RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Як повернути додому мільйони українських біженців: в Раді назвали три головні пріоритети

За даними Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, за межами своєї держави перебувають близько 8 мільйонів українців, тобто близько 20% населення, і аби вони повернулися в Україну, необхідне виконання трьох головних умов.

Про це "Апострофу" розповіла голова комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

Читайте: Де в ЄС найбільше працевлаштованих українців: інфографіка

Першою умовою, за її словами, є безпека. Люди, які виїхали, рятуючись від війни, повернуться, коли зрозуміють, що вона їм більше не загрожує. Другою умовою є гідна робота, а третьою - вирішення проблеми житла.

"Сьогодні сотням тисяч сімей буквально нікуди повертатися. Їхнє житло або повністю зруйноване, або значно пошкоджене, або знаходиться на тимчасово окупованих територіях", - констатувала Олена Шуляк.

Разом з тим, над вирішенням першої задачі невтомно працюють наші Збройні Сили.

Друга вже вимагає ефективних дій від виконавчої і законодавчої влади, оскільки лише наданням грантів питання розвитку економіки не вирішити.

"Необхідно створити незалежне правосуддя, яке буде здатне забезпечити дотримання права власності. Крім того, ухвалюються закони, спрямовані на розвиток підприємництва. Зокрема створено режим "Дія.Сіті" для ІТ-сектору. Триває розбудова сучасних індустріальних парків. Сьогодні їх зареєстровано вже 68. І 18 з них вже мають працюючих резидентів, які створюють робочі місця", - розповіла нардеп.

Щодо житла, за її словами, розробляються численні рішення для того, щоб люди, які постраждали від російської агресії, не чекали судів та репарацій від Росії, а могли отримати житло вже зараз. Для цього, наприклад, запущена програма "єВідновлення", яка дозволяє отримати до 200 тисяч гривень на ремонт житла, що отримало відносно невеликі пошкодження.

"І Уряд вже отримав майже 60 тисяч відповідних заяв", - повідомила голова профільного комітету.

Докладніше читайте у матеріалі "Апострофа" "Маючи скаженого сусіда, нам треба попіклуватися про забезпечення енергією - голова комітету Ради Олена Шуляк"

  • Вас зацікавить:

Україна отримає від Європи ще 4 млн євро: на що підуть гроші

Правила в'їзду до ЄС в 2024 році: що треба знати біженцям з України про умови та виплати

Україна зможе "засівати" гречкою: як біженці за кордоном змінили гастрономічні смаки Європи