RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

Всі новини

Допомога Україні: головні підсумки зустрічі "Рамштайн-20"

19 березня відбулася двадцята зустріч у форматі "Рамштайн", де йшлося про нагальні потреби Сил оборони України в озброєнні. Зокрема, було анонсовано нові пакети військової допомоги ЗСУ.

Про це повідомляє "Апостроф", посилаючись на заяви високопосадовців.

Читайте також: "Рамштайн-20": як союзники можуть допомогти Україні вирішити важливе "ракетне" питання

Заяви та підсумки двадцятого "Рамштайну"

Зокрема, українську делегацію очолював міністр оборони Рустем Умэров. Україна на зустрічі виділила наступні пріоритети:

  • системи ППО та ракети до них;
  • ракети далекого радіусу дії;
  • артснаряди (особливо НАТО-вського 155-мм калібру);
  • системи радіоелектронної боротьби (РЕБ) та розвідки (РЕР);
  • броньована техніка.

Під час зустрічі глава Пентагону та очільник Контактної групи Ллойд Остін заявив про високу ціну, яку платить Росія за війну, яку веде проти України. Він зауважив, що Кремль втратив 315 тисяч військових загиблими та пораненими, на все пішло 211 млрд доларів, до 1,3 трлн доларів - втрата потенційного зростання економіки країни.

Також він зауважив, що Україна, попри складні умови та втрати, дає відсіч агресору. Зокрема, згадав про знищення російських суден.

"Ми знаємо, що умови, в яких бореться українська армія, є надзвичайно важкими. На жаль, цивільне населення страждає від атак російських безпілотників. Тому сьогодні наш меседж чіткий: США не допустять, щоб Україна програла, наша коаліція та весь вільний світ не допустять цього", - наголосив Ллойд.

Він відзначив внесок Чехії, яка знайшла спосіб отримати артилерійські боєприпаси. Відомо, що вже погоджена перша партія на 300 тис. одиниць, а загалом йдеться про постачання ще 700 тис. снарядів.

Окрім того, відбулися перемовини з лідерами таких країн як Естонія, Данія, Німеччина, Ісландія, Італія, Латвія, Литва, Люксембург, Нідерланди, Норвегія та Польща у рамках коаліції потужностей. Союзники торкнулися питання постачання безпілотників, військових навчань, а також координації оборонної промисловості.

Міністр оборони США наголосив, що коаліція просунулася у прогресі за останні тижні.

"Ми продовжуватимемо працювати разом, щоб виявити прогалини та забезпечити фінансування найбільш невідкладних моментів", - повідомив він, назвавши підтримку України інвестицією у безпеку країн Європи та світу.

На його переконання, якщо президент РФ Володимир Путін досягне свого, це поставить під загрозу всіх. Світ порине за такого сценарію у насильство. Тому важливо залишатися єдиними і сильними, питання свободи України є важливим для всіх. Через що необхідно зробити все, щоб Кремль зупинився в Україні, попри бажання йти далі.

"Ми знаємо, що він хоче йти далі, але Україна може зупинити його, тому якщо ми підтримуватимемо Україну в Україні, передаватимемо необхідну зброю для оборони, ми інвестуємо у нашу безпеку. Ми продовжимо залишатися об'єднаними проти Путіна", - зазначив Ллойд Остін.

Щодо ризиків російського прориву на фронті, то він зауважив те, що Росії дійсно вдається частково здобувати невеликі військові перемоги. Однак це дається величезними ресурсами заради невеликих клаптиків землі.

"Мої колеги та головнокомандувач ЗСУ впевнені, що їм вдасться захищати надалі свою батьківщину. Так, вони потребують амуніції, допомоги, щоб продовжувати оборону. І тут якраз хочу додати, що ми сподіваємося, що незабаром буде ухвалено черговий пакет допомоги Україні", - сказав глава Пентагону.

Також Ллойд наголосив, що нинішній формат "Рамштайн" цілком ефективний. Так прокоментував можливість проводити зустрічі партнерів України на майданчику НАТО.

Військова допомога Україні

Щодо фінансування США, то все залежить від Конгресу, через що важко давати прогнози, однак глава Пентагону переконаний, що конкретні кроки будуть зроблені незабаром.

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус анонсував новий пакет допомоги на 500 млн євро. Також було заявлено, що в рамках нової військової допомоги ця країна надасть 10 тисяч артилерійських боєприпасів із запасів Бундесверу. Туди ж увійдуть 100 БМП та 100 транспортних авто. Разом з пакетом сукупна допомога Берліна цьогоріч досягне 7 млрд євро. У суму увійдуть кошти, виділені на чеську ініціативу із закупівлі боєприпасів. Німецька сторона профінансує закупівлю 180 тисяч снарядів.

Щодо ракет Taurus з дальністю дії близько 500 км, то "новин немає", заявив міністр.

Міністр оборони Фінляндії Антті Хакканен оголосила, що на зустрічі з начальником Генштабу Чехії Карелом Ржекою обговорила чеську ініціативу щодо закупівлі сотень тисяч боєприпасів для України. Країна виділить 30 мільйонів євро.

Також відомо, що президент Румунії схвалив транзит бойових катерів, які Фінляндія передала ЗСУ.

Бельгія планує надати великий пакет допомоги для України на додаткові 412 млн євро, що складатиметься з трьох частин.

Зокрема, у співпраці з Нідерландами передадуть три протимінні кораблі класу Alkmaar. Бельгія візьме базову підготовку особового складу у військово-морській академії, а також технічне обслуговування тральщиків, Нідерланди - навчання екіпажів.

Друга частина передбачатиме закупівлі броньованих машин швидкої допомоги за ініціативою країн Бенілюкса. Їх планують модернізувати. Також хочуть закупити розвідувальні дрони та передати близько 300 бронемашин Lynx Light Multirole Vehicle (LMV).

Данія планує надати пакет на 330 млн доларів, куди увійдуть самохідні артилерійські установки Caesar, самохідні 120-мм міномети та снаряди. Зокрема, гаубиці Caesar нададуть у співпраці з Францією, а 155-мм боєприпаси - спільно з Естонією та Чехією.

США минулого тижня виділили пакет на 300 млн доларів, куди увійшли зенітні ракети-перехоплювачі, ракети GMLRS до HIMARS, 155-мм снаряди, 105-мм боєприпаси та 84 протитанкові комплекси.

Раніше генсек НАТО зробив важливу заяву про допомогу Україні.

  • Вас також може зацікавити:

Молодих українців на фронт: сенатор США закликав Україну вирішити питання мобілізації

Україні продовжують надавати допомогу: що отримали ЗСУ, а чого не вистачає

В Німеччині поставили крапку в питанні передачі Україні ракет Taurus