RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

З Польщі депортували українських журналістів: розслідували торгівлю Варшави з Росією

У Польщі затримали українських журналістів Юрія Конкевича та Олександра Пілюка, які проводили розслідування щодо вантажних перевезень на російсько-польському кордоні, та депортували з країни.

Про це повідомляють у Інформаційному агентстві "Район.ін.юа".

Журналістів затримали у місті Бранєво 7 березня працівники поліції під час фіксації перетину кордону вантажними потягами та автомобілями між Калінінградською областю РФ та Республікою Польща.

Читайте: Оточили і не дають вийти: польська поліція заблокувала водіїв з України, відео

Причиною затримання працівники поліції назвали те, що журналісти "занадто довго" фотографували критичну інфраструктуру, а саме – російські вагони скрапленого газу.

Поліцейські відібрали у представників преси два смартфони, два фотоапарати, особистий ноутбук, карти пам’яті, мікрофони, павербанки та селфі-палиці.

Крім того, працівники поліції обшукали автомобіль без згоди журналістів. З рюкзака, який був в автомобілі, вилучили редакційний ноутбук, три мікрофони, навушники, обладнання для світла та інші особисті речі.

Згідно з редакційним завданням, журналісти поїхали на північ Польщі, до кордону з Калінінградською областю РФ, де мали дослідити тему вантажних перевезень, оцінити вантажопотік і з'ясувати, який саме транспорт використовується для перетину кордону – польський чи російський. Також, планувалося поспілкуватися з очевидцями та експертами для оцінки масштабів такої торгівлі.

"Жодного блокпоста польських фермерів там ми не зустріли, натомість побачили вагони РЖД – Руской железной дорогі. Польська поліція затримала нас та вилучила майно, не повідомила консула, не дала можливості зателефонувати до України, а Агенція внутрішньої безпеки назвала особами, які загрожують національній безпеці Польщі, та видворила", – розповів Юрій Конкевич.

Працівники поліції відмовили у дзвінку консулу, редакції та родичам без пояснень причин, й 9 березня прикордонники привезли журналістів на пункт пропуску Дорогуськ-Ягодин.

Редакція розпочала процес оскарження депортації, яка забороняє журналістам видання відвідувати країни Шенгенської зони упродовж 5 років. Також видання вимагає повернути майно, відсутність якого значною мірою блокує діяльність Інформаційного агентства. Окрім того, "Район.ін.юа" звернулося до Національної спілки журналістів України та Незалежної медіа-профспілки України із проханням звернутися до Асоціації польських журналістів та Міжнародної і Європейської федерації журналістів із закликом захистити права журналістів.

Нагадаємо, раніше ми писали, як у Польщі затримали журналіста Михайла Ткача під час збору матеріалу про транзит продукції між РП та РФ і РБ.

Також ми писали, що українське зерно не постачається до Польщі з квітня 2023 року, натомість РФ експортувала до ЄС близько 3 мільйонів тонн збіжжя.

  • Читайте також:

Розсипали цвяхи і шурупи: поляки не дають фурам з України проїзд, відео

Фото дня: польські фермери пробили чергове дно, звернувшись по допомогу до Путіна

На протесті "фермерів" в Польщі засвітився агент РФ з бази "Миротворця": фото