RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

У Єврокомісії підтримують "транспортний безвіз" з Україною

У Європейській комісії підтримують збереження Угоди про лібералізацію вантажоперевезень між Україною та Євросоюзом, що надає право українським водіям не отримувати дозволи на міжнародні перевезення.

Про це повідомила єврокомісар Адіна Велян після засідання Ради Європейського Союзу на рівні міністрів інфраструктури та транспорту, пише "Радіо Свобода".

Читайте також: Польща почне пропускати українські вантажівки через один з пунктів: названо дату

Вона зауважила, що ідея повернення дозволів - неприйнятна, адже саме з цією метою ЄС відмовився від дозволів.

"Цей пінг-понг між Україною та Єврокомісією - несправедливий. А тим часом на кордоні страждають люди, а наші зовнішні кордони Євросоюзу стають заручниками", - зазначила Велян.

Також вона повідомила, що Угоду між ЄС та Україною, термін дії якої триває до червня 2024 року, планує відстоювати, незважаючи на вимоги протестувальників Польщі.

"Я твердо вирішила захищати цю угоду, продовжувати пояснювати її переваги як для європейського ринку, так і для України та Молдови. Направду сподіваюся, що органи влади в державах-членах і на передовій лінії серйозно сприймуть свою відповідальність", - сказала посадовиця.

При цьому підтримала засідання спільного комітету за ініціативи Польщі, в рамках якого мають обговорити проблеми Угоди, проте це буде доречно "після вирішення критичної ситуації на кордоні". Також розкритикувала польську владу у її затягуванні.

"Вважаю неприйнятним, щоб уряд умивав руки в Польщі, кажучи, що це щось між місцевою владою та Єврокомісією врешті-решт та Україною. Ми як центральна влада не маємо до цього відношення – у нас зв’язані руки. Я не вважаю, що це прийнятне пояснення. З іншого боку, я беру до уваги той факт, що в Польщі відбулися вибори, вона зараз – у процесі формування нової більшості, і я з нетерпінням чекаю на співпрацю з наступним урядом, щоб якомога швидше вирішити проблему", - додала Адіна Велян.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що Україна виконала умови для зняття блокади кордону з Польщею, про які раніше домовлялися з Європейською Комісією та офіційною Варшавою.

  • Вас також може зацікавити:

Блокада кордону із Польщею: у черзі помер водій-українець, відео

Блокада кордону з Україною: польські перевізники повністю перекрили рух на двох пунктах пропуску

Тисячі українських фур застрягли у чергах: нічні кадри страйку на кордоні з Польщею