RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Євросоюз виділив 50 млрд євро для України: на що підуть гроші

Країни Євросоюзу узгодили пропозицію Єврокомісії надати Україні упродовж наступних чотирьох років 50 мільярдів євро кредитів і грантів.

Про це, як інформує Sky News, повідомив європейський комісар з питань бюджету Йоганнес Ган.

Читайте: Наша мета - 2030: коли Україна стане повноправним членом ЄС

Зазначається, що пропозиція Єврокомісії кредитувати Україну не оскаржується жодною із країн ЄС. "Центральна частина - це підтримка України. Це ніким не заперечується, навіть за обсягом", - заявив Ган під час брифінгу.

Водночас, як стало відомо, Угорщина планує блокувати й затвердження рекордної фінансової допомоги 50 млрд євро до 2027 року, так і старт переговорів про членство України в ЄС.

Як повідомляє Associated Press, відповідну заяву зробив глава апарату прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана Гергей Гуйяш. "Угорський уряд не підтримує вжиття цих двох заходів – ні внесення змін до бюджету, ні приєднання України до ЄС", – сказав Гуйяш.

Він заявив, що розпочинати переговори про вступ України до ЄС є "передчасним". Саме тому Будапешт не погодиться розпочати дискусії, коли лідери ЄС зустрінуться у середині грудня. "Ми маємо справу з передчасною пропозицією", – сказав Гуйяш, додавши, що його країна "не може посприяти спільному рішенню" ЄС щодо запрошення України розпочати процес приєднання до блоку.

Окрім того, виділення Києву фінансової допомоги Будапешт вважає невиправданими, адже цифри є "поганими" для бюджету, тоді як ЄС "незаконно" заморозив кошти для Угорщини.

Gergely Gulyás

"Навіть Єврокомісія не вважає Україну придатною для вступу. ЄК не оприлюднила свої експертні висновки, і немає жодного способу дізнатися, що означатиме вступ для сільського господарства, промисловості та багатьох інших секторів", – додав Гуйяш.

Голова адміністрації угорського прем’єр-міністра уточнив, що це "не вето", оскільки з цих питань потрібні спільні рішення, тоді як угорський уряд їх не підтримує.

Нагадаємо, що раніше Європейська комісія схвалила переглянутий план економічного відновлення Угорщини, за яким офіційний Будапешт може отримати 900 мільйонів євро.

Також ми писали, що у Європейському Союзі можуть перенести ухвалення рішення щодо старту переговорів з Україною з приводу вступу, заплановане на кінець 2023 року.

  • Вас зацікавить:

У Орбана погрожують заблокувати європейські перспективи України: які претензії висувають

Ніхто не тримає в Євросоюзі: Боррель відповів Орбану на "окупацію Угорщини"

"Україні не місце в НАТО": Угорщина знову опинилась в центрі скандалу