RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Місцевим бюджетам уріжуть доходи: Рада проголосувала за бюджет-2024

Верховна Рада України підтримала у першому читанні урядовий законопроект про Державний бюджет №10037. У ньому передбачено, що з 1 жовтня та всі 100% військового ПДФО з місцевих бюджетів та весь дорожній фонд з нового року будуть перенаправлені до центрального бюджету.

Про це народний депутат Ярослав Железняк написав у Telegram.

Читайте також: Пів бюджету чужих грошей: яким буде головний фінансовий документ наступного року

У Верховній Раді відбулося офіційне подання проекту бюджету на 2024 рік.

"Парламент підтримав урядовий законопроект про зміни у Кодекс №10037 у першому читанні. Поки БЕЗ змін по тексту (тобто з 01 жовтня і всі 100% військового ПДФО і з нового року весь дорожній фонд в загальний бюджет). Але начебто до другого читання мають бути зміни у бік місцевого”, - написав Железняк.

За його словами, депутати із "Європейської солідарності" виносили на розгляд зали питання про відхилення проекту держбюджету-2024. Втім, ця пропозиція набрала лише 44 голоси, за необхідних 226.

"Все. Бюджет-2024 представлений... До 1 жовтня народні депутати подають свої пропозиції, і до 20 жовтня відбудеться перше голосування за бюджет із пропозиціями депутатів", - написав Железняк.

Бюджет-2024 розроблено з урахуванням рекордних видатків та найбільшого в історії України дефіциту бюджету. При цьому очікується, що ціни 2024 року зростуть на 10,8%, а ВВП зросте на 5%.

Витрати на нацбезпеку та оборону становитимуть 1,69 трлн грн, це понад половину від загальних витрат (3,3 трлн грн).

Попри всі військові та економічні труднощі, в бюджеті все ж таки закладено підвищення мінімальної зарплати. 2024 року її підвищать двічі:

  • у січні до 7100 грн (з 6700 грн);
  • у липні - до 8000 грн.

Переглянуть також і прожитковий мінімум, який безпосередньо впливає на розмір мінімальних пенсій та інших виплат. Так, мінімальна пенсія збільшиться 2024-го з 2093 до 2361 грн.

Планується масштабна індексація пенсій. Її хочуть провести у березні. При цьому пенсії українців обіцяють підвищити по-новому: з урахуванням пенсійних балів, щоб зрівняти "старі" та "нові" виплати. Внаслідок підвищення мінімальної зарплати зміниться ЄСВ:

  • 1562 грн - з січня по липень 2024-го;
  • 1760 грн - з липня 2024-го по січень 2025-го.

Представники місцевого самоврядування негативно висловилися про проект бюджету.

"Законопроєкт, що стосується передачі військового ПДФО з місцевих до державного бюджету, пройшов в першому читанні. Але це тільки перше читання. Певен, що до другого ще будуть зміни. Особливо щодо 4% ПДФО у вигляді цільового фонду на енергоносії та пов’язану інфраструктуру згідно з меморандумом. Також очікуємо, що будуть внесені зміни до Бюджетного кодексу, щоб громади могли напряму допомагати ЗСУ та внутрішньо переміщеним особам”, - написав голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в новому проекті бюджету передбачено індексацію пенсій, яка проводитиметься за новим принципом.

Вас також може зацікавити:

Ціни на цигарки підскочать, а на алкоголь - ні: на скільки подорожчає пачка в 2024 році

У Пенсійному фонді розповіли, чи індексуватимуться пенсії у 2024 році

Виплата пенсій у 2024 році: як зміняться вимоги до стажу