RU  UA

Орбан і Фіцо змінили риторику щодо України: з’явилося пояснення несподіваної "доброти"

Цього тижня в Ужгороді відбулася зустріч прем'єр-міністрів України та Словаччини Дениса Шмигаля та Роберта Фіцо. Дану зустріч назвали важливою напередодні саміту ЄС 1 лютого 2024 року, де вирішуватиметься питання виділення Україні 50 мільярдів євро – ці гроші блокує Угорщина.

Про те, чи буде допомога Україні з боку Фіцо та угорського прем'єра Орбана, в ефірі "Апостроф TV" розповів дипломат-міжнародник Роман Осипенко.

За його словами, зараз Україні важливо працювати з кожною країною.

Читайте також: "Там війни нема": Фіцо зробив цинічну заяву на адресу України

І хоча говорити про підтримку з боку Словаччини вступу до НАТО поки що рано, напрямок правильний і в майбутньому питання зі Словаччиною можна було вирішити.

"Фіцо знаходиться між кількома центрами сили. З одного боку, він знаходиться під сильним впливом Росії. З іншого боку, він має зважати на позицію словацького громадянського суспільства і провідних країн ЄС. До того ж, посол США в Словаччині також йому натякнула, що треба мати більш зважену позицію і робити менше радикальних заяв",- зазначив Осипенко.

Тим часом, Орбан сильно змінився: за словами експерта, угорський прем'єр говорить про добросусідські відносини з Україною. Він хоче потрапити до Європейського парламенту та зібрати під своє крило вкрай правих. Таким чином він планує змінювати порядок денний у ЄС.

Також дипломат згадав і про ситуацію навколо літака Іл-76: цю тему було оголошено ключовою на засіданні Радбезу ООН, яке було скликано на вимогу Росії на 25 січня.

"Дане засідання Радбезу ООН - продовження війни. Росія використовує міжнародні майданчики для своїх пропагандистських акцій. Головна мета - зупинити допомогу Україні. 31 січня суд ООН буде розглядати позов України проти Росії. І це збиття літака Росія планує використати, як пропаганду проти України. Така пропаганди на деякі країни діє", - зазначив Осипенко.

Раніше прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо раніше заявляв, що Україна має поступитися територіями, окупованими Росією, щоб припинити війну.

  • Вас може зацікавити:

Прем’єр Словаччини Фіцо цинічно висловився про Україну: назріває новий скандал

Стоятиме "до останнього": Фіцо не допустить членства України в НАТО

Альянс шантажистів: чи зможуть Орбан і Фіцо нашкодити Україні