RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

За російським кораблем: чи можна вигнати з Євросоюзу Угорщину Орбана

Процедури виключення членів ЄС немає, але заради Будапешта у Брюсселі можуть її вигадати

Процедури виключення членів ЄС немає, але заради Будапешта у Брюсселі можуть її вигадати Фото:

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан відомий своїми антиукраїнськими висловлюваннями та дружбою з Путіним. Але тепер уже Орбану не подобається і Євросоюз, який він назвав "поганою сучасною пародією на СРСР". Втім, незважаючи на таку критику, виводити свою країну з ЄС він не поспішає. У зв'язку з висловлюваннями Орбана Брюссель уже закликали розробити механізм і виключити Угорщину з Євросоюзу. Чи зацікавлений у цьому ЄС, наскільки таке можливо та як вплинути на Орбана, читайте у матеріалі "Апострофа".

До антиукраїнських висловлювань Віктора Орбана всі вже звикли. Але угорському прем'єрові цього замало. Минулого тижня Орбан, єдиний із керівників країн-членів ЄС, відвідав Пекін, де у рамках форуму "Один пояс, один шлях" зустрівся з диктатором Росії Володимиром Путіним. Не обійшлося без рукостискань та чергових антиукраїнських випадів.

"Сподіваюся, він хоча б вимив і продезінфікував руки після рукостискання з Путіним", – сказав про цю зустріч голова МЗС України Дмитро Кулеба.

Але Орбана ці слова, схоже, не пройняли і після повернення з Пекіна він зробив випад уже у бік Євросоюзу, членом якого є його країна.

Читайте також: "Україні не місце в НАТО": Угорщина знову опинилася в центрі скандалу

Виступаючи у місті Веспрем, угорський прем'єр заявив, що Брюссель розігрує "погану пародію на СРСР". Виступ був присвячений роковинам антирадянської революції в Угорщині 1956-го року, придушеної радянськими військами.

"На щастя, те, що колись було трагедією, зараз у найкращому разі є комедією. На щастя, Брюссель – це не Москва. Москва була трагедією. Брюссель – це просто погана сучасна пародія", - сказав Орбан.

"Після повернення з Китаю Орбан дуже знахабнів", - сказав у коментарі "Апострофу" політолог Володимир Фесенко.

Цей проросійський вислів Орбана одразу ж підхопили російські пропагандисти та почали з радістю обмусолювати. Тим часом, згідно з повідомленням "Радіо Свобода", за кілька годин після виступу Орбана у Веспремі тисячі мешканців переважно ліберального Будапешта вийшли на вулиці, сигналізуючи, що політика прем'єр-міністра може призвести до виключення Угорщини з Євросоюзу.

У Брюсселі з цього приводу поки що зберігають мовчання. А ось колишній міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс у своєму Twitter (X) натякнув, що Угорщина такою, якою вона стала за правління Віктора Орбана, вже не мала б бути членом Євросоюзу і про це треба подумати.

"Договори ЄС не передбачають чіткого механізму, як вигнати країну-члена. І немає способів усунути країну-спонсора тероризму з Ради безпеки ООН. Тим, хто прагне лідерства, напевно, варто звернути увагу на цю проблему", – зазначив Лінкявічюс.

"Справді, процедури виключення якоїсь країни з ЄС поки що не існує. Таких прецедентів ще не було, і Орбан цим користується, - каже в коментарі "Апострофу" експерт міжнародник Володимир Воля, - Велика Британія вийшла з ЄС сама і цей процес був досить непростим та тривалим".

А щодо Угорщини то, на думку Володимира Волі, вона на вихід із ЄС самостійно не піде.

"Якщо Орбану так не подобається ЄС, то він може провести в країні референдум про вихід і нехай громадяни проголосують. Чи захочуть вони вийти з ЄС? Але Орбан на таке не піде, оскільки йому це не вигідно", - зазначив експерт.

"Офіційні заяви Орбана – це одна, а заяви для своїх – інша, - каже політолог Володимир Фесенко, - По-перше, ЄС не має механізму виключення країни і Орбан це розуміє, а, по-друге, залишати Євросоюз Угорщині не вигідно і Орбан теж це зрозуміє".

"Навіть якщо суто гіпотетично припустити, що є процедура виключення країни з ЄС, то це нічого хорошого ні цій країні, ні ЄС не принесе", - зазначає в коментарі "Апострофу" політолог Віталій Кулик. - Прикладом цього може бути Brexit Великобританії".

З Угорщиною, за словами політолога, може бути все набагато складніше. "Підприємства Угорщини вже вмонтовані у структуру ЄС і у разі виключення цієї країни Брюсселю потрібно буде думати, чим їх замінити і як це зробити безболісно. Крім того, вихід із ЄС підірве й економіку Угорщини", - каже Кулик.

Утім, Віталій Кулик припускає теоретичну можливість, що до керівництва в Євросоюзі колись можуть прийти люди, які натиснуть на Брюссель, щоб там провели реформи та розробили процедуру, за якої країни-засновники могли б користуватися правом вето. "На даний момент такого права у ЄС немає", - каже політолог.

Не відкидає такого повороту і Володимир Воля. "Якщо Орбан нахабнітиме і далі, то процедура виключення може і з'явитися. Чому ні?", - зазначив експерт.

Усі опитані "Апострофом" експерти сходяться на думці, що Віктору Орбану вигідно сидіти на двох стільцях, отримуючи "плюшки" і з Москви, і з Брюсселя.

"Своїми діями Орбан шантажує Євросоюз, - каже Володимир Фесенко, - Він підтримав 8 пакетів санкцій проти Росії, а дев'ятим почав торгуватися і дещо виторгував".

"Орбан діє за принципом "гроші не пахнуть", - зауважив Володимир Воля.

З іншого боку, Віктор Орбан не вічний, хоч і обіймає посаду прем'єр-міністра Угорщини вже понад 14 років, і влада може змінитись.

"В Угорщині, звичайно, теж можуть пройти політичні зміни, проте це відбудеться ще не скоро, - зазначив Віталій Кулик, - партія Орбана "Фідес" має у країні підтримку та монополію у парламенті".

На думку угорського політолога Балінта Мадьяра, вся повнота влади належить групі, пов'язаній із партією та особисто з Орбаном.

Незважаючи на те, що Євросоюз не має повноважень і бажання виключати зі свого складу Угорщину, заходи стримування Орбана, який надто "знахабнів", все ж є.

"Все просто, Орбана Брюссель ставитиме у рамки, як і завжди, субвенціями", - резюмує Володимир Фесенко.

Читайте також: ЄС утомився від Угорщини: політик пояснив риторику Орбана

Читайте також

Проросійські партії можуть легко виграти вибори до Європарламенту - Ребека Гармс

Політичні партії, які підтримують Путіна, можуть виграти вибори до ЄС – до чого це призведе

Марш правою: хто дружитиме з Україною після виборів до Європарламенту

Попри посилення правих сил у Європі, Україна навряд чи ризикує отримати більшість проросійських сил у Європарламенті

Сусідські вибори: що змінять для України події у Словаччині та Польщі

За великим рахунком, для України зміни будуть незначними

Новини партнерів