RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Діалог з Росією, полонені і не тільки: підсумки зустрічі Зеленського і Ердогана 8 березня

У п'ятницю, 8 березня, президент України Володимир Зеленський відвідав Стамбул, де зустрівся з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом й передав йому список кримських татар, яких утримує Росія.

Про це глава української держави повідомив журналістам після двосторонньої зустрічі з президентом Туреччини.

"Я передав сьогодні список наших громадян України, зокрема, кримських татар, які були репресовані Росією на окупованій території України та утримуються у російських тюрмах і таборах у надзвичайно жорстоких, нелюдських умовах. Маємо звільнити їх усіх – і воїнів і цивільних, і хто був захоплений у полон при захисті свого народу, і хто зазнає російських репресій тільки через те, ким він чи вона є", - сказав він.

Читайте: Зеленському показали в Туреччині, як будують бойовий човен для України

Зеленський також озвучив імена декількох кримських татар, яких незаконно утримує Росія. Це Наріман Джилял, Венбю Умерова і Сервер Мустафаєв.

Також Володимир Зеленський заявив, що він разом із турецьким колегою багато говорили про українську "формулу миру". Він поінформував Ердогана про підготовку саміту миру на рівні лідерів у Швейцарії.

"Особлива роль Туреччини заслуговує на те, щоб лідерство вашої держави було проявлено на саміті миру для повної реалізації формули миру", - сказав президент України.

Своєю чергою президента Туреччини нагадав, що його країна від самого початку робила і робить свій внесок для мирного врегулювання війни в Україні на основі переговорів. "Ми готові прийняти мирний саміт, до якого залучать і Росію", - запропонував Ердоган.

Натомість Зеленський негативно відреагував на формат, запропонований Ердоганом. За його словами, Україна не бачить представників Росії на цьому заході.

"Ми не бачимо, як можна запрошувати людей, які все блокують, руйнують і вбивають. Ми хочемо отримати результат. Результат - справедливий мир для України. Тому спочатку цивілізовані країни розроблять план, а вже потім будуть залучати представників Росії, які захочуть справедливого миру", - додав Зеленський.

Також під час зустрічі двох лідерів Україна було досягнуто домовленостей, що Україна і Туреччина працюватимуть над продовольчою безпекою і безпекою Чорноморського регіону. Президенти підписали й угоду про спрощення торгівлі між країнами. Окрім того, сторони підписали кілька важливих документів на рівні міністерств оборони.

Нагадаємо, раніше ми писали, що міністр закордонних справ Туреччини Хакан Фідан вважає, що Україні та Росії слід розпочати мирні переговори, оскільки сторони досягли максимуму в своїх військових можливостях.

  • Читайте також:

Україна планує закуповувати турецькі винищувачі Kaan, які є конкурентами F-35 і F-22

Приїхав на саміт і "втомився": в Туреччині знайшли мертвим російського топ-дипломата

Шляхи можуть розійтися? Ердоган зробив несподівану заяву щодо майбутнього Туреччини та ЄС