RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Формат "Рамштайн" хочуть передати під егіду НАТО, щоб "вберегти" від Трампа

Головування над Контактною групою з оборони України, двадцята зустріч якої відбулася 19 березня, можуть передати Північноатлантичному альянсу – таким чином НАТО зміцнить зв'язки між Альянсом і Україною, а також зможе убезпечити формат "Рамштайн" від можливого президентства Дональда Трампа.

Про це йдеться в повідомленні видання Politico.

Читайте також: Низка країн НАТО підтримали ідею Макрона і готові ввести війська в Україну – FT

Вказано, що США та інші країни Заходу розглядають можливість передачі Контактної групи з оборони України (формат "Рамштайн") НАТО, аргументуючи тим, що це може допомогти зберегти постачання зброї до України у випадку другого президентства Дональда Трампа.

Очікувати обговорення офіційними особами низки варіантів, у тому числі поступовий перехід Контактної групи з оборони України під контроль Альянсу, варто вже в середу – тоді в Брюсселі відбудеться зустріч міністрів закордонних справ НАТО. Проте Politico, посилаючись на власну офіційну особу, вказує, що завершення цього кроку можна очікувати лише в липні під час саміту лідерів НАТО у Вашингтоні.

Крім того, інший американський чиновник вказав на те, що таке рішення надасть змогу країнам НАТО більше впливати на процес роботи Контактної групи у разі переобрання Трампа.

"Ідея з боку США полягає в тому, щоб зміцнити зв'язки між НАТО і Україною з метою надання довгострокової підтримки", – повідомляє Politico з посиланням на чиновника.

Зауважується, що ці дискусії, що стосуються переходу групи під контроль Альянсу, відбуваються "на дуже високому рівні" з метою формалізації підтримки Києва з боку Європи та Альянсу. Американський чиновник зауважив, що "одне з міркувань щодо виборів у США та Європарламенті полягає в тому, щоб зробити групу “більш стійкою"".

Проте Politico також передає слова представника Міністерства оборони. Майор Чарлі Дітц відмовився підтвердити обговорення, вказавши, що Міністерство оборони не має "нових повідомлень щодо формату або структури" групи:

"Ми постійно обговорюємо, як ми можемо забезпечити постійну підтримку України та як ми можемо організувати підтримку найкращим чином".

Зауважується, що передача групи НАТО стала б вагомим кроком у напрямку зміцнення підтримки Заходом війни України, зокрема на тлі остраху Європи щодо переобрання Трампа. Подібна формалізація групи в рамках НАТО допоможе захистити підтримку України від змін в уряді США. Зокрема колишній чиновник Пентагону та НАТО Джим Таунсенд коментував це наступним чином:

"Існує відчуття не всієї групи, а частини групи НАТО, яка вважає, що краще інституціоналізувати процес лише на випадок переобрання Трампа".

Він також вважає, що передача Контактної групи НАТО допоможе захистити його від президентства Трампа:

"Підпорядкування цього проєкту НАТО певним чином ізолює його від президентства Трампа або навіть від США, які можуть відволіктися на Китай і не впоратися з цим завданням, або ж не впоратися зі своїм власним фінансуванням".

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що НАТО готує план допомоги Україні на $100 млрд на випадок перемоги Трампа.

  • Вас також може зацікавити:

В Альянсі думають про Україну: що дасть нашій країні статус кандидата в НАТО

США не допустять програшу України: заяви очільника Пентагону на Рамштайн -20

Країна НАТО виділить €100 млн на F-16 для України