чиновники працюють над правовим механізмом, що дозволить спрямувати кошти Україні. Лідери країн погодилися з такою ідеєю Єврокомісії і виступили за "прискорення роботи" у цьому напрямку.

Як повідомляє The Guardian, у Єврораді окреслили план, згідно з яким прибуток від активів спрямують на підтримку українців.

"Росія відповідальна за величезну шкоду, заподіяну агресивною війною проти України", - йдеться в заключній заяві за підсумками дводенного саміту ЄС.

Очікується, що кошти можуть бути витрачені на післявоєнну відбудову України.

Як зазначила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, важлива подальша підтримка Києва з боку ЄС. Поки ж триває узгодження пакета допомоги на 50 млрд євро.

"Під час дебатів було абсолютно ясно, що, попри геополітичну напруженість на Близькому Сході, наша увага, як і раніше, зосереджена на підтримці України", - сказала вона, додавши що постачання зброї і снарядів триватимуть, як і фіндопомога.

Як повідомив економіст Андрій Нестерук, ЄС впевнено рухається в напрямку передачі Україні всіх доходів Euroclear від заморожених активів країни-агресорки, а не тільки податку на прибуток з них, який Україні вже майже погодилася передати Бельгія.

Йдеться про близько 5 млрд євро щороку. З часом обсяг дещо збільшиться, потім знизиться і становитиме 6 млрд євро у подальші роки.

"Важлива тут не лише сама сума, а й те, що Росії буде абсолютно не вигідно не домовлятися з Україною про компенсацію. Адже фактично ці активи будуть поступово "перетікати" Україні, поки Росія тягне", - додав він.

Нагадаємо, раніше в українському уряді розповіли про отримання дев'ятого за рахунком траншу макрофінансової допомоги від Європейського Союзу. Йдеться про суму у 1,5 млрд євро.

  • Вас також може зацікавити:

Місцевим бюджетам уріжуть доходи: Рада проголосувала за бюджет-2024

Чи вчасно платять зарплати військовим за жовтень і листопад: відповідь нардепа

Якою буде мінімальна зарплата в 2024 році: Шмигаль дав відповідь