RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Наша мета - 2030: коли Україна стане повноправним членом ЄС

Євросоюз готовий до розширення, але не зараз

Євросоюз готовий до розширення, але не зараз ЄС чекає на Україну, але з умовами Фото: slovoidilo.ua

Європейський Союз готовий до розширення. Але обидві сторони цього процесу мають виконати свою домашню роботу. За словами голови Європейської ради Шарля Мішеля, Україна може стати членом ЄС у 2030 році, якщо будуть виконані поставлені поставлені умови. Тобто Київ має провести реформи, боротися з корупцією та вимогами щодо модернізації законодавства. Чому ж вступу до ЄС доведеться чекати так довго та як на відносини України з країнами Євросоюзу будуть впливати їхні праворадикальні партії - в етері Апостроф TV розповів політолог, експерт-міжнародник Максим Несвітайлов.

Тернистий шлях до ЄС

Термін вступу до ЄС у 2030 році з'явився не на порожньому місці, а тому що ми згаяли багато часу. Представники нашого парламенту звітують, що виконали ледь не 99% всіх вимог від Євросоюзу. Але насправді ми бачимо, що закони ухвалюються більше по формі, але не по суті. Тобто у законодавстві постійно залишаються якісь лазівки і нюанси, провалюється голосування щодо декларацій тощо. Так, потім ми бачимо переголосування, відкривається декларування, але неприємний осад залишається.

Читайте: Контури визначили, а що далі? Головні результати зустрічі глав МЗС ЄС у Києві

Ми також як країна сподіваємося отримати в бюджет арештовані активи росії та російських олігархів, але при цьому не можемо те саме зробити, наприклад, з арештованими активами Медведчука. Потім частина цих коштів спливає у кишенях інших олігархів, тому що рішення суду про їхній арешт є, але вони вже іншому переведені.

І не варто думати, що наші західні партнери цього не помічають, навпаки, вони дуже уважно слідкують за Україною. Європейці дивляться, куди дають кошти і вони вміють їх рахувати. У них тут є багато, умовно кажучи, “агентів впливу”, які за цим стежать і передають інформацію в Європу.

Тому якщо все дійсно буде продовжуватися в такому темпі як зараз - реформування, зміни законодавства, - то дай Боже, щоб до 2030 року дійсно ми дійшли до цієї євроінтеграції. Півроку тому я ще сам вважав, що максимум 3-4 роки і ми будемо в ЄС. Але зараз не бачу, за рахунок чого ми швидко можемо стати частиною Євросоюзу.

Антиукраїнська риторика

Ми зараз живемо у певній концепції україноцентризму, коли вважаємо, що все обертається довкола нас. Але це не так. Зараз у Європі зростають праворадикальні настрої. Це спостерігається протягом останніх десяти років. І ці праворадикальні партії популістичні, а по своїй суті ще є й євроскептичними. Просто їхній євроскептицизм виражається в антиукраїнській риториці: нам не варто підтримувати Україну - це не наша проблема, а нам варто більше зосередитися на наших національних питаннях. Вони орієнтуються на те, що вигідно для їхніх країн: умовно, "чи вигідно для нашої країни вводити проти росії санкції, чи нам вигідніше продовжувати з нею торгувати?" І риторика у них йде більше в такому ключі.

На ці внутрішньополітичні процеси ще частково впливає російська пропаганда. Росія просто бачить ці настрої і тенденції у ЄС, та підключається, підсилюючи їх. І, на жаль, росіяни досі мають гроші, щоб фінансувати таку антиукраїнську риторику і сприяти таким тенденціям. Зокрема, партія Марі Ле Пен має російське фінансування тощо.

Але не можна говорити, що це виключно заслуга роспропаганди. Євроскептицизм - достатньо закономірний процес у Європі. Раніше ми це бачили і в Греції, і в тій же Великій Британії, яка вийшла з ЄС на хвилі цього євроскептицизму та гасел на кшталт “Велика Британія годує ЄС, а нам це не вигідно!” тощо.

З приводу того, чи буде це для нас проблемою? Однозначно буде, тому що до цього нам треба було боротися тільки з Орбаном і Угорщиною, які вставляли нам палки в колеса. Тепер, ймовірно, доведеться ще й зі Словаччиною. Хоча не потрібно поспішати по ній з висновками. Але вірогідність достатньо висока. До того ж, Словаччина може об'єднати свої зусилля з Угорщиною в антиукраїнській риториці.

Одним словом, на політичному полі ЄС нас чекає боротьба. Ми можемо вистояти і перемогти, тільки якщо проявимо злагодженість, хоробрість, єдність і відданість країні, як наші воїни на полі бою. Якщо буде інакше, будемо діяти напівмірами і намагатися формою перекрити зміст, то для нас це скінчиться не дуже добре.

Читайте: ЄС готує довгострокові гарантії безпеки для України: деталі візиту Борреля в Київ

Читайте також

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників