RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Вихід з Авдіївки і трибунал над Путіним: ключові заяви Зеленського на Мюнхенській конференції

У суботу, 17 лютого, президент України Володимир Зеленський вистув на Мюнхенській конференції. Під час свого виступу очільник держави прокоментував бої за Авдіївку, затримку військової допомоги Києву та можливий трибунал над Володимиром Путіним.

"Апостроф" в одному матеріалі зібрав усі головні тези з виступу Володимира Зеленського.

Читайте також: Українська армія вийшла з Авдіївки: заяви Третьої штурмової і Генштабу

Зеленський на Мюнхенській конференції - бої за Авдіївку

За словами президента, військове керівництво ухвалило правильне рішення щодо виходу Сил оборони з Авдіївки, оскільки необхідно було зберегти життя воїнів. Зеленський не відповів, яких втрат Україна зазнала у боях за місто Донецької області, але додав, що на одного "українця приходиться сім росіян". Наразі дії Сил оборони обмежуються лише дальністю та достатньою кількістю засобів ураження, а Росія має має єдину перевагу – знецінення людських життів.

"Я не можу вам назвати наші втрати. Але в Авдіївці, я можу вам сказати, що було 1 до 7. На одного українця приходиться сім росіян", - наголосив президент.

Зеленський на Мюнхенській конференції - трибунал над Путіним

На думку Зеленського, Володимира Путіна абсурдно сприймати легітимним російським президентом після смерті опозиціонера Олексія Навального. Очільника Кремля він назвав "головорізом", який утримує владу за рахунок корупції та насильства.

Ордер на арешт, який видав Міжнародний кримінальний суд, демонструє, як саме має закінчитися кар'єра теперішнього диктатора, додав Зеленський.

"Після вбивства Навального було б абсурдно сприймати Путіна як легітимного лідера російської держави, він головоріз, який утримує владу через корупцію та насильство. Прибуття на його інавгурацію, потиск руки, сприйняття його як рівного - було б презирством до природи політичної влади... Путін має лише дві опції - бути на лаві підсудних або бути вбитим одним з його поплічників", - додав Зеленський.

Зеленський на Мюнхенській конференції - допомога Україні

"Зброя від наших партнерів допомагає відновлювати мир на нашій території, але перш за все військовий захищає людей. Тому, щоб не потрапити в оточення, було прийняте рішення відійти на інші рубежі... Ми можемо повернути нашу землю, і Путін може програти. І це вже ставалось більш ніж один раз на полі бою. Наші дії обмежуються лише достатністю та дальністю наших засобів ураження. Але це не залежить від нас. І ситуація в Авдіївці це підтверджує", - зазначив Зеленський, коментуючи затримку військової допомоги.

За його словами, Володимир Путін може адаптуватися до теперішньої інтенсивності бойових дій, якщо штучний дефіцит озброєння не буде вирішений нашими союзниками. Зеленський наголосив, що Захід відправить Києву дуже мало потужних систем ППО та далекобійної зброї, яка є в наявності у росіян.

"Але ми точно знаємо, що Patriot та інші західні системи ППО можуть збивати будь-які російські ракети. І якщо буде достатньо систем ППО в Україні, ми зможемо повернути додому мільйони українців, мільйони наших людей, наших біженців. І дякую вам за ваше ставлення у ваших країнах до усіх наших людей", - додав Зеленський.

Зеленський на Мюнхенській конференції - посилення мобілізації

Посилення мобілізації, на думку президента, є дуже складним питанням. Разом з тим, як зазначає Зеленський, термін "справедлива мобілізація" означає проведення постійних ротацій, оскільки військовослужбовцям, які наразі на фронті, також потрібен відпочинок.

"Питання справедливої мобілізації - це питання ротації. Ти втомлений, ти повинен відновлюватися. Ти виходиш відновлюватися, а замість тебе приходить інша людина, професійна, яка пройшла відповідне тренування. І від цього залежить мобілізація", - розповів очільник держави.

Зеленський на Мюнхенській конференції - "пропозиція" Трампа закінчити війну

Президент нагадав, що особисто запрошував Дональда Трампа в Україну. Ба більше, Зеленський готовий з колишнім лідером Білого дому відправитися на фронт, аби показати йому війну не через призму соціальних мереж. Наразі, за словами президента, візит Трампа до України залежить лише від бажання американського політика.

"Я його (Трампа - ред.) публічно запросив. Це залежить від його бажання. Ми хочемо, щоб всі кандидати знали, що насправді відбувається на війні. Якщо Трамп приїде, я готовий з ним поїхати на фронт... Якщо у нас буде розмова про те, як закінчити війну, ми повинні продемонструвати тим, хто приймає рішення, як виглядає справжня війна. Не війна в Instagram, а справжня війна", - наголосив президент.

Раніше ми розповідали, що Україна отримала нову партію допомоги від країни НАТО.

Вас може зацікавити:

Зеленський і Шольц підписали важливу угоду про безпеку України

Не лише Німеччина: ще одна країна підписала угоду про безпеку України

НАТО може змінити курс: яким буде постачання зброї Україні