RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Поляки затримали українського журналіста: знімав, як з Білорусі у Польщу їдуть російські товари

У той час, коли польські фермери блокують українсько-польський кордон, журналіст Михайло Ткач був затриманий разом із оператором під час збору матеріалу про транзит продукції між РП та РФ і РБ.

Про це інформує "Українська правда".

Читайте: У Польщі розсипали 160 тонн зерна з України: як покарали зловмисників

"Біля кордону Польщі із Білоруссю до нас під’їхали польські поліцейські і показали значок. Ми показали наші документи і посвідчення журналістські. Вони почали хапати наші камери, обшукувати…

Далі нас привезли у комендатуру. Близько 10 людей почали обшукувати нашу машину, нас, повикидали наші речі на капот, забрали всі картки пам’яті з камер, забрали усі телефони, документи.

На допиті в комендатурі я повідомив, що ми журналісти і сказав, що ми знімаємо, як Польща торгує з Росією через Білорусь і як Польща торгує з Білоруссю, як сільськогосподарська продукція йде з Росії і Білорусі в Польщу.

Було видно, що представники польської спецслужби перелякалися. Вони почали мене запитувати, хто ще про це знає, чи знають про це українські можновладці, український уряд. Розпитували, хто наші джерела, як ми про це дізналися, скільки часу ми працюємо над цією темою", - розповів Михайло Ткач.

Журналіста та оператора допитували в комендатурі не лише поліцейські, а й представники спецслужби, утримуючи щонайменше 4 години і лише потім відпустили після дозволу "зверху". Увесь цей час представникам ЗМІ не дозволяли ні з ким зв'язатися.

Зазначається, що ситуацію вдалося вирішити лише після розголосу та втручання посольства України в Польщі

Після того, як журналістам повернули картки пам’яті, стало відомо, що деякі відзняті матеріали були видалені.

Також під час обшуку поліція пошкодили підзарядку для акумуляторів та спілкувалися виключно польською мовою. У самій комендатурі представники спецслужби розмовляли з українцями англійською.

Крім того, українців розпитували, чи будуть вони розповідати публічно, що їх затримували.

Наразі, як зазначається, журналісти спілкуються з адвокатами.

Нагадаємо, що українське зерно не постачається до Польщі з квітня 2023 року, натомість РФ експортувала до ЄС близько 3 мільйонів тонн збіжжя.

  • Читайте також:

Розсипали цвяхи і шурупи: поляки не дають фурам з України проїзд, відео

Фото дня: польські фермери пробили чергове дно, звернувшись по допомогу до Путіна

На протесті "фермерів" в Польщі засвітився агент РФ з бази "Миротворця": фото