RU  UA  EN

Четвер, 4 липня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.30
Політика

Новини

4 липня

3 липня

Всі новини

План Б: що готує ЄС на випадок блокування Угорщиною допомоги Україні

Європейський Союз зможе обійти можливе вето Угорщини та надати Україні 50 мільярдів євро допомоги, попри те, що виплати зі спільного бюджету співдружності вимагають одностайної підтримки всіх її держав-членів.

Про це Reuters повідомили двоє офіційних представників ЄС.

Європейські чиновники розповіли, що якщо Будапешт застосує право вето, ЄС попросить кожен з урядів блоку створити свій власний пакет допомоги Києву.

Читайте: Жодних переговорів: Орбан зробив антиукраїнську заяву щодо членства в ЄС

Разом, як зазначили джерела, ці договори все одно обійдуться в однакову суму.

"Угорщина ризикує перегнути палицю. Ми б хотіли мати їх у складі, але настає момент, коли людям набридає, що Будапешт тримає всіх у заручниках. Обхідний шлях виснажливий, але ми його маємо, якщо знадобиться", – підкреслив один із чиновників ЄС.

Інший посадовець також наголосив, що "питання грошей для України так чи інакше вирішиться" й Київ все одно отримає підтримку європейської спільноти.

"Якщо Угорщина стане перешкодою для необхідної одностайності, щоб зробити це через бюджет ЄС, країни-члени знайдуть інший спосіб, наприклад, міжурядову угоду або національні гарантії", - зауважив європосадовець.

Читайте: За російським кораблем: чи можна вигнати з Євросоюзу Угорщину Орбана

Зазначимо, що Євросоюз готує пакет фінансової допомоги Україні на суму близько 50 мільярдів євро, які надходитимуть Києву до 2027 років. За цей пакет допомоги 27 країн-членів ЄС мають проголосувати на саміті, який відбудеться 14-15 грудня. Але є побоювання, що зазначена допомога може бути заблокована прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном.

Нагадаємо, раніше Угорщина на зустрічі голів Міністерств закордонних справ країн-членів Євросоюзу заблокувала надання нового траншу у 500 млн євро для військової підтримки України.

  • Вас зацікавить:

У Орбана погрожують заблокувати європейські перспективи України: які претензії висувають

Ніхто не тримає в Євросоюзі: Боррель відповів Орбану на "окупацію Угорщини"

"Україні не місце в НАТО": Угорщина знову опинилась в центрі скандалу