RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Україна і Росія провели обмін військовополоненими за формулою 100 на 100: перші подробиці

У четвер, 8 лютого відбувся черговий обмін військовополоненими. З російського полону на Батьківщину повернулися ще сто українців.

Про це повідомив президент України Володимир Зеленський.

Він повідомив, що ще 100 українців удома в Україні, серед них нацгвардійці, прикордонники, бійці ЗСУ. Більшість – захисники Маріуполя.

Читайте: Як виживали і що їли в російському полоні: розповідь бійців ЗСУ, відео

"Всі – наші, всі – знову на рідній землі. Працюємо по кожному та кожній і не зупинимося, доки всіх не повернемо! Наша команда, яка займається обмінами, – дякую за потрібний країні результат!", - написав Зеленський.

Як уточнили у Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими, у 51-ому обміні додому повернулися 49 воїнів Національної гвардії України, 25 прикордонників, 26 військовослужбовців ЗСУ, зокрема 11 тероборонців.

Усі визволені – рядового та сержантського складу. 84 врятованих воїнів захищали Маріуполь (в т.ч. 82 – оборонці "Азовсталі"), решта виконували бойові завдання на Донецькому та Луганському напрямках.

Щонайменше 28 визволених мають поранення або серйозні хвороби. Найстаршому виповнилося 62 роки, а наймолодшому – 20.

Вдалося врятувати, зокрема, медика, який у надскладних умовах рятував поранених на "Азовсталі", рідних братів Миколу та Романа.

Наголошується, що з моменту повномасштабного вторгнення з російського полону вдалося визволити вже 3135 Захисників та Захисниць.

У свою чергу російське Міноборони заявило, що в результаті переговорного процесу було повернуто 100 російських військовослужбовців, яким, як стверджується, "у полоні загрожувала смертельна небезпека".

Зазначається, що посередницьку участь гуманітарного характеру надали Об'єднані Арабські Емірати.

Нагадаємо, у жовтні 2023 року українській стороні вдалося повернути тіла 50 військовослужбовців, які віддали своє життя у боротьбі за свободу та незалежність України.

  • Читайте також:

З Росії повернули доньку українського морпіха, нещодавно звільненого з полону: фото і історія родини

"Вітаємо на рідній землі": фото та відео повернення захисників України 25 травня

Україна повернула з полону 106 захисників: багато хто з них вважався зниклим безвісти