RU  UA

Програти не можна перемогти: чи може змінитися позиція США у допомозі Україні

Експерти оцінили ймовірність посилення військової допомоги Україні для перемоги у війні з Росією з боку Сполучених Штатів та країн Заходу. Зокрема, зараз їхня позиція у цілому продовжує залишатися вкрай обережною.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів аналітик ради зовнішньої політики "Українська призма" Єгор Валяренко.

Читайте також: Досить моральної допомоги: що мають зробити Штати, щоб зупинити Росію

"Для нас важливо, що у Конгресі США досягли компромісу щодо параметрів держбюджету країни на 2024 рік. Зважаючи на все, демократи йдуть на поступки з питань кордону з Мексикою, а республіканці знімають свої основні претензії щодо інших статей бюджету, включаючи й допомогу Україні", - зазначив експерт.

Водночас, поки що точно неможливо сказати, чи будуть Україні виділяти саме 60 млрд доларів, які для допомоги просив Білий дім. Однак точно можна стверджувати, що більшість із цих коштів передадуть Пентагону та іншим структурам, які відповідають за питання безпеки та зовнішньої політики. Саме Міноборони США потім спрямовуватиме кошти на замовлення та закупівлю озброєнь.

"Нам важливо, що в цих питаннях з'явилася певність, але не слід забувати, що позиція США та Заходу в цілому продовжує залишатися дуже обережною. В американській пресі обговорюється тема, що генерал Залужний у 2022 році пропонував наступати не на Херсон, а на окуповану частину Запорізької області, але США були проти. Зрозуміло, що все це було до подій осені 2022 року, коли окупанти втекли з Харківської області, і тоді ще в нас не було такої кількості підготовлених бригад. Як показали наступні події, навіть з підготовленими бригадами наступати може бути непросто", - пояснив він.

Незважаючи на те, що в риториці президента США відносно нещодавно з'явилися тези, що Україна має перемогти у цій війні, а не просто "не дати Україні програти, а Росії перемогти", але лінія на підтримку базується на контрольованій ескалації бойових дій. Тому поки що немає ознак того, що Захід має намір змінити такий підхід.

"Вони дуже обережно підходять до зростання якісних та кількісних показників допомоги Силам оборони України. Так, у їхньому розумінні Україна має перемогти, але зараз уже все частіше на Заході говорять про те, що потрібно планувати у довгу перспективу, зокрема працюючи над підвищенням можливостей українського ВПК", - резюмував Єгор Валяренко.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що Сполучені Штати оголосили останній у 2023 році пакет військової допомоги для України на 250 млн доларів.

  • Вас також може зацікавити:

Україна не отримає бомби GLSDB цього року: у США назвали нову дату

Грошей немає, час збігає: Білий дім направив Конгресу термінове попередження щодо України

Ленд-ліз, спроба №2: у США вигадали, як обійти опір республіканців