RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Правила в'їзду до ЄС в 2024 році: що треба знати біженцям з України про умови та виплати

Біженцям з України надають безкоштовне житло, харчування, медичну допомогу та фінансову підтримку у Німеччині, Нідерландах, Швейцарії, Норвегії, Ірландії та Польщі.

ТСН пише, на яких умовах у 2024 році країни Європи прийматимуть українців.

Читайте: Українцям в Польщі з 1 січня збільшать виплати на дітей: названо суму

Нідерланди

У Нідерландах тимчасовий прихисток до 4 березня 2024 року можуть отримати українці, які покинули домівки після 26 листопада 2021 року та українці, які виїхали з України до 27 листопада 2021 року і перебували в Нідерландах.

Також у допомозі не відмовлять членам родини (подружжю, партнерам в цивільному шлюбі, неповнолітнім дітям та близьким родичам) українців.

Європейський союз планує подовжити тимчасовий захист українських біженців до 2025 року.

Українців у Нідерландах безкоштовно розселяють до тимчасового житла по всій країні. Обрати місто та місце розміщення самостійно неможливо – це роблять центри для біженців. Це може бути як окрема кімната, так і ліжко в гуртожитку. Зараз українцям пропонують проживання в готелях, на базах відпочинку, у приміщеннях шкіл або госпіталів, пристосованих для розміщення людей. Ще один, менш популярний варіант проживання – приймаюча сім’я.

У центрах для біженців українцям надають безкоштовне триразове харчування.

Українці в Нідерландах можуть отримати фінансову підтримку в розмірі 260 євро на місяць як на дорослого, так і на дитину. Ця сума складається з двох частин: 205 євро у якості оплати за харчування та 55 євро – на особисті потреби. Тобто якщо проживаючим у центрах для біженців муніципалітет видаватиме лише 55 євро на місяць. Виплати припинять, якщо ви офіційно влаштуєтеся на роботу або покинете житло, яке вам надали. Роботу в Нідерландах можна шукати самостійно або звернутися до найближчого центру зайнятості.

Українці мають право на безкоштовну медичну допомогу. До базового пакета послуг входить сімейний лікар, лікування гострих і хронічних захворювань, допомога стоматолога в разі гострого болю, а також можливість отримати окуляри, слухові апарати та деякі ліки.

Школи в Нідерландах безкоштовні, навчання у яких йде нідерландською мовою. У дитячі садки натомість великі черги, а самі заклади дуже недешеві.

Статус тимчасового захисту в Нідерландах можна отримувати повторно.

Німеччина

В Німеччині уряд продовжив статус захисту для українських біженців до березня 2025 року. Українці можуть в’їжджати на територію ФРН без візи, але перебувати у країні без реєстрації дозволено лише до 90 днів. Тому біженцям треба подавати заявку на набуття статусу тимчасового захисту. Посвідка на проживання дозволяє залишатися у країні протягом одного року, яку можна продовжити ще на два роки.

Оформити захист можуть українці, які покинули домівки після 24 лютого 2022 року та люди без громадянства чи громадяни інших країн, які до початку повномасштабного вторгнення перебували в Україні. Також на захист претендують

члени родини (подружжя, партнери в цивільному шлюбі, неповнолітні діти та близькі родичі) українців та іноземці, які легально проживали в Україні,

українці, які вже живуть на території Німеччини на підставі дозволу, термін дії якого незабаром закінчується та українці, які незадовго до 24 лютого 2022 року виїхали з України і не можуть повернутися.

Українцям у Німеччині надають безкоштовне житло. Це може бути квартира, кімната в гуртожитку або місце у притулку для біженців. У мегаполісах біженців вже не поселяють, адже вони переповнені. Людей розподіляють по віддаленіших територіях. Отримати допомогу можна в Баварії, Баден-Вюртемберґу, Гессені, Саксонії, Тюринґії та Саарланді. На решті земель оформити статус можуть лише українці, у яких там живуть близькі родичі.

Для отримання тимчасового захисту необовʼязково жити в соціальному помешканні. Можна зупинитися у родичів, друзів чи орендувати житло.

Біженці з України отримують фінансову допомогу з безробіття – 502 євро на місяць. Якщо українець проживає з родиною, то сума буде 451 євро на особу. Залежно від віку, діти отримують від 318 до 420 євро. Виплати припинять, якщо ви офіційно влаштуєтеся на роботу. Її можна шукати самостійно або звернутися до найближчого центру зайнятості.

Українцям у Німеччині, які мають тимчасовий захист, також надають безкоштовні медичні послуги.

Діти в Німеччині можуть безкоштовно відвідувати німецьку школу. Для дорослих передбачені безкоштовні курси німецької мови.

Дозвіл на проживання в Німеччині анулюється для тих, хто перебуває за межами території країни протягом понад 6 місяців. Допомога з безробіття буде тривати, якщо ваша поїздка триватиме не більше ніж три тижні.

Німеччина не обмежує прийом українських біженців після повернення з інших країн.

Швейцарія

Швейцарія надає допомогу громадянам України, які були змушені були покинути домівку через війну. Українці можуть в’їжджати до Швейцарії без біометричного паспорта та візи і перебувати у країні без реєстрації протягом 90 днів.

Потім біженці можуть отримати статус тимчасового захисту – статус S, який надає право на проживання у країні протягом одного року, з подальшим продовженням терміну перебування.

