RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Україна та Данія підписали угоду про гарантії безпеки: що відрізняє її від попередніх

У п'ятницю, 23 лютого, президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Данії Метте Фредеріксен підписали у Львові угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку.

Про це повідомив заступник глави Офісу президента Ігор Жовква.

У 2024 році військова підтримка Данії становитиме щонайменше 1,8 млрд євро. Крім того, Данський Фонд на підтримку України виділив 8,5 млрд євро на поточну підтримку нашої держави у 2023-2028 роках, повідомив він.

Читайте: Данія підписала з Україною безпекову угоду і озвучила термін передачі F-16

Також Жовква пояснив, що відрізняє цю Угоду з Данією від попередніх. Окрім класичних положень щодо чіткої підтримки майбутнього членства України в ЄС і НАТО, нашого шляху реформ, співробітництва в галузі оборонної промисловості, у сфері розвідки, кібербезпеки, відновлення України, а також питання санкцій та притягнення агресора до відповідальності – маємо потужний військовий блок.

Данія як співголова Коаліції військово-повітряних сил (AFCC) та учасник Коаліції інтегрованої протиповітряної та протиракетної оборони "підтримуватиме зусилля із забезпечення цілісного потенціалу F-16 через Коаліцію військово-повітряних сил (AFCC), зокрема шляхом надання винищувачів, боєприпасів, тренажерів та навчання, а також роблячи внесок у довгострокове обслуговування винищувачів і створення належних умов в Україні".

Окрім того, була закріплена підтримка розбудови морського флоту України, зусиль із розмінування, а також надання Данією високотехнологічної військової допомоги: безпілотників, засобів зв'язку, радарів та обладнання для виявлення.

Як підкреслив заступник глави ОПУ, Данія продовжуватиме надавати підтримку Україні протягом десяти років і з можливістю її продовження за згодою сторін.

Традиційно був зафіксований механізм консультацій протягом 24 годин за запитом будь-якої із сторін у разі майбутнього збройного нападу Росії, додав Ігор Жовква.

Нагадаємо, що Данія в межах військової допомоги Україні передасть всю свою артилерію.

  • Читайте також:

Країна НАТО надасть 21 млн доларів на відбудову Миколаєва

Данські F-16 для України: стало відомо про затримку постачання

Ще мільярд євро для України: що увійде в новий пакет військової допомоги від Данії