RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

З Росії повернули доньку українського морпіха, нещодавно звільненого з полону: фото і історія родини

Нещодавно в Україну вдалося повернути 6-річну Анну-Марію, доньку захисників Маріуполя, які тривалий час перебували у російському полоні.

Про це повідомив Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець.

"У дітей має бути щасливе майбутнє. В українських дітей щасливим воно може бути тільки зі своєю родиною на рідній землі. І нещодавно це сталося з дівчинкою Анною-Марією, яку силами нашого Офісу вдалося повернути в Україну з території РФ", – йдеться у повідомленні омбудсмена.

Мама і тато дівчинки – військові, які потрапили в полон у рідному Маріуполі, захищаючи його від російських окупантів.

Після визволення з полону мама дівчинки звернулася в Офіс омбудсмена з проханням посприяти у поверненні її доньки. Завдяки взаємодії Уповноважених України та РФ маленьку українку вдалося повернути додому.

"Нині сім’я у повному складі перебуває в Україні та щаслива, що вдалося возз’єднатися", - розповів Дмитро Лубінець.

Як інформує ресурс leopolis, 26 квітня в Україну з полону повернувся 29-річний боєць 503-го окремого батальйону морської піхоти Ігор Дмитриковський, який потрапив до росіян 12 квітня 2022 року.

Читайте: В Україну з російського полону повернулося ще 44 людини: фото і відео

Його дружина, працівниця військового шпиталю Катерина Скопіна повернулася додому з полону 6 грудня 2022 року.

Повернувшись з полону, Катерина сказала, що зробить все, аби визволити свого чоловіка, якого востаннє чула 19 квітня 2022 року на одній з пересильних катівень росіян в Таганрозі, перед тим як Ігоря Дмитриковського перевезли в іншу в’язницю.

Жінка зверталася до всіх організацій, які займаються пошуком та обміном військовополонених та виявила, що він перебував у статусі зниклого безвісти. Вона домоглася, аби його визнали військовополоненим.

Напередодні нового, 2017 року, у пари народилася донька – Анна-Марія. Передчуваючи повномасштабне вторгнення, батьки довірили дитину родині, котрих попросили вивезти Анну-Марію на Львівщину, подалі від бойових дій. Проте люди, котрим Катерина та Ігор довіряли, надурили їх й дівчинка опинилася на окупованій території, поки, завдяки зусиллям Офісу омбудсмена, вона не повернулася до батьків.

Оскільки житло Ігоря та Катерини у Маріуполі зруйноване, вони живуть на Львівщині, планують взяти шлюб у церкві та запросити на цю подію друзів, котрі очікували та допомагали визволяти їх з полону.

Нагадаємо, що Україна змогла повернути двох братів, які до повномасштабного вторгнення мешкали на Донбасі та яких загарбники утримували на окупованих територіях та у Росії.

Вас може зацікавити:

В Україну з полону повернулися 45 захисників "Азовсталі": деталі обміну

Україна повернула додому ще 31 дитину: що їм довелося пережити у Росії

"Це будуть наші діти": як окупанти насправді "усиновлюють" українців