Процедура оформлення захисту складається із трьох етапів: заповнення заяви, надання персональних даних і відбитків пальців. Після реєстрації та оформлення статусу S українців розподіляють до одного з 26 кантонів.

Там українців поселяють у центрі приймання біженців. Умови різні, але найчастіше в кімнаті проживає до 20 осіб. У порядку черги вас можуть переселити до сім’ї, яка готова прийняти біженців. Найчастіше цей процес триває до кількох тижнів.

Після оформлення статусу S українці отримують право на безкоштовну первинну медичну допомогу: прийом лікарів, консультації, діагностика та безкоштовні ліки за рецептом. Умови можуть трохи відрізнятися залежно від регіону Швейцарії.

Фінансова допомога становить 1 500 швейцарських франків (1 510 євро) на місяць, однак виплату отримують не всі біженці. Кожна заявка на виплату розглядається окремо з урахуванням фінансового становища конкретної людини чи сім’ї.

Українські діти можуть відвідувати школи Швейцарії безкоштовно.

Швейцарія відмовляє в повторному захисті, але виняток можуть зробити для українців, які переїжджають з країн, перевантажених великою кількістю біженців.

Норвегія

Біженці можуть в’їжджати до Норвегії без біометричного паспорта та візи і перебувати у країні без реєстрації протягом 90 днів. Тимчасовий колективний захист можуть отримати всі громадяни України та їхні сім'ї, які були переміщені внаслідок війни. Українці можуть отримати дозвіл на тимчасове перебування в Норвегії на термін до одного року, з можливістю продовження до трьох років.

Норвегія не є членом ЄС, тому процедура оформлення захисту трохи відрізняється. Українцям у Норвегії надають безкоштовне житло. Після прибуття біженців селять у приймальному центрі. А після оформлення документів – в одній із громад країни. Саме комуна відповідає за надання житла. Найчастіше українців розселяють у спеціальних невеликих гуртожитках. Щоб отримати тимчасовий захист, необов’язково жити в наданому житлі – можна самостійно орендувати квартиру.

Біженці мають право отримувати в Норвегії медичну допомогу, якщо ви захворіли, потребуєте отримання стоматологічних послуг або маєте певну залежність. Однак дорослі після відвідування лікаря мають сплачувати персональну частку. Сума коливається в межах 15-35 євро. Втім, допомога надається, навіть якщо ви не маєте можливості її оплатити. За госпіталізацію в лікарні платити не треба.

Фінансову допомогу в Норвегії можуть отримувати українці, які не в змозі забезпечувати себе самостійно, і вони отримують право на грошову допомогу. Щомісячні виплати перші пів року, під час інтеграційної програми, становлять близько 1 800 євро на дорослу людину. Суму з часом коригують – приблизно 650 євро на дорослого та від 250 до 350 євро – на кожну дитину.

Діти з України від 6 до 16 років у Норвегії мають право на безкоштовну освіту. Після цього можна отримати місце в коледжі або в університеті зі стипендією.

Ірландія

Оформлювати візу для в’їзду до Ірландії громадянам України не потрібно. Отримати тимчасовий захист можна безпосередньо в аеропорту прибуття в Дубліні. Він надає право жити в Ірландії протягом року з можливістю продовжити дію статусу. Центри з надання допомоги біженцям також розташовані у Коркі, Дубліні та Лімеріку.

Українцям в Ірландії надають безкоштовне житло, однак кількість доступного вже дуже обмежена. Біженців розміщують у готельних номерах або у школах і великих спортивних залах, з перспективою поступового переселення до звільнених кімнат.

Для того, щоб отримати доступ до медицини, ринку праці та освіти в Ірландії, необхідно мати номер PPS, який видає Департамент соціального захисту.

Максимальна сума фінансової допомоги для українців становить 208 євро на тиждень (830 євро в місяць) на одного дорослого. Допомога на дитину становить 140 євро на місяць.

Всі медичні послуги в Ірландії безкоштовні для українців, які оформили статус тимчасового захисту.

Українські діти мають право безкоштовно навчатись в ірландських школах. Заклади освіти надають безкоштовні підручники та форму. Дитячі садочки в Ірландії приватні, година навчання коштує близько 12 євро. Однак можна подати заявку на державну програму ЕССЕ, яка компенсує садочку три години навчання дитини на день.

Польща

Українці в Польщі можуть отримати тимчасовий захист на один рік з можливістю продовження. Він надається разом із кодом PESEL. Це особливий статус, який дає право українцям отримувати в Польщі соціальну допомогу, медичні послуги, дозволяє працевлаштуватися та навчатися. Для того, щоб отримати цей обов'язковий статус, у біженців буде 30 днів після приїзду.

Українці, які прибули до Польщі після 24 лютого 2022 року та отримали PESEL зі статусом UKR, мають право на безкоштовне медичне обслуговування від Національного фонду здоров’я, а також безкоштовне навчання.

Якщо українець виїздить за межі Польщі більше як на 30 днів, статус PESEL UKR скасовується, відповідно, припиняються всі виплати. Після повернення до Польщі його можна буде поновити.

Читайте: Українці масово повертаються з Канади: що не так з умовами життя

Нагадаємо, раніше ми писали, як біженці за кордоном змінили гастрономічні смаки Європи.

  • Вас зацікавить:

Як українцям платити податки за кордоном: юрист озвучив алгоритм

Українці масово залишають Румунію: що стало причиною

Де в ЄС найбільше працевлаштованих українців: інфографіка